Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

2,5 milliárdból újul meg az SZTE központi épülete

Jövő karácsonyra uniós forrásból nemcsak formájában, hanem funkciójában is megújul a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épülete - mondta Szabó Gábor rektor hétfőn, amikor jelképesen átadta a műemlék kulcsait a rekonstrukciót végző Ferroép Zrt. vezetőinek.
A 2,5 milliárd forintos összköltségű felújítást követően a 4.200 négyzetméteres épületben az SZTE vezetése mellett a kutatás-fejlesztést és innovációt kiszolgáló egységek kapnak majd helyet - mondta a professzor. A több mint 130 éves, a szegedi városképet is meghatározó épületnek csak az alapjai és a tartóelemei maradnak meg, a műemlék külsejét és belsejét pedig eredeti formájában állítják helyre. Az épület udvarát üvegtetővel fedik be, itt kiállításokat, fogadásokat, kisebb konferenciákat rendezhetnek majd - közölte Szabó Gábor.

Az épületrekonstrukció az első eleme annak a műszaki-természettudományos képzés fejlesztését célzó programnak, melyre az SZTE - a bajai és a szarvasi főiskolákkal konzorciumban - 6,424 milliárd forintnyi támogatást nyert el a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán.

Szabó Gábor rektor adta át a központi épület kulcsát
Szabó Gábor rektor adta át a központi épület kulcsát.
Fotó: Karnok Csaba

Az egyetem most megújuló központi épülete Szkalniczky Antal tervei alapján 1873-ban készült el, eredetileg főreáliskolának szánták, de már 1880-tól a Somogyi-könyvtár, három évvel később pedig a városi múzeum működött itt. 1894-ben az ítélőtábla költözött az épületbe, amelyet végül 1921-ben kapott meg a Kolozsvárról áttelepülő egyetem. Néhány évig az épületben működött a bölcsészkar, és itt tanult József Attila is.

Olvasóink írták

 • 17. török 2009. október 06. 14:59
  „12-14: Lehiggadt: tök igazad van, én is ezt mondom már mióta, hogy ha van egy EU-s forrás, azt csak bizonyos dolgokra lehet elkölteni. Most ne pályázzon az egyetem felújításra, ha egyszer arra adnak pénzt, csak azért, mert szolidarít a klinikájával, amire nincs pénz? Ez marhaság!

  16. Úgy látom, nagyon lassú a felfogásod. Ez egy EGYETEMI pályázat, köze nincs a választáshoz, de persze mindenben a rosszat kell látni, még abban is, hogy végre megszépül egy gyönyörű épület, és nem rondítja el a belvárost az omladozó homlokzata.”
 • 16. xray25 2009. október 06. 07:07
  „Kedves BabyRick:)

  Az, hogy a klinikai egység belülről rohad, az sose érdekelt senkit. Tudod, mint a csokinál, hogy el tudd adni, a csomagolás a lényeg... Az hogy nincs WC papir, vagy hogy egy sürgösségi osztályon nincs gyógyszer... szerinted...???
  És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy 2010 a választások éve. Bele kell ám húzni ezerrel.... :)”
 • 15. macs 2009. október 05. 19:56
  „Tisztelt Munkatársunk!

  Az alábbi fejezetnek fusson neki mégegyszer, mert - lehet bennem van a hiba - nem értem.
  "Az épületrekonstrukció az első eleme annak a műszaki-természettudományos képzés fejlesztését célzó programnak, melyre az SZTE - a bajai és a szarvasi főiskolákkal konzorciumban - 6,424 milliárd forintnyi támogatást nyert el a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán. "”
 • 14. Lehiggadt 2009. október 05. 18:55
  „Utoljára 1973-ban volt nagyrenoválás! Akkor a fűtéskorszerűsítés révén létrejöhetett és megnyilhatott a JATE-klub, mert a szenespincére már nem volt szükség!?! Ha az EU-s pénzt erre a felújítasra fel lehet használni, akkor ám legyen! 73 óta abban az épületben már minden elavult! A Dugó téren igenis ISMÉT egy reprezentatív központi épületet kell létrehozni!”
 • 13. palimadar 2009. október 05. 18:44
  „Az épületre bőven ráfért az igen alapos felújítás.

  A következő mondat azonban nem hagy nyugodni.

  "Az épületrekonstrukció az első eleme annak a műszaki-természettudományos képzés fejlesztését célzó programnak, melyre az SZTE - a bajai és a szarvasi főiskolákkal konzorciumban - 6,424 milliárd forintnyi támogatást nyert el a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán."

  Tehát a nyert összegnek majdnem 39 százalékát emészti fel ez az elem, amelynek célja, hogy a "műemlék külsejét és belsejét pedig eredeti formájában állítják helyre". Valószínűsítem, hogy az összeg jelentős része nem a funkcionalitás megteremtését szolgálja, így nem tudom, hogy mi köze a "a műszaki-természettudományos képzés fejlesztését célzó program"-hoz, amelyre a pénzt nyerték.

  Tehát ismét: a felújítás már rég szükséges volt, azonban úgy vélem, hogy nem ebből a pénzből kellett volna megcsinálni.”
 • 12. Lehiggadt 2009. október 05. 18:30
  „Többeknek: Van amire lehet EU-s pénzt szerezni és felhasználni, és van amire nem. Azért, mert sajnos valóban vannak más problémák is, azért BŰN lenne nem élni a lehetőségekkel! Ezt az épületet már éppen ideje volt elkezdeni felújítani! Aki ebbem is a hibát, a pocskondiázás lehetőségét keresi, az Szeged és a Tudományegyetem ellensége!”
 • 11. BabeRick 2009. október 05. 18:12
  „A helyzet az, hogy az egytemi Klinikákon nincs pénz gyógyszerre, WC papírra, kézmosóra, 40 százalékkal csökkentették minden részleg gyógyszer és anyagkeretét - ezzel veszélyeztetve a betegellátást - , de erre van. Még olyan uniós oályázat nem született, ahol nem kértek volna önrészt. Az hazugság, hogy 100%-ban Uniós pénz. Az önrészt pedig a mi és a Ti hozzátratozóitok és a Ti ellátásotokból veszik el.
  Pénz van, csak talán nem ott, ahol kellene?! - Úgy örülök, hogy egy jó állapotú - igaz régi épület - elnyel 2,5 milliárdot, kb. felét, mint amennyit (1,5 és 3 milliárd)a BKV-nál 2 év alatt elloptak. Örülünk, hogy megújulnak szeged peremkerületei is, fantasztikus a megsüllyedő a díszburkolat, a lényegében semmi értelmes fejlesztést fel nem mutató Tarján-téri buszállomás. Nem utolsó sorban a sok ujjáburkolt, életveszélyesre kialakított csomópont. Ez a beruházás egy a sorban, amíg a klinikák belseje szó szerint penészes és rohad.”
 • 10. Léni 2009. október 05. 16:58
  „9. jq! Köszi a javítást,igazad van.”
 • 9. jq 2009. október 05. 13:21
  „ujjá valószínűleg nem is válik semmi csak újjá”
 • 8. Léni 2009. október 05. 12:56
  „Szörnyű, hogy ebben a városban semmi nem épül, nem ujjul meg, nem halad sehová!”
 • 7. achilleus 2009. október 05. 12:35
  „3. hozzászólás Logaritmus 2009.10.05. 10:55
  Egy szóval nincsenek megemlítve ezek az emberek /Botka, Orbán/ és a kormány /Bajnai/ a cikkben. VÉGRE!
  De van, aki mégiscsak idecsempészi őket, még ha "ironikusnak" vélt formában is.”
 • 6. makákó 2009. október 05. 11:26
  „N.P. igazad van. Így elég semmitmondó a cikk.
  Mellesleg örülök, épp itt volt az ideje!”
 • 5. N.P. 2009. október 05. 11:05
  „Mondjuk egy vázlat, látványterv vagy valami jelentős segítség lenne!”
 • 4. rozator 2009. október 05. 11:04
  „Most mi a probléma? Az hogy eus pénzből épül? Az hogy szegedi cég építi? Az hogy Botkának hivják a polgármestert? Az Orbán mire költene?”
 • 3. Logaritmus 2009. október 05. 10:55
  „Rohadt MSZP kormány és Botka! 2.5 milliárdot költünk el magyar vállalkozást támogatva a szegedi egyetem fejlesztésére, a lepukkant Dugó téri épület felújítására? Orbán 2.6 milliárdot költene de még a nyugdíjakat is emelné. :D”
 • 2. strangerr 2009. október 05. 10:52
  „Most miért baj, hogy a válság közepén nem állami vagy önkormányzati pénzből vannak a beruházások hanem uniósból??
  A Kivitelező a bekezdésben benne van...”
 • 1. Zsoltee0716 2009. október 05. 10:43
  „Komolyan mondom mindent Eu-s forrásból kell csinálni?
  A Dugonics téren lévő díszburkolatot nem cserélik ki, de persze uniós forrásból!
  2,5milliárdból ez is kijöhetne!
  Úgy is most rendelt a város pár raklap kárászos dísztéglát!

  Nagyon is ráfér a felújítás arra az épületre!
  Ki lesz a kivitelező?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Géczi József nem lökdősődik tovább

Az MSZP-t nem a 60 éven felülieknek kell megújítania – véli Géczi József. A következő ciklusban már nem akar parlamenti mandátumot. Tovább olvasom