Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

30 ezerbe is kerülhet a névváltás esküvő után

Szeged - Nagy feladat elé néznek azok a menyasszonyok, akik elbúcsúznak lánykori nevüktől az esküvő után. Nem kevés pénzbe és időbe kerül minden okmányt az új névre kiállíttatni.
Tévednek azok a párok, akik úgy gondolják, elég csak az esküvővel járó macerákat „túlélni". Érdemes már a nászúton sok pozitív energiával felvértezniük magukat, hogy aztán mosolyogva, fogcsikorgatás nélkül éljék túl az új nevük miatti okmánycserét.

– A pároknak még az esküvő előtt, amikor felvesszük a jegyzőkönyvet, nyilatkozniuk kell a nevükről. Ezen az esküvő előtt még szabadon lehet változtatni, utána azonban már csak az illeték befizetésével, ami ez esetben 5000 forint – tudtuk meg Bacsik Sándornétól, a szegedi anyakönyvi csoport vezetőjétől. A menyasszonyoknak érdemes jól meggondolniuk, hogy megválnak-e leánykori nevüktől. Ha ennek búcsút intenek, nagy feladat elé néznek: a házasságkötéstől kezdve ugyanis a személyi igazolványuk érvénytelenné válik, és az összes iratukat a házassági anyakönyvi kivonatban szereplő névre kell újból kiállítatniuk.

Az ifjú ara már az esküvői ceremónián elkezdheti gyakorolni új nevének leírását. Fotó: DM/DV
Az ifjú ara már az esküvői ceremónián elkezdheti gyakorolni új nevének leírását.
Fotó: DM/DV

Az ifjú ara már a ceremónián elkezdheti gyakorolni új nevének leírását, amelyet legalább fél tucatszor kell még a hivatalos iratokon megismételnie. Kötelező lesz lecserélnie személyi igazolványát, lakcímkártyáját, jogosítványát, ha van a nevén autó, akkor a forgalmi engedélyét is. Mindezt az okmányirodában teheti meg, de új tajkártyát és adókártyát is kell igényelnie, valamint a banki folyószámláján szereplő nevet is kénytelen lesz az újra átíratni.

Érdemes ezeket a papírokat egyszerre lecserélni, hiszen így időt spórolhatunk meg. A személyi igazolványért 1500, a lakcímkártyáért 500 (erre nem is kell napokat várni, rögtön megkapjuk), a jogosítványért 4000 forintot, a forgalmiért pedig 12 ezret kell fizetni. Az útlevél öt évre 7500, tíz évre 14 ezer forintba kerül. A névváltást tehát összesen 25 ezer 500– 32 ezer forintunk bánja.

Nem tudni, hogy a pénz-e az oka vagy a hosszú sorban állás, mindenesetre az okmányirodában az utóbbi években az a tapasztalat, hogy egyre több nő szeretné leélni az életét férje mellett a leánykori nevén – legalább ebben megőrizve függetlenségét.

Válás után lett belőle „né"

Nincs meghatározva, hogy mennyi idő alatt kell lecserélnie az újdonsült feleségnek régi iratait. Az okmányirodán azonban azt javasolják, hogy minél hamarabb, hiszen a házasságkötéstől kezdve a személyi igazolvány érvénytelenné válik, ami a legtöbb ügyintézést ellehetetleníti. Ha a régi név áll a jogosítványon és a forgalmi engedélyen, akkor még a rendőr sem büntet meg, csak az okozhat bökkenőt, ha az egyik papíron már az asszonynév szerepel. Hogy miért érdemes minél előbb átíratni a papírokat, arra itt egy elrettentő példa: néhány hónappal az esküvő után megjelent a feleség az okmányirodában. Közölte, hogy válnak, és szeretné visszakapni leánykori nevét. A baj csak az volt, hogy mindaddig még a férjéét sem vette fel, pedig az esküvői anyakönyvi kivonatban ez szerepelt. Így elkezdődött a dupla átíratási procedúra.

Olvasóink írták

 • 11. török 2010. augusztus 02. 17:32
  „9. Na ez az, gáz.

  Egyetértek Lénivel, a "családbarát" kormány ezzel is foglalkozhatna, ha már annyira családbarátnak vallja magát.”
 • 10. THE 2010. augusztus 01. 16:01
  „Válás után is ennyi. Sőt, ha valaki változtatni szeretné az is, pl nem szerencsés a Fütty Imre, vagy a Végh Béla név sem :P”
 • 9. Lugas6 2010. július 31. 19:24
  „Most a feminizmus nevében ellenreklámot csinálnak a hagyományos házasságnak?”
 • 8. flexsnake 2010. július 31. 07:24
  „Én is felvettem a nejem nevét, most már csak a nemváltoztató műtétre várunk :D Ez mekkora baromság :D”
 • 7. impish 2010. július 30. 20:30
  „Ez nagy baromság.
  Mert megint keltik a feszkót.
  A személyi igazolványt, meg a lakcím kártyát ki kell cserélni oké. de az 2000 Ft.
  A forgalmit egy idő után úgy is le kell cserélni , szerintem (ha nem akarják eladni felesleges még lecserélni.)
  (A forgalminak nem kell ugyanarra a névre szólni mint a vezető jogsija)
  A vezetői engedély cserélni kell, de ha valaki spórolni akar, az alkalmas személy azonosításra, tehát a személyit nem kell cserélni.
  Az útlevéllel is lehet várni, amíg nem megy valaki EU-n kívülre, vagy nem jár le. (Vagy a személyi helyett Útlevelet csináltatni)
  A Tb- és Adó-kártyát pedig ingyenesen cserélik névváltozás esetén.
  Tehát ha valaki lecseréli minden papírját, akkor az összes érvényességi idő újra indul.
  De akinek nincs pénze annak nem kell 30000et fizetni:)
  Én lecseréltem mindent( mert 2 éven belül minden lejárt volna), és így tudom, hogy minden papírom a 10 házassági évfordulónkon fog lejárni:))))”
 • 6. mgabca 2010. július 30. 14:14
  „Nekem mázlim van!
  Házasodtam 5 éve, de maradtam a nevemen... - mellesleg egy vita miatt, no meg azért, mert sokan így ismernek, a leánykori nevemen a szakmámban - elváltam 2.5 éve és nem kellett visszacsinálni.

  Sokan akik elválnak, élnek a dr. Ezmegaz-né néven, pedig az is csak a nevükkel került oda!
  Leíratni is pont annyiba kerül.

  Tényleg jó a cimkés megoldás!”
 • 5. Renchy 2010. július 30. 13:18
  „Nekem is felhívta a figyelmemet erre az anyakönyvvezető, én meg néztem rá hülyén, hogy ha már egyszer férjhez megyek, csak felveszem valamilyen formában a férjem nevét. :)
  A legdurvább szerintem a forgalmiban 12 ezerért átírni a nevet, mi kerül ennyibe ezen? (hiszen még csak nem is műanyag lapka mint a személyi vagy a jogsi)”
 • 4. Léni 2010. július 30. 11:52
  „Majd a "családbarát" kormány tesz ellene! Vagy nem is annyira családbarát!”
 • 3. niemand 2010. július 30. 11:50
  „Ez házasságkötések ellen van? Vagy ellenkezés a férj nevének használata ellen? koszone-val értek egyet, gusztustalan, zest irásán el kellene gondolkozni az illetékeseknek.”
 • 2. zest 2010. július 30. 11:37
  „Ezeket a problémákat egy civilizált országban úgy oldják meg, hogy egy pici (lehetőleg barkodolt) öntapadós címkére ráírják a házasság után felvett nevet és be illetve ráragasztják az illető hölgy személyi okmányára, útlevelébe, jogosítványába stb ... és addig, amíg az le nem jár (1-2-3-4-5 év) addig nyugodtan használhatja...”
 • 1. koszone 2010. július 30. 09:26
  „Gusztustalan !
  Nem elég bajuk van????
  Lakás ,család alapítás,gyerekek majd.....áááá !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerényi mai Carmenje - a jövő sztárjaival

Élményoperaként állította színpadra a szabadtérin a Carment Kerényi Miklós Gábor, aki 11 év múltán tér vissza eredeti műfajához a Dóm téren. Tovább olvasom