Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

28 szegedi médiamunkást rúgtak ki

Szeged - A Magyar Rádió és a Magyar Televízió szegedi körzeti stúdióinak munkatársaival kedd délután közölték, kiket érint a közmédiumokon belüli létszámleépítés. 28 embert rúgtak ki.
A közmédiumokon belüli elbocsátáshullám kedden érte el a szegedi körzeti stúdiókat: 89 munkatárs közül 28-an kapták meg munkáltatójuktól az előzetes értesítést munkaviszonyuk megszüntetésének szándékáról. Az érintettek között több olyan munkavállaló is van, aki maga kezdeményezte nyugdíjazását – áll a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kommunikációs igazgatóságának lapunknak küldött szűkszavú közleményében.

Neveket nem említenek, de úgy tudjuk, a Magyar Televízió 69 szegedi munkatársa közül 25 vesztette el munkáját – köztük Fülöp László és Kocsor Erika szerkesztő-műsorvezető, illetve Hódi József operatőr és Szabados Gabriella rendező. A Magyar Rádiótól elküldték többek között Szlavkovits Rita szerkesztő-riportert.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap áprilisban jelentette be, hogy elbocsátáshullám várható a közmédiumokon belül, ahol összesen több mint háromezren dolgoztak. A leépíteni tervezettek listáját május elején állították össze, majd 24-én bejelentették: összesen 600 főtől válnak meg. Az elbocsátás leginkább a műsorkészítéssel foglalkozó munkatársakat érintette, a kirúgott emberek 60 százaléka közülük került ki. A felelős szerkesztők körülbelül felét, a vezetői állomány tíz százalékát küldték el. A kirúgottak negyven százaléka ötven év feletti. Ma 16 órára a közmédiás szakszervezetek tiltakozó akciót szerveznek a fővárosban, a Magyar Rádió Pollack Mihály téri székháza előtt.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. DMagóg 2011. július 15. 16:52
  „Elbocsátás! Nincs olyan munkajogi fogalom, hogy kirúgás! Ha az érintett úgy érzi, akkor Ő mondhatja ezt, de csakis Ő! Talán a fegyelmi elbocsátás értelmezhető kirúgásként a köznyelvben, de még az is sértő és ízléstelen! A médiában pedig egy szenzációhajhász ,,hívó szó". Visszataszító! Aki, másokra vonatkoztatva a szájára veszi a kirúgás szót, talán annak a fogát lehetne (képletesen, szító szándék nélkül) kirúgni!”
 • 53. DMagóg 2011. július 15. 16:07
  „23. lepkehalo 2011.07.13. 14:02: "olyan agresszív szó, hogy "kirúgták"."
  Tökéletesek az érveid is, de úgy látszik senkit nem zavar! Lázár jános is ezt a szót használta, bár ott valami csekélyke hibát elkövetett az illető, de, még az elbocsátás is súlyos, aránytalan büntetés lett volna.
  <moderálva>”
 • 52. macs 2011. július 14. 10:32
  „46. varadipal,
  tudod egészen addig, míg a másikat rúgják ki, amig a másikat alázzák meg, addig a többség hallgat. Amikor ő kerül a lapát szélesebb végére, már megváltozik a véleménye. Tudod az üléspont határozza meg az álláspontot!
  Nem tudom, de eszembe jutott:
  "Mikor a nácik elvitték a kommunistákat, csendben maradtam, hisz nem voltam kommunista. Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el, csendben maradtam, hisz nem voltam szakszervezeti tag. Amikor a szocialistákat bezárták, csendben maradtam, hisz nem voltam szocialista. Amikor a zsidókat bezárták,
  csendben maradtam, hisz nem voltam zsidó. Amikor engem vittek el, nem maradt senki, aki tiltakozhatott volna."
  (Martin Niemöller)”
 • 51. zsír 2011. július 14. 09:52
  „Én is elítélem, aki ennek örül, én sem teszem. De helyére kerülnek bizonyos dolgok, amelyek évekig igazságtalanok voltak. Kevés munka, rengeteg pénz. És ez megengedhetetlen tartottam. Örülni nem örülök, és sajnálom azokat, akik nem érdemlik meg. És ez lehet, hogy politika, de szerintem inkább racionalizálása egy elfogadhatatlan helyzetnek. Nem beszélve a hírek minőségéről és az emberek szakértelméről. Sajnálatos emberileg, de szakmailag és financiálisan már évekkel ezelőtt meg kellett volna tenni. Tovább megyek...meg kellene szüntetni.”
 • 50. Roxy08 2011. július 14. 09:43
  „Elég undorító, h sokan pozitív hanggal - örömmel - nyilatkoznak embertársuk nem igazán szerencsésen alakult helyzetéről. Sokan voltak vagy elegen? Most nincs munkája jó pár embernek. Mindegy, h szükség volt-e rá vagy nem.
  <moderálva sértő általánosítás>”
 • 49. zsír 2011. július 14. 09:41
  „Hát bizony szomorú ez. Szomorú, hogy egyes emberek hány évig kerestek havonta sok százezer forintot úgy, hogy közben a strandon "feszítettek" és Mercivel jártak. Bizony dolgozni kellett volna rendesen. Nem irigységnek nevezem ezt, hanem emberi erőforrás elpocsékolásának. Sajnálom, hogy egyes embereknek meg lett engedve, hogy álomvilágban játsszák az eszüket ennyi évig. De hát az élet mindent kompenzál, még akkor is, ha az érintettek igazságtalannak tartják. Persze van kivétel, és annak minden tisztelet. Aki meg megérdemli menjen a levesbe, így több idő lesz a strandon feszíteni, és körözni.:)))”
 • 48. 3ikutas 2011. július 14. 09:21
  „38. babar 2011.07.13. 21:36
  És ezekkel miért nem fizettetik vissza a képzés költségeit, mert ugyebár éves szinten jóval többen végeznek olyan szakokon ahol az ott megszerzett diplomával sehol nem lehet elhelyezkedni. Ez már akkor is világos volt a számukra amikor az adott szakra jelentkeztek, na de még se kell dolgozni! Miért csak ORVOSOKAT piszkálják ezzel, valószínűleg azért mert ha ők elmennek azt mindenki megérzi, na de ezeknek ugyan ki érzi meg a hiányát, senki. A képzésük összköltsége biztosan nagyságrendileg meghaladja az orvosképzés költségeit, és ez az összeg tényleg kidobott pénz, hát ne dobáljuk.”
 • 47. tyerry 2011. július 14. 08:44
  „...."illetve Hódi József és Szabados Gábor rendező....."
  Kérném a cikk szerzőjét, nézzen utánna a pontos infónak.
  Hódi József operatőr, és Szabados Gabriella rendező.”
 • 46. varadipal 2011. július 14. 08:39
  „Nem emlékszem rá, hogy a média sírt volna az EU csatlakozáskor egy pillanat alatt feleslegessé vált és azonnal kirugott 10000 határspediciós munkát végző civil kenyere miatt, pedíg azok egész életükben tanultak, mert csak naprakészen lehetett a határokon a vámhivatalok keze alá dolgozni, fuvart szervezni, idegen nyelveken érteni és megszólalni, a hét minden napján és éjjelén ünnep nélkül dolgozni.Most 200 firkászért gyász vagy szagos misét nem kellene elrendelni? Amelyik a kirugását követően éhen akar halni, az eddig sem értett a munkájához.”
 • 45. polo 2011. július 14. 05:44
  „ha mindenkit kirúgnak ki fog dolgozni ebben az országban? a vezetóket soha nem piszkálják pedig alkalmatlanok a munkára mert nem tudja megoldani a problémákat és veszteségesen üzemelteti az intézményeket az ő fizetésük marad évi egymilliárd”
 • 44. saturnus 2011. július 14. 05:44
  „Miért nem lett kiírva a többi 23 név is? Remélem Hevér Lóránd is benne van a készletben? De mi is evvel a gond? Antal kormány idején kétmillió százezer ember lett munkanélküli. Érdekes akkor nem rít sírt senki. Most már az érinthetettlenek is megtapasztalják a sanyarú sorsot amit sok százezer és millió kétkezi dolgozó ember átélt és meg él napjainkban is minimálbért kaptak akkor és most a nyugdíj mint olyan számukra a minimálbérnél is kevesebb. És mégcsak ezután jön a fekete leves. De az nem a kávé lessz hanem a nyomor a köbön.Hát Helmut Khol Német kancellár mondta anno a Magyarok olyan miniszterelnököt és kormányt érdemel amilyent választott magának.”
 • 43. Vanek_B._Eduárd 2011. július 14. 00:01
  „Nyugi emberek, azért kell 600 -at kirúgni, hogy aztán 1200 rokont be lehessen ültetni a helyükre. Fülkeforradolom.”
 • 42. csinompalkó 2011. július 13. 23:16
  „A kirugott médiamunkások talán fordulhatnának ehhez az úrhoz. Hajdanán maga is itt dolgozott, mint kameraman, ha nem tévedek <moderálva reklám>”
 • 41. CID 2011. július 13. 22:23
  „Nekem, nem hiányoznak, speciel, azt sem venném észre, ha a stúdiókat is bezárnák. Igazándiból anyagilag is jobban járnánk, ha nem is sugároznának, megmaradna a kinevezett sógor vezetőnek, egész nap nem csinálna semmit, oszt ennyi.”
 • 40. Smerdis 2011. július 13. 22:20
  „nem kellene ennek feltétlenül problémának lenni... túl sokan éltek a közmédiából, irreális volt a létszám. csak akkor van gond, ha az elbocsátás nem szakmai, hanem politikai alapon történik...”
 • 39. W666W 2011. július 13. 22:02
  „Most öszintén Valaki meg tudja mondani Milyen ÉRTÉKET termeltek / nek a szegedi körzeti stufió munkatársai ???
  Azon kivül, hogy délben van egy riporter aki elmondja a híreket mint délalföldi Hírek..Azt jónapot mert a negyedik dimenzió meg hasonló" szinvonalú" müsornak aligha nevezhetö valamiket nem számítsuk már ide..Meg a körzeti studiónak csufolt rémséget sem...
  Sok embernek igaza van menjenek el TÉNYLEGES TERMELÖ munkát végezni amitöl emelkedik a GDP is ..Irgarmatlan sok pénz elmegy az ugynevezett mediára aminek nagyon semmi haszna sincs
  Csak meg kell nézni pl a Délmagyarország címú napilapot is...Éves szinten több mint 24.000 ft ba kerül az elöfizetés..Azt azért valljuk be öszintén az Ár érték viszony köszönöviszonyban sincs ott sem...”
 • 38. babar 2011. július 13. 21:36
  „Ma Magyarországon a felsőoktatásban tovább tanulni szándékozók között kimagasló a MÉDIA szakok iránti lelkesedés! "Dolgozni" meg senki sem akar. Bemásolom a DM állásajánlatokat:
  "
  Állásajánlatok
  Elemző, Szeged
  Hentes, Szeged
  Hegesztő, Szeged
  Irodavezető, Szeged
  Üzletvezető, pék, Szeged
  Ügyintéző, Szeged
  Pszichológus,pszichiáter, Szeged
  Társasházkezelési munkatárs, Szeged
  Építésvezető, Szeged
  Műszaki előkészítő mérnök, Szeged
  "
  Képezzék csak továbbra is a média munkásokat, meg az orientalisztikusokat meg mittomén kiket!
  Igen, a mi adónkból!”
 • 37. szeti 2011. július 13. 20:51
  „kellett 2/3-ot adni orbán királynak...”
 • 36. Beroesz 2011. július 13. 20:13
  „A médiával és az értelmiséggel nem érdemes konfrontálódni, ugyanis a kormányzati munka elvégzéséhez mindkettőre szükség van. A mostani Orbán-kormány mindkét csoporttal újat húz, három év múlva pedig jön a kesergés a liberális médiatúlsúly és az ellenséges hangulatot keltő értelmiség miatt.

  A tévések (+ hamarosan megkezdődő főiskolai elbocsájtások) úgy kerülnek az utcára, hogy sem megértést, sem perspektívát nem kapnak. Kapcsolatrendszerüket, szakmai és üzleti partnereiket minden bizonnyal többen is megkísérlik majd kimenteni és átörökíteni a jövőbe. Merthogy valamihez kezdeni kell... A szétszaggatott hálók egy idő után újból összeállnak, résztvevőik közös élménye pedig "2011 nyara" lesz. Véleményformálásra képes emberek nagy csoportjai fognak 2014-ben emlékezni erre a nyárra és - mivel véleményformálók, ez tanult szakmájuk - el is mondják majd gondolataikat.”
 • 35. Queenmargareth 2011. július 13. 19:33
  „34. sugerabugera 2011.07.13. 18:57 rádió 88?Mert ott folyamatosan nyomták egy időben, lehet most is csak én belefáradtam:miniszterelnökünk különböző "mindent a népért" szövegei.Meg ott az a sok barom akik saját bődületes "poénjain" folyamatosan röhögnek. Én szerettem őket, de már nem lehet elviselni amit művelnek.Nos, ők ezért maradnak talpon.”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honvédelem: nem állunk hadilábon

Nem állította vissza az általános sorkötelezettséget az új honvédelmi törvény, de háborús veszély esetén behívják és katonává képezik a 18 és 40 év közötti férfiakat. Tovább olvasom