Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

2018 felvételi ponthatárok: íme az SZTE eredményei!

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi pontszámokat szerda este a fővárosban, ezzel eldőlt, hogy a csaknem 108 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be az általános eljárásban egyetemre, főiskolára.
Állam- és Jogtudományi Kar

Általános Orvostudományi Kar
Bölcsészettudományi Kar
 
 
 
Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
 
Fogorvostudományi Kar

Gazdaságtudományi Kar

Gyógyszerésztudományi Kar
Juhász Gyula Pedagógusképző Kar​
 
 
Mezőgazdasági Kar

Mérnöki Kar

Természettudományi és Informatikai Kar​
 

Zeneművészeti Kar


Korábban

Idén közel 108 ezren jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra, a diákoknak a fővárosban és az ország több városában ponthatárváró rendezvényeket tartanak. A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények az Oktatási Hivatal (OH) közreműködésével, az OH informatikai algoritmusával határozzák meg, az eredményeket a felsőoktatási intézmények vezetői hagyják jóvá. Egy képzés ponthatárát az adott felsőoktatási intézmény kapacitása mellett a jelentkezők száma és eredménye is befolyásolja. Minél többen jelentkeznek magas pontszámmal egy szakra, annál magasabb lesz az adott szak ponthatára.

Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján idén negyvenegy alapképzési, valamint osztatlan mesterképzési szak esetében a magyar állami ösztöndíjas képzésre történő felvételhez szükséges követelményt (minimumpontszámot) határozott meg. Nemzetközi tanulmányok szaknál 465, kommunikáció és médiatudomány szakon 455, pszichológia szakon 435 pontot kell elérni, osztatlan jogász képzésen 460, gazdaság- és pénzügy-matematika elemzés szakon legalább 440 pontot kell szerezni. Azok a jelentkezők, akik megadták a mobilszámukat, még szerda este sms-értesítést is kapnak az eredményekről, amelyek az e-felvételiben is megnézhetők lesznek a ponthatárok közzététele után. A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező melyik általa megjelölt képzésre kerül be. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szénabálák égnek a Baktóban

Szénabálák égnek a Baktóban
Baktói Lovasklub Kis Ferenc utcai telephelyén 300.000 forint értékben ég a lovaknak szánt fűszéna -… Tovább olvasom