Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

20 fős kínai delegáció érkezett az SZTE-re - Tovább erősítik a kínai kapcsolatot

Senhszi tartományból érkező magas rangú kínai delegációt fogadott hétfőn a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Szegedi Tudományegyetem. Csongrád testvérmegyéje, a kínai Senhszi tartomány a Kínai Népköztársaság közel 40 millió lakosú, dinamikusan fejlődő középső tartománya.
A közel 20 fős kínai küldöttséget Senhszi tartomány tájékoztatási hivatalának minisztere vezeti, tagjai politikusok és üzletemberek. A delegáció Budapesten a külügyi államtitkárral, valamint a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. vezetésével is tárgyal.

Csongrád megye és Senhszi tartomány negyedszázados kapcsolata az elmúlt időszakban az Egy övezet, egy út című programban kapott lendületet. A tegnapi esemény mérföldkő abból a szempontból, hogy immár konkrét megállapodásokat is aláírtak a partnerek. Az SZTE és Senhszi tartomány tájékoztatási hivatala a felsőoktatási képzés összehangolásáról kötött együttműködési megállapodást, a tradicionális keleti és a nyugati gyógyászatban rejlő potenciál közös kiaknázásáról pedig szándéknyilatkozatot fogadtak el.
20 fős kínai delegáció érkezett az SZTE-re - Galéria

A rendezvényen köszöntőt mondott, illetve rövid előadást tartott Szabó Gábor, az SZTE rektora, Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Zhuang Changxing, Senhszi tartomány tájékoztatási hivatalának minisztere. – Szeretnénk kínai partnereinkkel kapcsolatainkat megerősíteni, és kultúrájukat minél behatóbban megismerni. Túl a baráti köteléken, nagy örömünkre szolgál, hogy ilyen magas rangú delegációt fogadhatunk egyetemünkön – fogalmazott köszöntőjében Szabó Gábor.
Kínai befektetőket várnak
A magyar kormány keleti nyitás politikájához kapcsolódva a Csongrád Megyei Önkormányzat Kakas Béla elnök vezetésével évek óta gyümölcsöző egyeztetéseket folytat a tartományi partnerekkel a gazdaság, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a turizmus, a tudomány és kutatás, valamint a felsőoktatás területén megvalósítandó együttműködés lehetőségeiről. Kiemelt cél a testvértelepülési kapcsolatok kialakítása, valamint a Csongrád megyei településekre való kínai befektetések ösztönzése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi Simon Péter a Vivicitta félmaraton bronzérmese!

A szegedi Simon Péter a Vivicitta félmaraton bronzérmese!
Negyedmillió kilométert futottak a résztvevők a 33. Telekom Vivicitta Városvédő futáson, ezzel… Tovább olvasom