Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

30 évre ítélték gyilkosságért – ártatlanul?

Szeged - A strasbourgi emberjogi bírósághoz fordult a Csillag Börtön egyik lakója, aki azt állítja: 30 évre ítélték el, ártatlanul. Kovács Zsolt szerint a rendőri bűncselekményeket leleplező 71 oldalas vallomása miatt kell bűnhődnie.
– Három gyerekem van, de az ítéletem miatt a feleségemmel már különváltunk – kezdte a beszélgetést Kovács Zsolt, akit 2001-ben a Vas megyei rendőrök „kapcsoltak le". Nagy értékű autók – főleg egyévesnél fiatalabb Audik – lopásából élt. Társaival együtt a bűncselekményeket elsősorban Budapesten követte el.

– Szolgálatos rendőrök szolgálati kocsival keresték a fővárosban az új, nagy értékű, külföldi rendszámú kocsikat. Egy-egy címért – típustól függően – 50-300 ezer forintot kaptak. Ezeket az autókat 500 ezer és 6 millió között tudtuk eladni – állítja a férfi, aki már nyolcadik évét tölti rács mögött. Ítéletét azonban mégsem autótolvajlásért kapta.

Ki kit húz le?

Egyik ismerőse vevőként belekeveredett egy fővárosi, önkormányzati lakásüzérkedésbe. A romániai magyar férfi egy önkormányzati dolgozónak 4 millió forintot fizetett ki egy I. kerületi, 100 négyzetméteres lakás bérleti jogának megszerzéséért.

– Eldicsekedett, hogy milyen jó üzletet kötött. Azonnal mondtam neki, hogy ez csak lehúzás lehet, hisz a Várban nincs ilyen lakás 4 millióért, még 40-ért sem – emlékszik vissza a fővárosi ingatlanpanamára.
Mint mondta: pórul járt ismerőse, hogy visszaszerezze pénzét, rá akart ijeszteni a közszolgára. 2001. augusztus 15-én elment a férfi lakásához, lelocsolta az ajtót benzinnel, abban a hitben, hogy ezzel jól ráijeszt. A benzin azonban befolyt az ajtó alatti résen, és kigyulladt az előszoba: hárman haltak meg füstmérgezésben.

Kovács Zsolt: Bár a rendőrök autólopásért kapcsoltak le, hirtelen a vád az lett, hogy segítettem a gyújtogatásban, pedig ott sem voltam. Fotó: Schmidt Andrea
Kovács Zsolt: Bár a rendőrök autólopásért kapcsoltak le, hirtelen a vád az lett, hogy segítettem a gyújtogatásban, pedig ott sem voltam. Fotó: Schmidt Andrea

– Bár a rendőrök autólopásért kapcsoltak le, hirtelen a vád az lett, hogy segítettem a gyújtogatásban, pedig ott sem voltam – mondta Kovács, akit azzal vádoltak, hogy ő vette a benzint, és vitte a helyszínre.

– A tárgyalás során kiderült, hogy tevőlegesen nem vettem részt a bűncselekményben. Végül a Fővárosi Bíróság felbujtás és közveszélyokozás miatt 30 évre ítélt el – mondta a negyvenes éveiben járó férfi, aki hozzátette: az eljárás alatt szerette volna bizonyítani alibijét, de nem engedték. Az autólopásokból pedig nem lett ügy, pedig a kár – számításai szerint – több százmillió forintra tehető.

Államtitkok és perek

– A fővárosi lakásüzérkedést és a rendőri bűncselekményeket leleplező 71 oldalnyi vallomásom miatt ítéltek el 30 évre – jelentette ki Kovács Zsolt, akinek vallomását a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság évtizedekre titkosította.

– A Kovács Zsolttal kapcsolatos iratok egy részét az államtitokról szóló törvény alapján minősítette a rendőrség, emiatt erről bővebben nem tudunk tájékoztatást adni – közölte Szalai Ferenc alezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Kovács Zsolt 71 oldalas vallomását évtizedekre titkosították. Fotó: Schmidt Andrea
Kovács Zsolt 71 oldalas vallomását évtizedekre titkosították. Fotó: Schmidt Andrea

Kovács Zsolt a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordult. Ugyanakkor pótmagánvádat nyújtott be a Vas Megyei Bíróságra. A férfi a megyei rendőr-főkapitányságot, illetve annak egyik osztályvezetőjét államtitoksértéssel, hivatali visszaéléssel és mentő körülmények elhallgatásával vádolja. Kovács szerint ugyanis a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon tett 71 oldalas vallomását úgy kivonatolták, hogy abból a mentő körülményeket kihagyták, így gyakorlatilag félrevezették a Fővárosi Bíróságot. – Az eljárás során többször is jeleztem a bíróságon, hogy a kivonat nem az én vallomásom, de nem vették figyelembe – tette hozzá Kovács Zsolt.

A rendőrség nem nyilatkozik

Tóth Miklós, Kovács ügyvédje szerint ha a mentő körülmények elhallgatásának gyanúja beigazolódik, akkor a 71 oldalas, részletes vallomás, a rendőrség által lefoglalt adathordozók és a telefonok cellapozíciói igazolhatják védence alibijét. Az ügyvéd elmondta, hogy a Vas Megyei Bíróság a – rendőrséget érintő – pótmagánvád miatt elfogultságot jelentett be, így a Legfelsőbb Bíróság fogja kijelölni, hol tárgyalják Kovács ügyét.

Kovács Zsolt a paragrafusokat is átnézi. Fotó: Schmidt Andrea
Kovács Zsolt a paragrafusokat is átnézi. Fotó: Schmidt Andrea

– A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságnak hivatalosan nincs tudomása arról, hogy pótmagánvád alapján büntetőeljárás indult volna ellene – állítja Szalai Ferenc. Az alezredes elmondta: ugyan a minősített iratok tartalmáról nem nyilatkozhatnak, annyit azonban megjegyez, hogy azok Kovács Zsoltra vonatkozó tartalmát a többi ügyében eljáró valamennyi hatóság – tudomásuk szerint – megismerte, és fel is használta.

Olvasóink írták

73 hozzászólás
 • 73. nagypappa 2009. december 01. 20:03
  „Lala

  Azt viszont gondosan elhallgattad, hogy mi volt a letartóztatásod kiváltó oka.
  Úgy gondolom valamit azért el kellett követni.
  Pont Téged, senki mást?
  Miért is?”
 • 72. lala1967 2009. január 26. 16:24
  „Nem kell engem sajnálni:))Én igy utolag már túl vagyok rajta, s nem is ezért irtam.Hogy volt összetűzésem? igen volt valaha nagyon régen, ezt sosem tagadtam.Én egész más miatt irtam. Talán az miatt ,hogy lehetne körültekintőbb vizsgálatokat lefolytatni.Nem én vagyok az egyetlen eset,és nem is szeretnék vitákba bocsájtkozni. Tisztelt Kotilászló! Ha ismersz akkor jó Neked,akkor azt is tudnod kell, hosszú évek óta semmi gondom nincs a tőrvénnyel és nem is lesz. Normális családi életet élek és fogok ezután is. Ez egy forum ahol egymásnak estek itt páran mások meg ,megmosolyognak .Csak ennyit akartam. lala1867”
 • 71. flexsnake 2009. január 25. 20:17
  „60. problémád az neked van, beszélsz össze meg vissza. Én a helyedben gondolkodnék, lehet hogy olyan is olvassa aki tud vele kezdeni valamit...

  Lol, lala érted sem ejtettek volna könnyeket ha mégis csak elítélnek érte :D
  Van egy bizonyos hibaszázalék, az belefér még. 30 évet nem kap az ember úgy hogy van alibije és az igazolható, ez egy baromság. Nagyon sok ártatlan ül kb. az elítéltek 99%a....”
 • 70. kotilaszlo 2009. január 24. 23:19
  „Lala67!

  Majd megsajnállak ha ráérek! Legalább a többi bűnödért pihentél egy kicsikét! Nehogy már megjátszd az ártatlant. Ja perzse a gyálaréti balhéhoz semmi közöd. Hősd azért ne csinálj már magadból. Ismerlek”
 • 69. Mathiasking 2009. január 24. 20:25
  „Mire? Milyen építő jellegre gondolsz? Kicsit bővebben, de nem hosszú lére fogva kifejtenéd számomra?

  Lehet hogy szombat este elvesztettem a fonalat! Segíts légyszi, ha tudsz!”
 • 68. Egy_a_sok_közül... 2009. január 24. 20:12
  „MÁTYÁS KIRÁLY! Várom építő jellegű hozzászólásod!!!”
 • 67. Egy_a_sok_közül... 2009. január 24. 20:10
  „Kedves Lala!

  Megértem, hogy szörnyű volt az előzetes letartóztatás, de nem ítéltek el, mivel nem volt ellened elegendő bizonyíték. Téged nem ítéltek el, mivel még ügyészi szakban megszüntették ellened az eljárást bizonyítottság hiányában. A cikkben szereplő férfit viszont elítélték 30 évre.
  Ő kocsilopásokat követett el, amiket el is ismert. De ki tudja, hogy más nem nyomja-e a lelkét?!
  És Te Lala, Te sem vagy ártatlan bárány, neked is volt már összetűzésed a törvénnyel...

  "Aki korpa közé keveredik megeszik a disznók."”
 • 66. lala1967 2009. január 24. 19:48
  „Lásd: Gyálaréti gyilkosság 2005,április, ártatlan embert hurcoltak meg:(folytatás 2008.november 11. Gyálaréti 2-ös gyilkosság vagy talán 3 as(?) Én végigéltem 86 napon keresztül ártatlanul a letartoztatást,és annak következményeit amik a mai napig tartanak.Idegrendszerem tönkremnet stb....Ha valakit ártatlanul meggyanusitanak egy olyan súlyos bűncselekménnyel ,mint egy gyilkosság sosem heveri ki ,vagy csak nagyon nagyon hosszú idő után. Nekem 3,5 év kevés volt még ,de egyszer talán sikerül. l”
 • 65. benq 2009. január 24. 08:48
  „http://mrahalom.myminicity.com/”
 • 64. joy 2009. január 23. 22:39
  „Sztem igazat mond.
  Az élete egy percig sincs biztonságban.”
 • 63. lelketlen 2009. január 23. 20:54
  „ámberek!
  szarban az ország.az állami kiadások visszafogása,kórházak,iskolák .........stb,önkormányzatok pénzeinek mrgnyirbálása jó lehet,hogy ez segít,de miért nem a rabtartás költségeit csökkentjük minimum 50%-al.ja,hogy az EU.no nyalja ki és a saját rabjait tartsa el ahogy akarja.ja,hogy nincs EU rab,hát akkor meg EU nem bele vau-vau.na és mégegy:aki a sitten a rács túl oldalán van az mind ártatlan.”
 • 62. newdog 2009. január 23. 20:45
  „Bocsánat, természetesen Flexsnake a megszólítás!!!”
 • 61. long99 2009. január 23. 20:44
  „Ha tudná, hogy ki mire számíthat, akkor mit mérlegelne a bíróság. Kategórizálni kellene akkor 1 év, 2 év, 3 év stb. Egyszerű lenne.
  Az elejét kifelejtetted az oktatásnak, minden beadvánnyal mit is tesznek, segíts!!!”
 • 60. newdog 2009. január 23. 20:43
  „Flexnake!

  Egy szóval sem említettem sem BRFK-t, sem ORFK-t, sem egyéb megyei- városi szervezetet. Az igazság Conquer 53-as hozzászólásában van! Az Eszperantó utcában tárt kapukkal várnak, ha bajod van a szegedi rendőrökkel!”
 • 59. aranka2 2009. január 23. 20:19
  „Hogy ártatlanul ítélték el, vagy sem, azzal Strassbourg nem foglalkozik. Ott egy vadiúj eljárás kezdődik, ahol a panaszos álláspontja szerint országa igazságszolgáltatása alapvető emberi jogait (jelen esetben valszeg az egyenlő elbánás, a mellette és ellene szóló bizonyítékok egyforma súlyú felhasználása) sértette meg. Amennyiben a bíróság a római egyezményben lefektetett alapvető jogok sérelmét megállapítja, a panaszos pernyertes lesz, és talán kap valamennyi pénzt is. Ezzel az ítélettel azután perújítást kezdeményezhet idehaza, és az új eljárásban - már amennyiben lesz, hiszen nem abszolút perújítási ok - kezdhetik elölről a bizonyítást. A többi csak mese.
  Még valamit. Nekem olyan baromságot senki ne mondjon, hogy Magyarországon jogszolgáltatás van! AZ sincs! A bíróságok szinte találomra hoznak ítéletet, soha, senki nem tudja, mire számíthat. Mintha csak a jó öreg Visinszkij államügyész idejében élnénk.”
 • 58. long99 2009. január 23. 20:10
  „Valószínüsítem, hogy van, túl sok is. Nem ajándékba adtak 30 évet, bár neki az. Kérdezd már meg ezt az ártatlan bárányt, kiket is öltek meg. Biztos, hogy védtelenek is voltak köztük, mert különben már Őket is kikezdte volna, és eljutna addig, hogy megfeledkezett arról, hogy eltörölték a halálbüntetést
  A kivonat alatt feltett anyagon 2001 év szerepel- Mit csinált eddig, elmélkedett vagy tevékenyen foglalkozott azzal, hogy a tükörbe tudjon nézni. Neki ez a legnagyobb büntetés, amikor meglátja ki néz vele szembe.”
 • 57. dred 2009. január 23. 20:05
  „Még mindig akarjuk a halálbüntetés visszaállítását ?”
 • 56. flexsnake 2009. január 23. 19:54
  „50. hozzászólás Mathiasking 2009.01.23. 17:56
  Bizonyíték van? Ha nincs akkor csak egy állítás.

  53. hozzászólás Conquer 2009.01.23. 19:11
  Ha nem lennék a harcvonalban akkor azt is mondhatnám hogy gyere és jelents fel. Majd rájösz hogy ez másképpen működik. Agép mögött dolgozom okoska, éppen rólad szedem össze az adatokat és küldöm az azzonnal itélő rendőrbírókat :D Barom az egy állat olyan mint az ökör.

  Hogyne, mindenki védi egymást, miközben belül is egymás alá ásnak. Ha úgy volna hogy védik egymás hátát egy ilyen ügyben az illető nem a sitten ülne hanem 6láb mélyen lenne táptalaj... Túl sok a demokrácia sajnos, lehet bentről is okoskodni miközben jogerősen elitélték...”
 • 55. flexsnake 2009. január 23. 19:47
  „Nd, látszik hogy ott vagy a témán :D
  Ha egy szegedi rendőrre van panaszod nem a BRFK-n teszel panaszt hanem helyben. Nyilván ha elfogultságra hivatkoznak akkor ők adják tovább az ügyet és nem te viszed tovább... Legalább hülkyeséget ne beszélj.”
 • 54. long99 2009. január 23. 19:34
  „A rendőrök, ügyészek, bírók védik egymást OK. Az ilyenektől nemcsak nekik, hanem az egész társadalomnak kell egymást védenie. Egész jól és a börtönben, nem úgy náz ki mint akit megtört. Kívábcsi lennék a koholt ölésére, ha igaz a három halott, hányan kellettek ehhez.”
73 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionok ütköztek az M5-ösön

Egy kamionsorfőr súlyosan megsérült, amikor két kamion ütközött az M5-ös autópálya Szeged felé tartó… Tovább olvasom