Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

30 millió a beruházások népszerűsítésére

Szeged - Egy felmérés szerint hat magyarországi nagyváros közül Szeged lakóit érdeklik legjobban a város ügyei.
Kiderült, csak a dél-alföldi megyeszékhely önkormányzata különít el pénzt önmaga reklámozására – a Tisza-partiak tájékoztató füzetből és falinaptárról is értesülhetnek a fejlesztésekről és beruházásokról.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének felmérése szerint Szeged lakosai érdeklődnek leginkább a város ügyei iránt. Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Nyíregyháza és Szeged polgárait versenyeztették: egy százfokú skálán kellett bejelölniük, mennyire érdeklik őket például a szociális problémák, a városba érkező beruházások, vagy éppen a városvezetés fejlesztési tervei. Szeged pontértékei messze kimagaslanak a többi nagyvároséhoz képest.

Nemcsak ezen információéhes lakóknak, hanem minden szegedinek szólnak azok a propagandakiadványok, melyeket az önkormányzat az itt élők postaládájába juttat el ingyen. Havonta egyszer a Szegedi Tükörből értesülhetnek az új beruházásokról, fejlesztésekről.

Építkezések éve – erről kiadványt is megjelentetett a város. Fotó: Frank Yvette
Építkezések éve – erről kiadványt is megjelentetett a város.
Fotó: Frank Yvette

Ugyanezt a célt szolgálja az a tájékoztató füzet is, amely évente egyszer jelenik meg. Idén az építkezések éve címmel került minden szegedi család otthonába, s Botka László polgármester szavait idézve „elszámolás, számvetés és az önkormányzat szolgálatának tanulsága" foglaltatik benne.

És hogy mindez mennyibe kerül a városvezetésnek? Információink szerint közel 30 millió forintba.

Falra akasztható fejlesztések

A beruházásokról egyébként színes képekben is értesülhetnek, az évente nyomtatott falinaptárból. Idén először pedig azt kéri az önkormányzat, a lakók építsék Szegedet javaslataikkal – válaszborítékban küldhetik el, számukra melyek a legégetőbb problémák szűk lakókörnyezetükben és a városban.

Kíváncsiak voltunk, más magyarországi nagyvárosok mennyi pénzt fordítanak önmaguk reklámozására. Kiderült, a szegedihez hasonló kiadványokat sehol sem juttatnak a lakók postaládáiba. Az önkormányzatoknak azonban minden általunk megkérdezett nagyvárosban van közlönye. Pécsett a Pécsi Hírekből, a városi tévéből és a rádióból értesülhetnek a lakók a fejlesztésekről, s beruházásokról. Debrecenben sincs ez másként, ott is az éterben szállnak a hírek a város ügyeiről. Miskolcon is a tévé és az évente egyszer, május 11-én a város ünnepére megjelenő Miskolci Tükör értesíti a lakosságot a helyi ügyekről, ez azonban nem kerül közvetlenül a postaládákba.

Győrben az önkormányzati hetilap, a Győri Közélet szombatonként megjelenő számai hordozzák az információkat és közérdekű közleményeket. A marketing- és kommunikációs keretből azonban nem egyéb nyomtatott kiadványra, hanem reklámfilmekre, vagy a várost bemutató promóciós filmek támogatására fordítanak pénzt. Az évente 150 millió forintos összegből fedezik a turisztikai kiadványok létrehozását is.

Olvasóink írták

 • 9. csanyiv 2008. június 05. 18:58
  „amit ugye rohadtul nem a város épít és nem az adófizetők pénzéből - tegyük hozzá!”
 • 8. skera 2008. június 05. 18:56
  „A SZVSE pálya helyén Kika fog épülni sajnos...
  Tényleg jó volna egy normális stadion. Meg egy NBI-es focicsapat is.”
 • 7. ytensions 2008. június 05. 16:38
  „és nem kéne több áruházat építeni...”
 • 6. ytensions 2008. június 05. 16:35
  „ja, stadion. sztem a régi tönkrement SZVSE pályán kéne építeni.. ha van hely.”
 • 5. Vega 2008. június 05. 15:48
  „azt azert hozza kellett volna tenni, hogy ezt nem csak önszántából csinalja a városvezetés. ha jol emlékszem a legutobbi közgyülésen az egyik fideszes képviselő kérdezte meg, hogy ennek a 30 millionak azert jobb helye is lehetne esetleg. polgármesterünk ekkor elmondta, hogy főleg unios penzekböl epitkezik a város, és ahhoz, hogy ezeket a penzeket elnyerjük bizonyos kriteriumokat teljesiteni kell. az egyik ilyen kriterium pedig pont az, hogy ilyen tajekoztatast nyujtson a város polgárainak.”
 • 4. sdf 2008. június 05. 10:39
  „NBI-es focit stadiont szeretnénk!”
 • 3. Nagy Zoltán 2008. június 05. 07:54
  „Stadiont Szegednek!!!”
 • 2. Nagy Zoltán 2008. június 05. 07:54
  „Stadiont Szegednek!!!”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. június 05. 06:49
  „Elvégre a nép hülye, nem látja, ha valamit felépítenek, odaraknak, megcsinálnak, reklámozni kell. Ja, meg valami nyomdász cég vezetője haver, oszt valamire el kell kúrni azt a pénzt. Így van ez jól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afrikai, kamcsatkai, magyar táncosok és egy óriáshajó

Szeged - Benyovszky címmel mutatják be a szegedi szabadtérin Zsuráfszky Zoltán legújabb táncjátékát.… Tovább olvasom