Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

2800-3400 forint a csontos bárányhús kilója, a tojás nem drágult húsvétra

Csongrád megye - A tojás nem drágult húsvét előtt, pedig a korai időpontból ez következne - az ok az importdömping. Ha egész évben nem jut eszünkbe bárányhúst enni, húsvétra azért sokan megkívánják, és veszik is az ünnepi asztalra. A kínálatra idén sem lehet panasz, exportra is bőven jut, de nem olcsó.
Tudta?

A hazai húsvéti tojásfogyasztás 200–220 millió darab, ami az éves mennyiség 10-11 százaléka. A KSH szerint a magyar ember évente 223 tojást eszik meg – az utóbbi adattal az uniós mezőny első felében vagyunk. A négy kapható méretből a háziasszonyok a közepeset (M) részesítik előnyben, a legtöbb receptben is ez szerepel.
Húsvét előtt kibővül a Mars téri piac bárányhúskínálata, van, ahol már el is fogyott az első adag, és mára várják a következőt. A Coopter Plus húsboltjába kedd délután érkezett a friss áru. – Nálunk 2800 forint a fél vagy egész bárány kilója, a külön comb 3400 – mondja Csehó Tibor két vásárló között, hozzátéve, ez persze csontos hús, és egy 25 kilós élő állatból jellemzően 10-12 kiló marad.

Az Irén csarnokban, a Tanyasi Hús Kft. boltjában vevőcsalogató fél bárányt látunk a pultban. – 2750 forint kilója, nálunk nincs is másféle ár, a fél bárányt még elfelezzük, de tovább már nem aprózzuk – mondja Slivkáné Zsíros Éva. Kolléganőjével, Engi Zsoltnéval úgy vélik, jobb a békesség, és így elkerülhető a vita, hogy melyik a legjobb része a báránynak.
 
2800-3400 forint a csontos bárányhús kilója, a tojás nem drágult húsvétra. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

Az újszegedi Prima Novában sincs nagy árkülönbség a két vége között, a bárány eleje 3199 forint, a hátulja 200-zal drágább – egészben viszont csak 2799 forint egy kiló. Az Auchan már több mint egy hete kínálja az ünnepre valót, a csontos háztáji bárány pörkölthúst 2990, a báránycombszeletet 4369 forintos kilónkénti áron. Ínyencek a Tescóban vásárolhatnak ír báránylapockát 4999 forintért.

Hozunk be bárányt, de inkább kifelé megy. – A tavalyi 120 ezernél 10-15 százalékkal kevesebb lehet idén a húsvéti export Olaszországba, mivel az állatok súlya a korai ünnep miatt nem éri el az értékesítéshez szükséges méretet – nyilatkozta a Juh Terméktanács elnökhelyettese. Bátor Árpád hangsúlyozta, a kivitel 80 százaléka tavaly az olasz piacon kötött ki, a közel 520 ezer bárányból minden ötödiket húsvétra szállították. Korábban Itália 13–20 kilós állatokat igényelt, a családok felet vagy egy egészet is megvásároltak, mára grillezett bárányokra van kereslet, ezekhez 20-27 kilósan vágják az állatokat. Az élő, 20-24 kilogrammos pecsenyebárány ára tavaly kilónként 2,8 euró – mintegy 850 forint – volt, ez idén várhatóan 3,1 euróra nő.
2800-3400 forint a csontos bárányhús kilója, a tojás nem drágult húsvétra - Galéria

– A tavalyi rovarölő szeres botrány miatt egy időre eltűnt a magyar piacról az importtojás, mára újra tömegével érkezik a boltokba, ez nyomja lefelé az árakat húsvét előtt – nyilatkozta Csák Gyula, a Csabatáj Zrt. vezérigazgatója. Szerinte az áruházláncok akcióival nem az a baj, hogy két hétre visszaesnek az árak, a problémát az jelenti, hogy ez az év egészében hatással lehet az árak alakulására.

– Húsvét előtt jellemzően felmegy a tojás ára, idén azonban nem így történt, 54 forint a legnagyobb, az XL méretű darabja, mert túl sok jött be importban – mondja Kotogány János kereskedő a Mars téri nagycsarnokban. Náluk 58 forinton tetőzött az ár, vagyis nem lépte át a 60 forintos lélektani határt, amivel sokan riogattak.
2800-3400 forint a csontos bárányhús kilója, a tojás nem drágult húsvétra. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA


Megtudtuk, már csak a nagyon korai húsvét miatt is drágább lehetne a tojás, hiszen kevés a napfény, a házi tyúkok még kevesebbet tojnak. – A fiatalok is májusban szerelmesek, emlékszik még rá? – kérdezi Kotogány úr, amire csak bólogatni tud az újságíró. Az M-es tojást egyébként 44 forintért adják, és persze egymást érik a (törzs)vevők. Rácsodálkozunk egy nagy adag fehér héjú tojásra is, kiderül, lengyel import, és szívesen viszik a lányok, asszonyok festeni. – Enni is hibátlan, Budapesten megfőzik, megpucolják, és 5 literes vödörben sós lében szállítják ki a hidegkonyhára ezt a fajtát – mondja Kotogány Jánosné.

Egy „házzal" arrébb, a kondorosiaknál Hatvani Mihály vesz 20 tojást Ördögh Andrásnétól, a legkisebb méretűből, mondja, neki az is elég. – Rántottának is szeretem, de most a húsvét kapcsán jó néhányat meg is főzünk belőle – avat be az ünnepi készülődés egy kis részletébe.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagy nem lesz, de esős húsvétra készülhetünk

Fagy nem lesz, de esős húsvétra készülhetünk
Nem fog ránk szakadni az ég, de esőre, záporra mindennap számítanunk kell. Viszont napról napra… Tovább olvasom