Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

30 évig pusztult – most felújítják a kis Ságvárit

Szeged - Pergő vakolatú falak, rosszul szigetelő ablakok és évtizedes bútorok – szégyenletes körülmények között tanultak hosszú éveken át az egyetem gyakorló általános iskolája, a „kis Ságvári" diákjai. A régen várt renoválás elkezdődött: két év alatt 303 milliót költenek a Boldogasszony sugárúti épületre.
Az idő a legnagyobb úr Szeged egyik legeredményesebb iskolájában. A több mint harmincéves SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola bejáratánál hullik a vakolat a falakról, sok helyen még a tégla is kilátszik. A folyosókon szemet szúrnak az ütött-kopott csövek és a pergő festék. Szégyenletes, de a több mint 600 gyerekre egy 72 személy befogadásra alkalmas ebédlő jut, a melegítőkonyha pedig köszönő viszonyban sincs a minőségbiztosítási rendszer követelményeivel.

– Az ÁNTSZ munkatársai is csukott szemmel járnak ide ellenőrizni – mondta keserű mosollyal Sipos Ibolya. Nagyjából százéves lehet az a konyhakredenc, amelyben az eszközöket tárolják, de nem fiatalabb a melegítő – tűzhelynek nem nevezhető, rozsdás – eszköz sem.

Sipos Ibolya igazgató mutatja, elkezdték a kis Ságvári felújítását. Fotó: Veréb Simon
Sipos Ibolya igazgató mutatja, elkezdték a kis Ságvári felújítását.
Fotó: Veréb Simon

Ha van olyan szegedi iskola, amelyre ráfért már a felújítás, az a „kis Ságvári". Mégis: majdnem kimaradt a pályázatból, hiszen a felhívásban egyetemi fenntartású intézmények nem szerepeltek. Végül kérésükre módosították a kiírást, és meg is kapták a kért összeget: 303 millió forintot költhetnek az épületre. Arra az iskolára, amelyhez az elmúlt tíz évben csak akkor nyúltak, amikor például tűzveszélyessé vált, mert kigyulladt egy kismegszakító, vagy füstölt a lámpa a könyvtárban.

Idén nyáron és a következő évben akadálymentesítik a négyszintes iskolát, a lyukas, öntöttvas radiátorok helyett moderneket szerelnek fel, a tűz- és balesetveszélyes elektromos hálózatot felújítják, megnagyobbítják az ebédlőt, és modernizálják a melegítőkonyhát.

Kicserélik azokat a nyílászárókat is, amelyek nem zárják ki a tantermekből sem a nyári meleget, sem a forgalom zaját. A több évtizedes sportszerek és iskolabútorok helyett újak érkeznek, így hamarosan rá sem lehet majd ismerni a Boldogasszony sugárúti épületre, amelynek lepusztultsága a szegedi közoktatás egyik szégyenfoltja.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Dema 2010. július 06. 11:55
  „A Ságvári a legjobb suli, ezt mindenki tudja! Nem értem az irígyeket. Miért nem próbálják inkább bejuttatni a gyerekeiket. Mi hajtja ezeket az embereket! Már az iskola is "mondjon le" ? :D A fene egye meg! Én sajnos nem ide jártam! :D De jobban jártam volna ha Ságváris lettem volna. A tovább tanulási esélyem sokkal jobb lett volna.”
 • 25. Dema 2010. július 06. 11:51
  „22. Csirén Te még az általános sulibha jársz előadásra??!! Igy már értem miért írtad azt amit írtál. :D :D”
 • 24. megmondo.ember 2010. július 05. 23:20
  „Csirén!
  Önnek is csak a hozzászólásaim újraolvasását tudom javasolni, ugyanis szemmel láthatóan első olvasás után értelmezési problémákkal küzd.
  Azt pedig remélem, nem gondolta komolyan, hogy a felújítás során egyszerűen megcserélik a tantermek és a folyosó helyét. Ugye ezt tényleg csak viccből írta?”
 • 23. Dema 2010. július 05. 16:12
  „ez rendben is volna! :D”
 • 22. Csirén 2010. július 05. 14:56
  „Fura, rendszeresen járok ebbe az iskolába, de omló vakolatot, és rossz fűtést nem tapasztaltam.
  Azt viszont tapasztaltam, hogy iszonyatos zaj van a Boldogasszony sgt. felő, és ha nyitva vannak az ablakok, ( ami ugye elengedhetetlen 25-30 gyerek esetén ) semmit nem lehet5 hallani az előadó által mondottakbóll. Remélem a tervezőnek lesz annyi esze, hogy a tantermek ablakát az udvar felé fordítja és a folyosó ablakai fognak a Boldogasszonyra nézni, mert hiába tesznek zajcsökkentő nyílászárókat, ha már áprilisban is szellőztetni kellene a klíma hiánya miatt.
  Az oktatás színvonaláról pedig annyit: aki megkérdőjelezi az eredményeket, az nézze meg a ( gimnáziumi )továbtanulási arányokat, valamit az országos tanulmányi versenyek eredményeit.”
 • 21. savarjo 2010. július 05. 11:18
  „Mosolyogva olvasom a hozzászólásokat és a re- re...érveléseket. További jó beszélgetést mindenkinek.

  Mégis megemlítem, az újságcikk arról szól szerintem, hogy az iskola vezetése és az egyetem -mint fenntartó-sikeres Európai Unios pályázatot nyert. Ez nagy dolog.
  Köszönet mindazoknak akiknek ez eszébe jutott, kivitelezték, és önrésszel támogatják, hogy gyermekeink unokáink egy modernizált általános iskolában és nem hátrányos helyzetű épületben tanulhatnak majd.”
 • 20. tulipant 2010. július 05. 10:16
  „A Kis sagvari mindig is egy sznob elitiskola volt es az is marad.

  megmondo ember tokeletesen egyetertek onnel.”
 • 19. megmondo.ember 2010. július 04. 18:40
  „N.P.!
  Köszönöm válaszát, de úgy látom, hogy Ön félreért engem. Mint azt 7. sorszámú hozzászólásomban kiemeltem, nem vitatom, hogy sok sikeres, a mai elitet meghatározó egykori diák került ki a Ságváriból. Állításom a következő volt: a Ságváriban a tehetséges, de szerény anyagi körülmények közt élő diákok jelentős része hátrányos megkülönböztetéstől (kevesebb odafigyelés, jó eredmények esetén a dicséretek mellőzése, rossz magaviselet esetén súlyosabb büntetések, stb.) szenved módosabb társaikkal szemben.

  savarjo!
  Úgy érzem, hozzászólását részben hozzám intézte. Az elit iskola kifejezés alapja valóban az, amit Ön leírt, de mindkét feltétel csupán részben teljesül. Az ott végzettek előmenetelére vonatkozó feltételről korábbi (6., 7.) hozzászólásaimban olvashatja véleményemet. Az oktatás színvonalára vonatkozó feltétel is csak részben állja meg a helyét, ezt bizonyítja néhány tény: borzasztó nyelvtanárok, trágár módon beszélő, agresszív (volt és jelenlegi) tanárok, de van olyan oktatójuk is, akit más szegedi iskolából fegyelmivel bocsátottak el.

  jozko!
  Az Ön figyelmébe is ajánlom 6. és 7. hozzászólásom, mert itt nem irigységről van szó.
  Várom válaszát!

  abcdef!
  A helyzet változatlan.”
 • 18. abcdef 2010. július 04. 17:38
  „Nem tudom, most mi a helyzet, de jó pár éve elég sok olyan -az átlagos szintet éppen csak elérő - tanerő tanított az iskolában, akinek egyetlen "érdeme" volt csupán, nevezetesen fontos helyeken vezető állást betöltő férje.”
 • 17. jozko 2010. július 04. 11:23
  „"A vár ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében"..értsd ez alatt a tanárokat és a diákokat! A tanulmányi versenyek eredményei elvitathatatlanok! Az "elit" jelző ilyen értelemben jár...A "sznob" jelzőt pedig leginkább az irigység aggasztja fel-nem csak az iskolákra. Sokszor egyszerűen csak savanyú a szőlő...meg aztán minden nő kurva, aki velünk nem fekszik le...? Jó, hogy a keményebb politikai felhangok nem jöttek elő...Minden felújításnak, újdonságnak illene kicsit örülni is: Szeged lesz ettől szebb és több...”
 • 16. savarjo 2010. július 04. 10:30
  „Két gyermekem is járt az iskolába, az első és a harmadik, ezért úgy gondolom hozzászólók ahhoz a sok butasághoz amit, második osztályos szinten tett néhány szülőtársam vagy gyermekem korabeli szüló.
  Az iskola az egyetem gyakorló iskolája, ahol a diplomázó tanárjelőltek képzése zajlik egyetemi okktatáshoz illeszkedve. Az elit iskola fogalma - ha van ilyen- két dologtól alakult ki, az ott oktatók tudásából és az ott végzettek előmeneteléből, mert az itt végzettekból sokan megtalálhatók a TV ben, rádióban, Parlamentben, az egyetemen mint oktatók, tudósok !!!!!!!!Nem szégyellik hogy az alapokat ebben az iskolában sajátították el. s teszik ezt politikai hovatartozásuktól függetlenül.
  Az iskolában évek óta sikeres alapitvány működik én is támogattam, és ÖN? Az adományokból és az egyetem lehetősegeitől függően felújítások- foltozás szintjén eddig is voltak. AZ elmúlt évtizedben adott adományokból 300 millió forintnak kellett volna összejönni? Ön mennyit adott ehhez, tisztelt javasoló?
  A cikk egyébként a felújításról szól. Köszönet az iskola vezetésének és az egyetemnek, hogy több éves munkával ekkora EURÓPAI UNIÓS PÁLYÁZATHOZ JUTTATTÁK HOZZÁ AZ ITT TANULÓKAT. EZT EGYÉBKÉNT A KIAKASZTOTT HÍRDETMÉNY IS TUDATJA MINDENKIVEL. Jó estét illetbe jó reggelt kívánok”
 • 15. mattil 2010. július 04. 00:01
  „14. Fremen 2010.07.03. 22:34
  "Röviden, Botka a polgármester. Lop, csal, hazudik, ahogy a főnökétől, és kedvesétől, Gyurcsánytól tanulta."

  Mert Botkának, aki az önkormányzat vezetője, nagyon sok köze és beleszólása lehetett egy egyetemi fenntartású (nem önkormányzati!) iskola belső ügyeibe ugye?”
 • 14. Fremen 2010. július 03. 22:34
  „"Szeged - Pergő vakolatú falak, rosszul szigetelő ablakok és évtizedes bútorok - szégyenletes körülmények"

  Röviden, Botka a polgármester. Lop, csal, hazudik, ahogy a főnökétől, és kedvesétől, Gyurcsánytól tanulta.”
 • 13. kissjohn 2010. július 03. 22:21
  „Milyen érdekes, hogy a sok "igényes" szülőt nem zavarta 30 évig, hogy az ablakokon befúj a szél... a festés málik, omladozik, nincs rendes fűtés, lógnak a konnektorok a falból és az egész iskola épület műszakilag elavult. Ja és kívülről az egész Boldogasszony sugárút a Ságvárival együtt össze vissza van "igényesen" grafiti - zve... érdekes...

  Arról nem is beszélve, hogy a jól szituált szülök - nem támogatták az iskolát, hogy felújítsa az épületet - sokkal szegényebb (és a Ságváris szülők szerint lenézett) szülők más iskolákban kifestik a termet, társadalmi munkában, vagy összedobják az árát... itt 30 éve ilyen nem volt - elgondolkodtató!”
 • 12. mentelmi-jog 2010. július 03. 22:03
  „10. hozzászólás vimvirepellere
  Ott a pont!
  UI: Biztos elég kettő sáv?”
 • 11. olmosnyomdasz 2010. július 03. 20:07
  „Istennek hála, van más lehetőség!
  Ott a Karolina!”
 • 10. vimvirepellere 2010. július 03. 19:53
  „KÖVETELEM, HOGY LEGALÁBB KETTŐ SÁVOS AUTÓFELHAJTÓ LEGYEN AZ EMELETI OSZTÁLYTERMEKIG (nehogy már esetleg a Dugonics tértől kelljen egy gyereknek gyalogolni), TOVÁBBÁ KÖVETELEM, HOGY AZ ISKOLA ELŐTTI GYEREKKILÖKÉSI LEHETŐSÉGET IS TEGYÉK LEHETŐVÉ A KERÉKPÁRÚT AZONNALI MEGSZÜNTETÉSÉVEL, VALAMINT A VILLAMOSPÁLYA EGYNYOMTÁVÚSÍTÁSÁVAL.”
 • 9. Priscilla_ 2010. július 03. 19:44
  „7. hozzászólás megmondo.ember 2010.07.03. 16:23
  Teljesen egyetértek Önnel, nemrég még én is oda jártam (hála Istennek már nem), és volt "szerencsém" megtapasztalni az ott uralkodó rémes elitista szemléletet (a tanulmányi sikerességre [értsd kitűnő bizonyítvány, nem használható tudás] való törtetés (és arra biztatás) és a sikertelenség gyűlölete (és az arra biztatás) és a tekintélyelvűség szinte már fasiszta méreteket öltött (nem politizálok és nem rágalmazok, nem állítom, hogy az iskola politikailag fasiszta lenne, de gondolkodásmódjában, működésében mindenképpen). Nem volt semmifajta közösségi szellem, nem szerveztek szabadidős programokat (ha igen, azt is önkényesen, nem az igényeknek megfelelően), nem inspiráltak, nem motiváltak tanulásra (ezért az elitiskola megnevezés (legalábbis tanulmány szempontból) mindenképpen téves). Viszont igazán versenyistálló jellege volt, és szinte démonizálták a rossz tanulmányi eredményt (már-már azt a benyomást keltették, hogy aki rossz tanuló, az nyilván rossz ember, hülye). Bár én soha nem voltam rossz tanuló (egy félévtől eltekintve végig kitűnő voltam), ez mindig is elborzasztott. És hogy a cikk témájához is hozzászóljak, az iskola tényleg rémes állapotban volt (van).”
 • 8. N.P. 2010. július 03. 18:09
  „megmondo.ember

  Az én gyerekeim a szemben lévő iskolába jártak, tehát a Ságvári ellenfél volt (legalább is számukra)... Amit Ön ír az számomra értelmezhetetlen.
  "rohadó magyar gondolkodásmódnak, melynek alapja a származás, a kapcsolatok, a vagyoni helyzet, nem pedig a tehetség, a kitartás, a tenni akarás." - ezt azért nem értem, mert egy magyar vagy matek versenyen ennek nincs jelentősége! Ráadásul (mivel a környéken lakom) tudom, hogy sok szerény anyagi körülmények között élő család gyermeke ért el kiváló eredményeket az iskolának köszönhetően.
  Meg kell nézni a tanulmányi versenyek eredményeit - és annyi...”
 • 7. megmondo.ember 2010. július 03. 16:23
  „Előző hozzászólásomat kiegészítendő:
  Nem kérdőjelezem meg, hogy az említett iskola sok tehetséget nevelt fel, de legalább annyit el is sorvasztott az alacsonyabb rétegek gyermekei közül és legalább annyi tehetségtelen, de módos származású gyermeket juttatott indokolatlanul elit középiskolákba.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódás a Röszke Autópálya-hatátárkelőhelyen

Folyamatos a torlódás a Röszke Autópálya-határátkelőhely kilépő oldalán a személyforgalomban. A hétvége során 1-2 órás várakozásra kell számítani. Tovább olvasom