Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

2,1 milliárd forint a tét

Szeged - Beszédtéma Szegeden, hogy a 3,3 milliárd forintos költségvetéssel lassan a végéhez közeledő belváros-rehabilitációs pályázat 2,1 milliárd forintos uniós támogatásától eleshet a város. A DARFÜ ugyanis még nem írta alá az önkormányzattal a támogatási szerződést.
A Zöld Baloldal által nemrégiben megtartott sajtótájékoztatón jelentette be először Beck Zoltán szegedi önkormányzati képviselő, hogy a város nem kapja meg az uniós 2,1 milliárd forintot a belváros-rehabilitációs projektre. Ennek az a jele, hogy a DARFÜ még mindig nem írta alá a támogatási szerződést, holott a rekonstrukció – benne a Mars tér teljes felújítása – már a befejezéséhez közeledik.

Majd az MR1 Kossuth rádió riportjában megszólaló Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke nyilatkozta, hogy Szegednek nem lehetett volna pályáznia addig, amíg perek vannak folyamatban a beruházással kapcsolatban: ezeket a Mars téri kereskedők indították. A riporter kérdésére Petykó Zoltán a következő választ adta: „Kifejezett szabálytalanságok történtek a pályázat beadásával kapcsolatban, több fórumon is téves döntések születtek. Azt szeretnénk elérni, hogy Szeged városa épüljön, bővüljön, ugyanakkor mindenhol a törvényeknek megfelelően járjanak el mind a pályázatot beadók, kivitelezők, mind pedig a vásározók érdekei figyelembe vételével."

Megkérdeztük Botka Lászlót, Szeged polgármesterét, történtek-e szabálytalanságok a pályázat beadása kapcsán. A polgármester azt válaszolta: a szegedi önkormányzat törvényesen járt el. Az eddigi gyakorlat szerint ugyanis, amint a kormány kihirdette a nyertes pályázatokat, hozzá lehetett fogni a beruházáshoz. Az NFÜ 2008 végén született döntését követően a város benyújtott egy „menetrendet" a fejlesztéssel kapcsolatban az NFÜ-höz, amelyet az uniós szervek jóváhagytak. Utána 150 nap állt rendelkezésre, hogy előkészítsék a támogatási szerződést: ehhez minden, az NFÜ által kért dokumentumot becsatoltak. A megállapodást júliusban kellett volna aláírni, ám ez nem történt meg.

Még nem írták alá belvárosprojekt támogatási szerződését. Fotó: Karnok Csaba
Még nem írták alá belvárosprojekt támogatási szerződését.
Fotó: Karnok Csaba

„Amennyiben nem írják alá a támogatási szerződést, az unióhoz és a bírósághoz fordulunk – jelentette ki Botka László –, hiszen nincs rá jogalapjuk." Arra a felvetésre, hogy azért késik a szerződés aláírása, mivel előírás, hogy a Mars téri piac területe per- és tehermentes legyen, így válaszolt a polgármester: az összes, a Mars téri bódékkal kapcsolatos használati és birtokper befejeződött, a bíróságok mindenben az önkormányzatnak adtak igazat. Jelenleg csak olyan kártérítési perek vannak folyamatban, amelyeket a bódétulajdonosok azért adtak be, mert szerintük – ingóságaik áthelyezésekor – megsérültek a pavilonok.

Botka László azt, hogy nem írják alá a támogatási szerződést, kizártnak tartja. Hozzátette: valamennyi uniós beruházás utófinanszírozott, vagyis előbb meg kell építeni, és utána érkezik meg a támogatás. Emlékeztetett arra is, hogy a tavaszi választási kampányban a helyi Fidesz képviselői arról tájékoztatták a közvéleményt, hogy több mint 2 milliárd forintra büntetik Szegedet a csatornázási program szabálytalanságai miatt, miközben nem történt szabálytalanság, és az EU összes ellenőrzési szerve példásnak minősítette a beruházást.

Az NFÜ nem válaszolt

Tegnap próbáltuk felvenni a kapcsolatot az NFÜ elnökével a sajtóosztályán keresztül e-mailben, valamint titkárságára is telefonáltunk, de Petykó Zoltánnal nem sikerült beszélnünk. Kíváncsiak lettünk volna arra, milyen szabálytalanságokat észleltek a pályázattal kapcsolatban; mi történik abban az esetben, ha az ügynökség nem írja alá a szerződést; eleshet-e a város az uniós pénzektől.

Olvasóink írták

120 hozzászólás
 • 120. szdragon 2010. augusztus 25. 15:15
  „Miért kell a fiataloknak elhagyni szegedet, hogy munkát találjanak?”
 • 119. kabsij 2010. augusztus 25. 15:14
  „Miért kell havonta 70 000 kamionnak átrobognia Szeged belvárosán?”
 • 118. bgaszab 2010. augusztus 25. 15:14
  „Miért kell munkahelyteremtés helyet látványberuházásokra költeni?”
 • 117. szsmith 2010. augusztus 25. 15:13
  „Miért kell eltűrnünk a városi közműdíjak drámai növekedését?”
 • 116. Dema 2010. augusztus 25. 10:51
  „Az új kettős körforgalom tervezőjét is meg kellene kérdezni, hogy hogyan gondolja ezt az egészet? A 47-es, Algyői úti autópálya hídról van szó! Keskeny, és olyan az íve, hogy már az építés alatt a dísz burkolat a szélén feltört! Egy kamion nem tud biztonságosan elmenni!
  Kedves tervező, hogyan számolta ezt ki?”
 • 115. kocsordi 2010. augusztus 25. 09:49
  „Miért kell Szegeden minden utat egyszerre feltúrni?”
 • 114. Samy 2010. augusztus 25. 09:37
  „karavan01 2010.08.25. 09:02

  na ezért nem kapja meg Botka a 2,1 milliárd forintot:
  <moderálva reklám>

  Tájékoztatás a Csongrád Megyei Bíróság Sajtószóvivőjétől

  A Szegedi Városi Bíróságon jelenleg folyamatban lévő, megismételt polgári peres eljárással kapcsolatban - melyben a felperes Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, alperesek pedig a Szeged, Mars téri érintett kereskedők - az alábbi tájékoztatást adom az ügy jelenlegi állásáról:

  A megismételt eljárás során a felperesi Önkormányzat a keresetétől - mely eredetileg terület birtokba adására irányult - elállt, az alperesek azonban nem járultak hozzá a per megszüntetéséhez, sőt többirányú viszontkeresetet terjesztettek elő.

  Az alperesek viszontkeresetei akként összegezhetők, hogy azok elsődlegesen az eredeti állapot helyreállítására irányulnak, ennek elutasítása esetére annak megállapítását kérik, hogy a felépítmények a peres eljárás időtartama alatt jogszerűtlenül kerültek elbontásra. Egyes alperesek viszontkeresetükben kérik annak... Tovább olvasom >>

  na ezért nem kapja meg Botka a 2,1 milliárd forintot:

  ERRE CSAK ANNYIT...

  ÉN KÖVETELEM,HOGY ÁLLÍTSÁK VISSZA A NAGY SZEGEDI ÁRVÍZ ELŐTTI ÁLLAPOTOKAT,MERT JOBBAN TETSZIK A DÜLEDEZŐ VÁLYOGVISKÓ!!!!!!

  TISZTELT BÁDOGVÁROS LAKÓK!!!

  A SOK-SOK TÚLZOTT IGÉNYT AMIT KÖVETELNEK AZT A MI ZSEBÜNK TERHÉRE AKARJÁK BEZSEBELNI...NEM LEHET EZT ÉSZRE VENNI KEDVES FÓRUMOZÓK?

  ITT CSAK SZÍTANI LEHET AZ EGYMÁS ELLEN GYŰLÖLETET ÉS NEM A MEGEGYEZÉST...

  ÉS AKI NEM AZT MONDJA,HOGY A FIDESZ ÉRDEK EZT KÍVÁNJA AZ NEM MOND IGAZAT...

  CSAK AKRJÁTOK A FIDESZT, MEJD MEGTUDJÁTOK HOL LAKIK AZ ISTEN...EGYSZER MÁR MEGBÜNTETTÉK SZEGEDET!!!!!”
 • 113. karavan01 2010. augusztus 25. 09:02
  „na ezért nem kapja meg Botka a 2,1 milliárd forintot:
  <moderálva reklám>

  Tájékoztatás a Csongrád Megyei Bíróság Sajtószóvivőjétől

  A Szegedi Városi Bíróságon jelenleg folyamatban lévő, megismételt polgári peres eljárással kapcsolatban - melyben a felperes Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, alperesek pedig a Szeged, Mars téri érintett kereskedők - az alábbi tájékoztatást adom az ügy jelenlegi állásáról:

  A megismételt eljárás során a felperesi Önkormányzat a keresetétől - mely eredetileg terület birtokba adására irányult - elállt, az alperesek azonban nem járultak hozzá a per megszüntetéséhez, sőt többirányú viszontkeresetet terjesztettek elő.

  Az alperesek viszontkeresetei akként összegezhetők, hogy azok elsődlegesen az eredeti állapot helyreállítására irányulnak, ennek elutasítása esetére annak megállapítását kérik, hogy a felépítmények a peres eljárás időtartama alatt jogszerűtlenül kerültek elbontásra. Egyes alperesek viszontkeresetükben kérik annak megállapítását is, hogy a pavilonok tulajdonosait földhasználati jog illette meg, illetve, hogy a pavilonok birtoklására, rendeltetésszerű használatára és az elfoglalt terület használatára a jogosultságuk fennáll. Az egyik alperes viszontkeresetében annak megállapítását is kéri, hogy a felperes a pavilon rendeltetésszerű használatának megakadályozásával folyamatosan birtoksértést követett el, és kéri, hogy a bíróság ettől a jövőre nézve a felperest tiltsa el.

  Szeged, 2010. évi augusztus hónap 24. napján

  Tisztelettel:

  dr. Cseh Attila
  a megyei bíróság elnökhelyettese
  sajtószóvivő”
 • 112. Tapasztalt 2010. augusztus 25. 06:27
  „George, ha pedig igaz a te polgármester jelöltödre, amit egy másik portálon irnak, hogy bankvezetőként 50 milkó személyi tartozást halmozott fel, hát kecskét vezessen, ne Szeged városát. Qurv@ jó vezető lehet....”
 • 111. George58 2010. augusztus 25. 05:38
  „Az arrogáns Botka és parazita szoc-lib csapata számára a zsebe a tét! Nekünk szegedieknek sajnos több: az élhető, rendezett város.”
 • 110. jozko 2010. augusztus 25. 01:40
  „Csin áljatok!
  AdjatoK!
  Na a legtöbb embernél ezzel véget is ér!
  De Te ennél ugye többre vagy képes?
  Piacképes tudással, gyakorlatban is használható tudással, nyelvismerettel, számítógépes ismerettel, jó referenciákkal.....
  Esetleg egy kis mobilitással....A kipróbált kéopességgel, minimális tartalékkal, hogyha kell, megállj a magad lábán is....
  De ha így van, hogy vagy munka nélkül?”
 • 109. ahéttörpe 2010. augusztus 24. 23:13
  „Hős Botka László elintézi, hogy aláírják neki a támogatási szerződést.
  Hűséges lapja és szócsöve (ez) hatalmas cikkben közli az örömhírt, Dicső Botka lovagot győzelmi pózban babérkoszorúval a fején ábrázolja...
  És újra nem az lesz a téma, hogy Szegeden kevés a munkahely, nem lehet közlekedni, elszálltak a közműdíjak és még sorolhatnám.”
 • 108. Agyalapi 2010. augusztus 24. 22:12
  „Amit eddig megépítettek, azt mind le kell bontani és sóval behinteni az egész Mars teret. Marhák!”
 • 107. Kasza 2010. augusztus 24. 21:59
  „Azt szeretném meg kérdezni az elvtársaktól,hogy mi a picsa lesz abban az árkád mittomén miben,mert tuggyák ezen a környéken még mindig mi vagyunk többségben nyugdíjasok .
  Ja még annyit is szeretnék meg érdekelődni,hogy a Marson hol lehet majd kapni majd szafaládét meg ló gégét amitől hányok úgy utálom;de lehet főzni belőle híg lógége levest,én ezzel szívesen meg kínálnám az elvtársakat.”
 • 106. jozko 2010. augusztus 24. 21:57
  „Esetleg elintézik, hogy le is bontsák?
  Végül is midegy : Cirkuszt , kenyeret-pontosabban pizzát, házhoz szállítva!
  Ez ugyan nem az én világom-de tanulok együtt üvölteni a farkasokkal! És nehogy azt gondoljátok, valamelyik párt mellett , vagy ellene!
  Dehogy! Csak úgy a néppel! Mindegy ki csinálja-csak csinálja helyettünk! Cirkuszt, kenyeret!”
 • 105. Kasza 2010. augusztus 24. 21:50
  „Miért kell egyszerre hetven helyen feltúrni a várost?”
 • 104. zolee0001 2010. augusztus 24. 21:42
  „Miért kell munkahelyteremtés helyet látványberuházásokra költeni?”
 • 103. szegedimelós 2010. augusztus 24. 21:42
  „Miért kell a fiataloknak elhagyni szegedet, hogy munkát találjanak?”
 • 102. babar 2010. augusztus 24. 21:25
  „Hagyjátok már ezt az ismeretlen Bénagyot! Igen! Ismeretlenül is rá fognak szavazni mint anno az mszpés ismeretlen Botira szavaztak! Egykutya!!!!!”
 • 101. igazságkereső 2010. augusztus 24. 21:08
  „Illő tisztelettel teszem fel a kérdést: az elmúlt 8 év alatt hány munkahely "teremtődött"Szegeden? Ami volt, azt is megszüntették,felszámolták,egy-két példa: Délépítő Zrt, Szeviép, Mary Cipőgyár és még azok a munkahelyek,melyek megszüntetéséről felszámolásáról nem szólnak híradások.Ugyan akkor polgármester úr egy jottányi lépést sem tett annak érdekében,hogy a felszámolás miatt megszűnt cégek elbocsátott dolgozói végre megkapják jogos járandóságukat a felszámolóbiztostól,azaz a végkielégítésüket! A munkabért a Bérgarancia Alaptól megkapták, de ugyan olyan "jogerővel" bíró és "a" kategóriás követelésként épp a felszámolóbiztos által is megerősítve a végkielégítések kifizetése ügyében teljes a csend! Botka László polgármester úr épp úgy ismeri ezt a súlyos gondot,de szegedi polgárai érdekében még csak nem is "interpellál",pedig az általa vezetett város hatáskörébe tartozó szolgáltatók / Hőszolgáltató Kft stb../ bizony rendíthetetlenül küldi számláit, amit bizony már nem is tudunk kifizetni.Nagyon kérdéses,hogy milyen "jövő" vár reánk,munkanélküliekre is,hiszen számláinkat tényleg nem tudjuk kifizetni mert Szegeden egyetlen munkahely nem létesült,ahol munkajövedelemhez is lehetne jutni és abból szolgáltatói számlákat lehessen kifizetni! Ennyit röviden a 8 éves városvezetésről,természetesen a bántás és megsértés szándéka nélkül, csupán a tényekre hagyatkozva.Még most is szívesen vennénk,ha Dr.Botka László polgármester úr tenne valamit a Délképítő, Mary Cipőgyár és Szeviép elküldött,de végkielégítetlen volt dolgozói érdekében! A jó szándék és hatékony tett elkövetése soha sem késő és azért eredmény esetén köszönet is jár a polgármester úrnak.Itt van a lehetőség,bizakodva várjuk!!”
120 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változnak az iskolakezdési támogatások

Csongrád megye - Megváltoztak a munkáltató által juttatott iskolakezdési támogatás adózási szabályai… Tovább olvasom