Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

20 éves a Ganxsta Zolee és a Kartel : Dögösek a hangok, dögösek a nóták

A Ganxsta Zolee és a Kartel 365 napig ünnepli idén 20. születésnapját, ebben segítségükre lesz a Quimby, az Alma gyermekzenekar és a szegedi Gypo Circus is. Ha újrakezdhetné a gengszterrapper ˝Döglégy˝, ugyanígy nyomná a szöveget, sőt ˝mégugyanígyebben˝.
„Zene piacán szemtelen a Döglégy, Zana-bona száll és lepetéz a környék, dögösek a hangok, dögösek a nóták, a poénok is ülnek, kicsik és durvák" – így énekli az Alma együttes az ovisoknak a gengszterrapet, míg Kiss Tibor, a Quimby frontembere „kíséri" Ganxsta „Döglégy" Zolee, azaz Zana Zoltán temetését. Nem valami furcsa kótyagos kortárs zenei látomás ez, különleges ünnepre készül az ország keménylegényeinek krémje.

Kemények. Big Daddy L. és Ganxsta Zolee (elöl) születésnapi koncerttel és új lemezzel ünnepli gengszterrapzenekaruk 20. születésnapját. Fotó: DM
Kemények. Big Daddy L. és Ganxsta Zolee (elöl) születésnapi koncerttel és új lemezzel ünnepli gengszterrapzenekaruk 20. születésnapját. Fotó: DM

A Ganxsta Zolee és a Kartel formáció idén ünnepli 20. születésnapját, és nemcsak „gengszter-", de zenei szempontból is megadja a módját. A „telepi gyerekek" 19 másik zenekar, előadó mellett a szegedi gypsy punk együttest, a Gypo Circust is felkérték, hogy működjenek közre jubileumi tribute, azaz feldolgozásalbumukon, és mutassák meg, nekik mit jelent a szülinapos formáció, értelmezzék újra a dalaikat.

Mitiszó?

Szerb határ – szegedi barátok

Nemcsak a jubileumi lemezen, de a szülinapi koncerten is előzenekarként lép fel egy szegedi gypsy punk együttes. A Gypo Circus a számos közös turné alatt már meglepte e Ganxsta Zolee és a Kartelt a Szerb határ című daluk átdolgozásával, most erre a számra készül egy újabb változat, amely a szülinapi „zsúron", majd a lemezen debütál. Bár fenntartásokkal indult a két zenekar együttműködése, mára simán mennek a közös show-k. – A közös munka előtt kicsit viszolyogtunk egymástól, hogyan kapcsolódna elvégre a két különböző zenei stílus, a gypsy punk és a gengszterrap? Majd az első közös bulink után mindenki meglepődött, milyen jól fogadta Ganxsta Zolee-ék közönsége – fogalmazott a Gypo Circus basszusgitárosa, Kecskeméti Sándor, aki társaival, Hegyesi Andrással (gitár, ének), Velcsev Dejanov Kostával (gitár, vokál), Muhel Zoltánnal (dobok, vokál) és Szabó János Bencével (hegedű). – Azért ezt a dalt választottuk, mert itt vagyunk délen, számunkra aktuális – magyarázta a basszeros. Bár a szegedi együttesnek – a szülinapi előkészületekkel együtt – mozgalmas éve volt, pár héten belül elkészül egy videoklip is a Ganxsta-számhoz, új számokon dolgoznak majd, tavasszal pedig Berlinbe készülnek. Kecskeméti Sándor megígérte: Szeged sem marad ki a Gypo-őrületből a következő hónapokban.

– Megható, de inkább nagyon-nagyon megtiszteltek a felkért előadók. Azokat válogattam össze, akiket szeretek, vagy azért, mert tetszik, amit csinál vagy csinálnak, vagy mert kevésbé ismerem, de nagyon jóban vagyunk. Nagy dolog volt, hogy mindenki szívesen vállalta a feladatot. Ha ilyen pályatársai vannak az embernek, nagy baj nem lehet – beszélt az ünnepi előkészületek résztvevőiről, többek között Majkáról, Curtisről, a Hősök formációról, Siska Finucciról, a Punnany Massifról, a Brainsről, az Akkezdet Phiairól, Csipáról a Hooligansből és a Sooeri és Poolekről a „megint 20 éves" Ganxsta Zolee.

Bár az 1995-ben alakult Ganxsta Zolee és a Kartel gengszterrap-zenekar – a névadó elmondása szerint – idén 365 napon át ünnepel, január 10-én, szombaton adnak a lemezen közreműködő előadók egy részével szülinapi koncertet a budapesti Barba Negrában, ahol kiderül, milyen A való világ, a közönség garantáltan azt kapja, amit lát, de a pultban biztosan nem lesz Szesztilalom, ám adódik a prózai és kevésbé zeneelméleti kérdés: MiTiSzó?

„Mégugyanígyebben" csinálná

– Minden zenekarnak el kell érnie egy olyan ellenőrző pontot, mint ez a jubileum. Ezt a kort mi nem úgy töltöttük be, hogy közben leálltunk 10 évre, majd újraalakultunk, folyamatosan koncertezünk – utalt arra a rapper, hogy különböző zenésztársakkal ugyan, de a másik állandó szövegelővel, Big Daddy L.-lel együtt végig a színpadon töltötték ezt az időszakot.

De vajon mi volt a legjobb vagy legemlékezetesebb pillanata a „ganxstáknak"? – kérdeztük. – A nagyjára nem emlékszem, mert olyan állapotban voltunk. De az egész időszak fantasztikus volt, nem cserélném el semmire. És ha újrakezdhetném, ugyanígy csinálnám végig, sőt „mégugyanígyebben" – fogalmazott Ganxsta Zolee. Lelkes válasza ellenére azonban a napokban több nyilatkozatában hangot adott elégedetlenségének, amiért zenészként, különösen egy rétegműfajban nehéz helytállni.

Így látja jubileumi klipjében Ganxsta Zolee-t (középen) az Alma együttes.
Így látja jubileumi klipjében Ganxsta Zolee-t (középen) az Alma együttes.

Kőgazdagság és gettórap

– Egyfolytában sz...r van, de az a jó, mert elégedetten, hátradőlve, kőgazdagon nem lehet gettórapet csinálni. Mindig dühös vagyok, és állandóan öntöm a negatív dühömet a világra, ebből táplálkozik a mi zenénk. Most is csomó dolog nem úgy működik, ahogy kellene, de ez tök jó! A jóisten azért csinálja ezt velem, hogy tudjak ilyen szövegeket írni – kontrázott a rapper, akinek attitűdjét a Quimby zenekar is megénekli a jubileumi albumon. „Majd a gyökerek mondják rám, hogy én voltam az árnyék, pedig a fény voltam, olyan fény, aki világított a legsötétebb gettóban" – jellemzi az Hasta la Ganxsta című dal videoklipjében (az ördögjelmezbe bújt) Varga Líviusz a rappert.–A klipbeli temetés végén feltámadunk, tehát engem nem lehet eltemetni. 20 éve megy a gengszterrap, de még bennünk van legalább 20! – kommentálta a rapper a groteszk, de szeretetteljes főhajtást.

És vajon hogyan ünnepel tovább a koncert után a 20 éves zenekar barátaival, mi történik majd a kulisszák mögött? Magától értetődő válasz jött erre a rappertől: – Az borzalmas, gyerekszemeknek és -füleknek nem való.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezeket a filmeket szerettük 2014-ben

Megkértük a szegedi mozikat, hogy gyűjtsék össze, mely filmek voltak a legnépszerűbbek 2014-ben. Tovább olvasom