Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -1°C | 10°C Még több cikk.

260-an már szörföznek

Szeged - Egy nyugdíjas sem unatkozik tovább otthon egyedül azok közül, akik csak egyszer is ellátogatnak Szegeden az Eszperantó utcai Senior Centerbe. Az Idősek Kulturális Központjában számtalan érdekes programmal várják őket.
– Amikor a fiam meghalt, felhagytam a kézimunkázással. Nemrég azonban újra elkezdtem foltmozaikot készíteni. A vöröskeresztes klubba járok. Ott hallottam a kézimunkaszakkörről. Most vagyok itt második alkalommal – mondta a 80 éves Tulipán Andrásné, akivel az Eszperantó utcai Idősek Kulturális Központjában beszélgettünk. A Senior Center nevet viselő intézmény egyedülálló az országban: számtalan színes programmal várják az időseket. A kézimunkaszakkörön kívül többek között ízületi keringő névre keresztelt rekreációs torna, kártyaszakkör, képzőművész kör és nótaegylet működik a házban. De a szépkorúak számítástechnikai alapismereteket is elsajátíthatnak.

– Ha egy négyéves gyerek tudja kezelni a számítógépet, akkor nekem is meg kell tanulnom – válaszolta a 68 éves Keresztes Józsefné. Azt kérdeztük tőle, miért tölti délutánjait a monitor előtt? A mellette ülő Bózsó Jánosné is hasonló okok miatt szeretne megtanulni szörfözni a neten. – Az unokáim természetesen tudnak internetezni. Addig maceráltak azzal, hogy én miért nem tudom megtanulni, míg eljöttem ide – mondta nevetve a 67 éves szegedi asszony. Elárulta: kártyázni is jár az Eszperantó utcába. A foglalkozásokon mindig jó társaság jön össze. Az asszonyokkal megbeszélik, hogy aznap mit főztek, recepteket cserélnek.

Netnagyik. Fotó: Miskolczi Róbert
Netnagyik.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Naponta három-négyszáz nyugdíjas fordul meg nálunk. Négy napon tartunk számítógépes oktatást. Eddig 260-an végezték el, most pedig 96-an tanulják – mondta idősebb Boros Gyula, a város idősügyi referense, akitől megtudtuk: a Senior Center 14 egyesület székhelye. A programok nemcsak az egyesületek tagjainak, minden nyugdíjasnak szólnak.

Köbüki-verseny

Idősebb Boros Gyulától megtudtuk: pénteken nyugdíjasbálba várják a szépkorúakat. Húsvétkor virágvasárnapi műsorral készülnek a Senior Centerbe látogatóknak. A tervek között szerepel egy áprilisi bográcsfesztivál a Partfürdőn, és a zongoristák klubjának megvalósítása. Valamint olyan programokat is szerveznek majd, ahová a nagyszülők unokáikkal együtt is elmehetnek. Ilyen például a Köbüki-sorozat, ahol a nagymamik és nagypapik a kis unokákkal együtt versenyezhetnek. A táncházban pedig együtt rophatják majd a fiatalok az idősekkel.

Olvasóink írták

  • 1. Lutetia 2009. március 01. 09:01
    „Ez igen, éljenek az aktív, nyitott, nem besavanyodott nyugdíjasok! És köszönet a szervezőknek, akiknek találékonysága úgy tűnik, kimeríthetetlen, elhivatottságuk pedig példamutató.
    Jó egészséget és még hosszú aktív életet mindnyájuknak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 tonnás tujával nehéz megállni

Szeged - Évente több millió forintos kárt okoznak a figyelmetlen autósok az SZKT járműveiben. Tegnap… Tovább olvasom