Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

28 pedagógussal kevesebb

Fájdalmas ez a dolog, de amennyire lehet, humánusan igyekszünk megoldani – mondják azoknak az iskoláknak az igazgatói, ahol pedagógus-álláshelyek szűnnek meg. Az iskolákban évek óta csak megszűnnek az álláshelyek, újak nem létesülnek. A legszerencsésebbek legfeljebb helyettesíthetik azokat, akik szülnek.
Képünk illusztráció: egy kémiaórán készült az Arany János-iskolában, ahol egy állással lesz kevesebb az idén. Schmidt Andrea
– Hárman hamarosan nyugdíjba mennek, egy kolléga fél év múlva lesz nyugdíjaskorú, neki végkielégítést kell kapnia, és további két, 40 év körüli kollégát muszáj elbocsátanunk – mondja Tóthné Lengyel Mária, a szegedi Dózsa-iskola igazgatója. Ebben az intézményben kell a legtöbb, összesen hat pedagógusállást megszüntetni – ha ezt a mai közgyűlésen megszavazzák a képviselők.

Az előterjesztés szerint a 27 önkormányzati fenntartású szegedi általános iskolában összességében 28 pedagógus-álláshely szűnik meg. Az ok egyértelműen az, hogy kevesebb a tanuló, mint tavaly. Összesen 19 osztálynyi gyerek hiányzik ahhoz, hogy változatlan pedagóguslétszámot lehetne tartani. Az elmúlt napokban 67 nyolcadikos osztály – 1630 diák – ballagott, a beiratkozott elsősök viszont csak 50 osztálynyian, 1172-en vannak. Ráadásul kis létszámú osztályok összevonását nem lehet tovább halasztani.

Tizenegy iskolában nem lesz szükség elbocsátásokra, ugyanennyiben csak egy állás szűnik meg, a többiben 2-6. – Hárommal kevesebb osztályunk lesz: öt nyolcadik osztály ment ki, és csak két elsős osztály indul – magyarázza a Dózsa-iskola vezetője.

Legfeljebb helyettes

Mikor vettek föl utoljára fiatal pedagógust? – kérdeztük az igazgatóktól. – Legalább száz állást kereső tanár papírjai vannak nálam – válaszolt a Weöres-iskola vezetője. Egyáltalán nem csak pályakezdők kérelmei: sok középkorú, tizenöt éves munkaviszonnyal rendelkező tanár is állást keres. Az iskolákban azonban évek óta csak megszűnnek az álláshelyek, újak nem létesülnek. A legszerencsésebbek legfeljebb helyettesíthetik azokat, akik szülnek.

Hogyan választja ki, kit küldjön el? Azt mondja, első szempont a munka minősége, a második a megélhetés mérlegelése. Máshol is – alighanem ugyanilyen megfontolásból – elsősorban a nyugdíjaskorúaktól válnak meg. A Makkosháziban lesz egy felmentés, egy tanár nyugdíjba megy, a harmadik pedig kapott állást egy másik intézményben – tájékoztat Tóthné Szacskó Zsuzsanna igazgató. A Weöres Sándor-iskola és alapfokú művészetoktatási intézmény tanárlétszámát 3,5-el javasolja csökkenteni a fenntartó. Fél embert persze nem küldenek el – felére csökken valakinek az óraszáma.

– Nyugdíjba megy az egyik 62 éves kollégám, a másik előrehozott nyugellátásban részesül, a harmadik, jelenleg gyesen lévő kolléganő pedig fölmond. Nincs mit tenni, akármilyen fájdalmas ez a dolog: öt párhuzamos nyolcadik osztályunk ment ki, most ötödikbe már csak két osztály lép, és az elsőseink is csak két osztályt töltenek meg – mondja az iskola vezetője, dr. Szabó Lászlóné. Szerinte Tarján városrészben szinte egymást érik az elemi iskolák, a lakók között pedig egyre többen vannak az idősek, és egyre kevesebb a gyerek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsaünnep lesz a hét végén Szőregen

Az idei nyolcadik szőregi rózsaünnep hagyományos és különleges programokkal várja a virágkedvelő… Tovább olvasom