Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

249-ért árulják a 20 forintos harmadosztályú dinnyét

Szeged - Hatósági ellenőrzést tartottak az egyik Etelka sori utcai dinnyeárusnál, ahol kiderült, a mérleg nem hiteles, a dinnye számlái hiányosak.
Sajtónyilvános zöldség-gyümölcs ellenőrzést tartott ma délelőtt a kormányhivatal. A Csongrád Megyei Kormányhivatal részéről a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség és a Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hivatal munkatársai vizsgálták a termékek nyomonkövethetőségét, illetve a friss fogyasztásra szánt zöldségek és gyümölcsök minőségét, növényvédő-szer és egyéb esetleges mérgezőanyag tartalmát. Ellenőrizték a származási helyet, az ártájékoztatást az esetleges akciók valóságtartalmát, a mérleghitelesítést.

249-ért árulják a harmadosztályú 20 forintos dinnyét - GALÉRIA

Több tucat ellenőr szállta meg az egyik Etelka sori, magyar dinnyét kínáló árust ma reggel. Rövid idő alatt kiderült, a standon feltüntetett harmadosztályú dinnye „nem létezik", ugyanis csak az első és a másodosztályú jelölés ismert. 99 illetve 249 forintért kínálták a nagykamarásinak mondott édes gyümölcs kilóját, az ellenőrök amikor elkérték a származást igazoló számlákat kiderült: 20 illetve 30 forintért vásárolta a kereskedő a dinnyét.

A hatóság emberei megállapították, a mérleg nem hiteles. Az egyik áru származását nem tudta a spanyol rendszámú autóval érkező, de magyarul anyanyelvi szinten beszélő vállalkozó igazolni. További részletek később.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. waterbear 2013. július 08. 20:37
  „Én nem engednék sem "dinnyemaffiát", sem más szezonális zöldség-gyümölcs maffiát sátorból árulni, akik egész évben kiszolgálták a lakosságot, csak azok árulhatnák, meg az őstermelők... de azokból is csak az ellenőrzött, legalább 2-3 éve őstermelők, nem a két hetes őstermelő igazolvánnyal meg két virágcserépnyi földdel rendelkező nepperek, szerencselovagok...

  De ne aggódjatok, a Fidesz erre is ráteszi a kezét előbb utóbb.... lesznek majd Nemzeti Zöldség-gyümölcs boltok, lelki szemeimmel már látom is a nagy feliratokat.... NEMZETI DINNYEBOLT ;-)”
 • 47. borcsa25 2013. július 04. 19:05
  „45. macs 2013.07.04. 12:47
  Kedves "macs"! Amiket leírtál, abban teljesen igazad van! De véleményed szerint a 20-30 Ft fedezi a gazda költségeit? Neki férjen bele ebbe az összegbe a napszámos aki kapál, aki éjszaka őrzi, a locsolás díja, a palánta ára, stb. A kereskedő meg, "embereket alkalmaz, akik árusítják, éjszaka őrzik, stb". Talán egyedül kellene csinálnia, és mindjárt nem 249-ért adná! Szerinted csak a kereskedő költségeit kell megfizetni?
  Még mielőtt azzal vádolnál, hogy dinnyetermelő vagyok, elmondom, hogy nem. Sőt, semmilyen módon nem vagyok érintett egyik oldalon sem, csak próbálok józan, paraszti ésszel gondolkodni!”
 • 46. abinya 2013. július 04. 18:25
  „A SZilléri sgt.-on is szétnézhetnének az ellenőrök!Na meg a Makkoserdő sarkánál is szokott lenni.
  Csak pár tipp :-)

  Szívesen ellenőr bácsik :-)”
 • 45. macs 2013. július 04. 12:47
  „44. borcsa25,
  arra gondoltál már, hogy ha a gazdák összefognak és a dinnyét ők szállítják, ők forgalmazzák és a költségek levonása után maradó hasznot elosztják, akkor ők mennyiért adnák?
  Arra gondoltál már, hogy a kereskedő is vannak költségei? Megveszi a dinnyét a termelőtől, elszállítja, embereket alkalmaz, akik árusítják, éjszaka őrzik, stb. Ezeknek is be kell épülnie az árba, vagy tévedek? A kereskedőnek ingyen fuvaroznak, az alkalmazott is ingyé dolgozik?”
 • 44. borcsa25 2013. július 04. 10:27
  „A szerencsétlen termelő, aki megművelte a földet, elpalántálta a dinnyét, kapálta, meg amit még kell, megcsinált, kap érte 20-30 Ft-ot?! A kereskedőnek meg van képe 10-szeres áron adni! Ezért nem is értem, mikor a mezőgazdasági termények árának emelkedését a gazdára fogják, holott a kereskedő a szemét. A gazda soha nem annyiért adja, amennyiért szeretné, hanem amennyiért megveszik tőle!”
 • 43. SomeBody 2013. július 03. 23:31
  „A hódmezővásárhelyi Tescoból vásárolt egy zöldség-gyümölcs kereskedő igen nagy mennyiségben (nem a saját családjának, az fix, ahhoz sok volt) spanyol (?), de tuti nem magyar paradicsomot. Utána mit látok? Magyar paradicsomot árul a boltjában ...

  Jó, nem vagyok biztos benne, hogy a tescos, külföldi paradicsomot árulta magyarként, de az esélyeket latolgatva hamar rájöhetünk, hogy a mérleg nyelve merre billen ...”
 • 42. bambulla 2013. július 03. 23:16
  „sok féleszű nem érti mi a baj azzal , hogy a 20 Ft-os dinnyét 250 Ft-ért árulják
  nos ezek hibás, nagyobb uv sugárzást kapott dinnyék
  a gazda eladja , mert neki az is pénz
  ezt nem kellene II. vagy I.osztályú áron adni
  a másik baj az, hogy a kereskedő pici pénzért veszi meg a termelőtől és nagy haszonnal adja tovább
  ezzel az a baj, hogy az nem profitál , aki ténylegesen megtermeli
  ha ők nem jutnak megfelelő bevételhez , akkor ki fogja megtermelni ezek után nagyokosok?
  a további probléma, hogy a normál boltosoknak nagyobb a követelmény, ők meg egy sátor alatt árusíthatják szezonban a gyümölcsöket
  szóval ezzel csak ennyi a baj”
 • 41. Smerdis 2013. július 03. 22:24
  „több, mint 400 forintért árulják a százötven forintos benzint!!!”
 • 40. történész 2013. július 03. 19:41
  „35. Egyolvasó 2013.07.03. 16:08

  minek termelik.A Magyar átlag nem tudja megvenni,,,igaz láttam lakótársunkat dinnyét venni de még az idén nem fizetett közös költséget és más egyéb költséget...remélem lesz még este villany nála...”
 • 39. Pandora 2013. július 03. 18:28
  „a Makkosházi körúton már csak 149 volt kilója, de egy lélek sem sétált arra, hogy vegyen.
  A mai reklám után mindenki kerüli őket, mint a leprást.. :)”
 • 38. Rubicon 2013. július 03. 17:07
  „Sárgadinnyét kell venni! Mennyei édes, finom, olcsó.”
 • 37. uborka 2013. július 03. 16:59
  „Mindenki úgy keresi a napi be tevőjét ahogy tudja. Most ennek van itt az ideje. Ha veszik vegyék, nem kell itt senkit vád alá tenni, ha lesz munka akkor lehet a port el verni mindenkin, de úgy néz ki,hogy csak a hatóságnak vannak dolgozói.”
 • 36. StencilAtya 2013. július 03. 16:56
  „akkor jönnek a nemzeti dinnyeárusok? csak a fidesz.”
 • 35. Egyolvasó 2013. július 03. 16:08
  „27. kispont 2013.07.03. 14:53

  Azért tévedésbe ne essetek van már magyar dinnye a piacon
  fólia alagutasokat már elkezdték szedni

  Még azt sem szedik, annak is kell még legalább egy hét.”
 • 34. Neszemetelj! 2013. július 03. 15:57
  „Most komolyan, nem mindegy hogy mennyiért vette, és mennyiért adja tovább?
  Az osztály jelölés az viszont valóban hagy kívánni valót maga után!
  Ki kell menni a Sándorfalvi útra, és a termelőktől kell venni dinnyét...”
 • 33. szöszi 2013. július 03. 15:52
  „Szörnyű, hogy milyen ocsmány dinnyéket árulnak mindenhol, kivétel nélkül! Tegnap a rókusi kínai áruháznál akartam először venni, aztán lemondtam róla, miután egy hónapja azt az egy rakás dinnyét árulják, és olyan sárgák már mint a sárgadinnye héja, és messziről bűzlenek, mert folyik már a levük, és possadtak. Olyan negyed dinnye is ki volt rakva árusítani, aminek már a belseje is sárgult, és össze volt aszodva az egész. Mondtam a csajnak, ne haragudjon de ezek nagyon rondák, és jó drágák. Megkóstoltatott velem egyet hogy milyen édes, hát annak a közelében sem járt és még csak színe sem volt. Meg is mondtam neki, bár nem ő tehet róla. Elmentem a régi Media Markt-hoz, ott is ugyan ez volt a helyzet, csak drágább volt a dinnye. Egyszerűen ocsmányak az áruk és van pofájuk ennyi lóvét elkérni érte. Ezen a helyen megkarata magyarázni nekem az eladó, hogy Nagykamarási dinnye.... elröhögtem magam, aztán mondtam neki, hogy ne haragudjon de az még majd eztán jön.... Inkább vettem a Lidlben 399-ért egy kiló barackot, és csodák csodája, édes volt és puha! Én az összes árust végigrazziáznám, ezt a minősíthetetlen rothadt dinnyét pedig mind kihajigáltatnám velük.”
 • 32. Horthyszobor 2013. július 03. 15:46
  „Dicsak??? Ilyeneknél nem vásárolunk:)”
 • 31. zorba5 2013. július 03. 15:38
  „Ezek a dinnyeárúsok elég érdekesek, jön rendszeresen a kopasz kétajtós szekrény felláll a BMW-vel a járdára és viszi a bevételt esténként. A rothadt dinnyéket a környéken helyezik el.
  Ezeknek nem kellene engedélyt adni az árúsításhoz, pedig már tavaly is kaptak.”
 • 30. Ebgondolat 2013. július 03. 15:27
  „Engem az is érdekelne, hány milliós bírságot kaptak ezek a csalók, illetve az is, hogy folytatódik-e a csalók kiszűrése és súlyos megbüntetése nem "sajtónyilvánosan".”
 • 29. vmagdi 2013. július 03. 15:17
  „kispeter, a kulfoldi dinnyével nem kell dolgozni?”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vakáció a bordányi tanyavilágban

Hiába szervez néhány Csongrád megyei kistelepülés helyben nyári programokat, sok diáknak csak álom marad a nyaralás. Tovább olvasom