Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

26 szegedi életfogytos várja a kötelező kegyelmi eljárást, de arra még várni kell

Egy korábbi törvénymódosítás miatt mindenképpen meg kell vizsgálni, hogy az életfogytiglani börtönbüntetésüket töltőket kiengedhetik-e negyven év raboskodás után. Két évig azonban még nem lesz ilyen.
Összesen ötvennyolc olyan el­­ítélt van Magyarországon, akiket tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek. Közülük huszonhatan Szegeden ülnek – tájékoztattt a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.
Azonban 2014 óta a tényleges életfogytiglani börtönbüntetés sem jelenti feltétlenül azt, hogy az elítélt a börtönben fog meghalni. A strasbourgi Emberi Jo­­gok Európai Bírósága ugyanis elmarasztalta Magyarországot a büntetés miatt; szerintük „az elítéltnek nincs meg a reményhez", az ítélete felülvizsgálatához való joga. A jogalkotók ezért vezették be a kötelező kegyelmi eljárást, ami azt jelenti, hogy aki már negyven éve ül börtönben, annak mindenképpen felül kell vizsgálni a büntetését.
Bene László, a skálás gyilkos. Még két évig biztosan nem ül össze a kegyelmi bizottság az életfogytosok miatt.
Bene László, a skálás gyilkos. Még két évig biztosan nem ül össze a kegyelmi bizottság az életfogytosok miatt.
Ez úgy történik, hogy a börtön értesíti az igazságügyért felelős minisztert, aki beszerzi az elítéltről készült kockázatértékelési összefoglaló jelentést, a biztonsági kockázati besorolásával kapcsolatos iratokat, az elítéltről készült értékelő véleményt, fegyelmi iratokat és még egy sor másik dokumentumot. Közben összeül az öttagú kegyelmi bizottság, amelyik megnézi, hogy a rab törvénytisztelő lesz-e, ha kiengedik, de megvizsgálják a családi körülményeit is. A bizottság ezután kiad egy állásfoglalást a javaslatukról, amit elküldenek az igazságügyért fe­­lelős miniszternek, aki pedig a köztársasági elnöknek továbbítja. Ha a köztársasági elnök ke­­gyelmet ad, akkor a rab szabadul is, ha nem, akkor 2 év múlva újra lefolytatják az eljárást. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint azonban két évig biztosan nem lesz ilyen eljárás, mert nincs olyan rab, aki 40 éve börtönben lenne.

Mivel a tényleges életfogytig tar­tó szabadságvesztés csak 1999 márciusában lépett életbe, rövidesen kiszabadulhat a börtönből néhány olyan gyilkos, akit még a TÉSZ hatálybalépése előtt ítéltek el. Az ő ügyüket két­­évente mindenképpen felül kell vizsgálni. Ilyen például Be­­ne László, akit a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból elkövetett gyilkosság miatt ítélt el.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 csapat jutott tovább a robotolimpia nemzeti döntőjébe

3 csapat jutott tovább a robotolimpia nemzeti döntőjébe
Egy csongrádi, egy mórahalmi és egy szegedi csapat is ott lehet a robotolimpia nemzeti döntőjén… Tovább olvasom