Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

303 magyar regény

Szeged - Havonta jelentkező sorozatunkban a szegedi Somogyi-könyvtár kínálatából szemezgetünk egy-egy újdonságot. Ez alkalommal a 303 magyar regény... sorozatból ajánljuk a legújabb kötetet.
A filmek, hanglemezek és filmszínészek után megjelent a Gabo Könyvkiadó 303 magyar regény, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz tematikus sorozatának legújabb darabja.

„A 303 magyar regény... a magyar regény történetének, sorsának, időbeliségének, rangjának, gazdagságának, vitáinak, ellentmondásainak regénye", írja az előszóban Tarján Tamás szerkesztő. A kötet szerzői nem irodalomtudományi tanulmányokat és nem is a megszokott „kötelezők röviden"– típusú tartalom-összefoglalókat nyújtanak az olvasó számára. Egy-egy oldalon megismerhetjük az író életrajzi adatát, a bemutatott mű első megjelenési dátumát és egy olvasmányos, művelődéstörténeti háttérbe ágyazott regényismertetést olvashatunk. Választ kapunk olyan izgalmas kérdésekre, mint például melyik volt az első magyar regény, hogyan lett Rejtő Jenőből P. Howard, mi a sikerregény, és vajon csak az számít magyar regénynek, amelyet magyarul írtak?


A kötet az 1762-ben megjelent Gróf Bethleni Bethlen Kata életének maga által való rövid leírása című munka bemutatásával indul, és Závada Pál 2008-ban megjelent Idegen testünk című regényével zárul.

A gyönyörűen illusztrált kézikönyvet öröm fellapozni. A szövegek mellett az írók portréi, személyes kultikus tárgyai (Csinszka tolla, Márai táskája, Babits írógépe stb.), a könyvborítókról készült fotók, a regényekből készült filmjelenetek mind segítenek felidézni az adott kor hangulatát. A „regénykrónika" végén címmutató, szerzői névsor és képjegyzék segíti a keresést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyerekeket nyerné meg az emlékpark

Hiába vannak jó rendezvényeink, ha azok, akiket érdekelne, nem hallottak rólunk – mondja az ópusztaszeri emlékpark új igazgatója. Tovább olvasom