Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

25 fiatal segít a REÖK-ben és a Dóm téren

Szeged - 2011 az önkéntesség éve az Európai Unióban. Szegeden a szabadtéri játékokon, illetve a REÖK-ben is vállalhatnak feladatokat azok a felsőoktatásban tanulók, akik minél több kulturális eseményen szeretnének részt venni.
Nyáron sem kell tétlenkedniük azoknak a szegedi fiataloknak, akik szívesen vállalnak közhasznú munkát. Mint ismert: 2011 az önkéntesség éve az Európai Unióban. A Szegedi Szabadtéri Játékok lebonyolításában – és a REÖK különféle rendezvényein – mintegy 25 főiskolás és egyetemista segít önkéntes munkával.

– Külföldi fesztiválokon szerzett tapasztalataim, bevált példák alapján honosítottam meg az önkéntességet a szabadtérin – mondja Bátyai Edina, a Dóm téri fesztivál igazgatója. – 2006 óta minden évben jelentkeznek hozzánk olyan felsőoktatásban tanuló fiatalok, akik a szabadtéri és a REÖK programjain szoktak közreműködni önkéntesként. Elsősorban andragógia szakos hallgatókból áll a csapat, nekik szakmai gyakorlatként is beszámítható ez a tevékenység – teszi hozzá az igazgató.

Mádi Szilvia és Kondor Alexandra önkéntesként a Dóm téren. Fotó: Frank Yvette
Mádi Szilvia és Kondor Alexandra önkéntesként a Dóm téren.
Fotó: Frank Yvette

A Popfesztiváltól A víg özvegyig

– Édesanyám látta meg tavaly az interneten, hogy önkénteseket várnak a játékokra – akkor vágtam bele. Az a dolgom, hogy az este 8 órás kapunyitás után, az előadások előtt tájékoztatom a közönséget, és szórólapokat osztok, amelyeken többek között a szereposztás látható – meséli a szintén 22 éves Kondor Alexandra, aki ugyancsak a JGYPK andragógia szakán tanul. – Az első szabadtéri előadás, amelynek hatására megszerettem a színháznak ezt a formáját, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról volt. Ebben az évadban A víg özvegyet várom legjobban. Kíváncsi vagyok, hogy Bajor Imre hogyan alakítja majd Nyegust. A Budapesti Operettszínházban láttam már őt – teszi hozzá Alexandra.

– A szabadtéri előadásain két csoportra oszlanak az önkéntesek: egy részük szórólapokat, prospektusokat oszt a vendégeknek, helyükre kíséri és informálja a nézőket. A többiek főleg kérdőívezéssel foglalkoznak: előadásonként összesen 36 vendéget kérdeznek meg egyebek mellett a szabadtérivel kapcsolatos tapasztalataikról – ismerteti a hallgatók munkáját Varga Tímea, a REÖK-ben és a szabadtérin dolgozó önkéntesek vezetője.

Bátyai Edina elmondta: szociológiai kérdőíveikkel mérik a kulturális fogyasztási szokásokat és a szabadtéri látogatóinak összetételét, preferenciáikat, a rendezvénnyel kapcsolatos elégedettségüket.

– 2009-ben jelentkeztem önkéntesnek a szabadtérire. Gyerekkorom óta szeretem a színházat, de korábban nem sűrűn jutottam el a Dóm téri játékokra. Óriási élmény, hogy már harmadik éve itt lehetek. A feladataim közé tartozik például a kérdőívezés, a közönség tájékoztatása, és időnként szórólapokat osztogatok – mondja a 22 éves Mádi Szilvia, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kara (JGYPK) andragógia szakos hallgatója. – A színészekkel is tudunk néha beszélgetni a próbák idején. A 2009-es évadból Kovács Patrícia és Bodrogi Gyula alakítása a Cigányszerelem című produkcióban igen emlékezetes maradt számomra – válaszolja Szilvia arra a kérdésre, hogy kik azok a színészek, akiket a szabadtérin jobban megkedvelt.

A lányok hangsúlyozzák: az önkéntes munka egyik legnagyobb előnye, hogy igazi barátságok szövődnek ebben a kis csapatban, ahol mindenki számíthat a többiek segítségére.

Olvasóink írták

  • 1. lidi 2011. július 10. 01:37
    „nem kellett volna külföldre menni a tapasztalatszerzésért, még a várost sem kellett volna elhagyni: a szegedi THEALTER fesztiválon 1992 óta segítik önkéntesek a lebonyolítást, a tolmácsolástól a csoportkísérésen át a jegyárusításig sokféle érdekes feladatot kapnak a fiatalok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évek óta áll üresen több önkormányzati ingatlan

Szegeden több olyan városi tulajdonú ingatlan van, amelyet hiába hirdetnek már évek óta, senkinek sem kell. Tovább olvasom