Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

242-féle bort kóstoltak Pusztamérgesen

Pusztamérges - 242-féle bort, köztük 38 Csongrád megyei bort mért össze tegnap Pusztamérgesen a huszadik régiós borverseny hat bírálóbizottsága; szigorú pontozás alapján osztották ki az arany-, ezüst- és bronzérmeket.
A legüdébb fehérborok után tartott szünetet tegnap délelőtt a Pusztamérgesen ülésező régiós borverseny hat bírálóbizottsága. A rozékra hosszabbat szusszantak, és úgy kezdték kortyolni a vörösborokat. A hétfejű grémiumok szorgalmasan dolgoztak a középiskola padjaiban; előttük pohár, kancsó a kiöntéshez, víz az öblítéshez, mellettük kisvödör homokkal a kiköpéshez.

A soltszentimrei Szent Imre pincészet főborásza, Kvalla Gábor mint tanár úr vezényelt, és jó pszichológusként az első vörös korty után megkérdezte: beszéljük meg? Ebben a bizottságban foglalt helyet hat Bács megyei résztvevő között a csongrád-bokrosi Bodor István is, miközben borai – egy kékfrankos és egy kékfrankos rozé – járták a bírák asztalát. Felszólította hátsó padban ülő bírótársát a véleményezésre, aki megforgatta a szőlőjavát a szájában, szürcsöléssel levegőt engedett rá, kinyerte az összes zamatát, miközben körbejáratta borát a pohár falán. A verdikt: testes, ízes bor, szép, barnás fénye is van, de mivel tavalyi, túl korai még neki ez a verseny. A döntnökök gyenge ezüstérmet javasoltak a beszámozott névtelen versenyzőnek. Az aprómunka ezután következett; az összesített helyezés alapján kialakították a részpontszámokat megjelenés, szín, illat, zamat és összbenyomás szerint. Így tájolták be magukat a kategóriában, a többi jelentkezőt pedig egyenként csöndben bírálták el. Nem hallottunk borpincérhez fogható költőiséget, csak egyszer. A „húzd rá, cigány" kiszólás viszont semmi jót nem jelentett, hiszen Vörösmarty Mihály verse úgy folytatódik, hogy „szív és pohár tele búval, borral".

Megjelenés, szín, illat, zamat és összbenyomás – ezek alapján pontoz a borkóstoló. Fotó: Karnok Csaba
Megjelenés, szín, illat, zamat és összbenyomás – ezek alapján pontoz a borkóstoló.
Fotó: Karnok Csaba

50 aranyérmes

38 Csongrád megyei bort találtunk a hat bizottság asztalán, ahová összesen 242 üvegből szolgáltak fel a középiskolások borokat a Kunsági, a Hajós–Bajai és a Csongrádi borvidék terméséből. Csongrád és Ópusztaszer is képviseltette magát. Mind megmérkőztek egy kisebb, majd a hegyközségi versenyen, hogy a huszadik jubileumi régiós borminősítésre benevezhessenek. Szőke Sándor, a szervező Duna borrégió egyesület elnöke rangosnak ítélte a mezőnyt, és összetett, minőségi évjáratnak mondta a 2009-est, főleg a vörösborok felhozatalában. Az idei, előbb hűvös, később esős idő miatt kevesebb termésre és igen magas előállítási költségre számít. Az előzetes összesítés szerint 50 arany-, 117 ezüst- és 54 bronzérmet osztottak ki; hivatalos végeredményt a pontszámok ellenőrzése után hétfőn hoznak nyilvánosságra, de annyit megtudtunk: az aranyosok között megyénkbeli is szép számmal akad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékhangverseny a dómban

Szeged - Jótékonysági koncertet rendeznek Gregor József emlékére, a világhírű basszista nevét viselő… Tovább olvasom