Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

30 millió forintba kerül egy gyerek

Szeged - Évi több mint egymillió forintba, összesen átlagosan 30 millióba kerül egy gyermek felnevelése – számolták ki nemrégiben. Az anyagi terhek növekedése is felelős lehet azért, hogy egyre kevesebben vállalkoznak a családalapításra: a párok 35 százalékának egyetlen gyermeke sincs.
Folyamatosan csökken a gyermekvállalási kedv hazánkban: a magyar termékenység 2009-ben már a legalacsonyabbak közé tartozott a világon – a születésszám azóta is tovább csökken. A KSH adatai szerint a családok 35 százalékában egyáltalán nincsen gyermek, 34 százalékuknál csupán egy. A kétgyermekes családok aránya 23 százalék, a 3 vagy több gyermeket nevelőké pedig mindössze 8 százalék. Az egyik biztosító nemrégiben készült felmérése szerint a gyermekvállalás vágyát elsősorban az egzisztenciális félelmek szorítják háttérbe. Egy újszülött érkezése ugyanis nagymértékben megváltoztatja a család, a háztartás költségvetési szerkezetét: rengeteg új kiadás keletkezik.

Évi több mint egymillió forintba, összesen átlagosan 30 millióba kerül egy gyermek felnevelése. DM/DV illusztráció
Évi több mint egymillió forintba, összesen átlagosan 30 millióba kerül egy gyermek felnevelése.
DM/DV illusztráció

Norvégiában a legjobb gyermeket nevelni

164 fejlődő és gazdag országot vizsgáltak nemrégiben abból a szempontból, hol a legnehezebb gyermeket nevelni. A Save the Children nemzetközi gyermekvédelmi szervezet által készített tanulmány szerint Afganisztánban a legrosszabb a helyzet: minden ötödik gyermek meghal ötéves kora előtt, minden harmadik alultáplált, csak a nők 16 százaléka használ valamilyen modern fogamzásgátló eszközt, a gyermekeket nevelők fele pedig nem jut ivóvízhez. A legjobb feltételeket biztosító tíz ország sorrendben a következő: Norvégia, Ausztrália, Izland, Svédország, Dánia, Új-Zéland, Finnország, Belgium, Hollandia és Franciaország. Magyarország a listán a 22., megelőzve Litvániát, Csehországot, Lettországot és Ausztriát.

A GfK Hungária kutatási eredményei szerint a születéstől a felsőfokú tanulmányok végéig átlagosan 30 milliót költenek el egy gyermekre a családok, így évente mintegy 1,26 millió forintba kerül egy gyermek nevelése. Ebben az összegben nemcsak a készpénzkiadások vannak benne, hanem összegezték a háztartási munka becsült értékét is.
A mérések arról tanúskodnak, hogy egy gyermek évente 288–417 ezer forintnyi árut (élelmiszert és tartós fogyasztási cikket) fogyaszt el. A kiadások mértékét jelentősen befolyásolja az egy háztartáson belüli gyermekek száma is: legtöbbe az egykék kerülnek. Nem mindegy a nevelt gyermek életkora sem: a kiadások az évek előrehaladtával nőnek.

Mire a baba megérkezik a családba, máris több százezres kiadással kell a szülőknek számolniuk a terhesgondozás, szülés, valamint a babakelengye megvásárlása után. Óvodás korig azonban szinte csak az étkeztetésre, ruháztatásra kell költeni – mondják ezt már a tapasztalt, nagyobb gyermekkel rendelkező szülők, „visszasírva" azokat az időket.

– Ha meg kellene fogalmazni, mi a drága a gyermeknevelésben, akkor az az iskoláztatás – mondta Horváth Imre. A szegedi édesapa szerint a tankönyvcsomagok jelentik az első igazán komoly érvágást a családi kasszán, hiszen akár több tízezer forintba is kerülhetnek. Ehhez jönnek még a különórák, nyári táborok, idősebb korban a bulik – ekkor bizony már zsonglőrködni kell a kiadásokkal.

Az egyetemisták már felnőttek, önellátók – gondolhatnánk, ám az igazság az, hogy a legnagyobb anyagi terhet ezek az évek jelentik: tandíj, albérlet, önálló háztartás fenntartása... – Diákhitellel és időszakos munkákkal ilyenkor már be tudnak segíteni a háztartásba, a legtöbb esetben azonban ez csupán csepp a tengerben – foglalta össze tapasztalatait Kiss Réka, két, ma már saját lábán álló gyermek édesanyja.

A fiatalokra is ugyanez vár majd szülőként? A GfK szerint nem biztos. A megszületett gyerekek szüleiknél minden bizonnyal jóval magasabb színvonalon élnek majd – állítja a piackutató a vásárlóerő évtizedes növekedésére alapozva.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. Stormangel19 2011. július 05. 09:47
  „Nos igen, tényleg sokba kerül. Ha több gyereket szeretnél, előbb nyiss egy bankszámlát a saját nevedre, tegyél rá bőven pénzt, hagyd egy kicsit kamatoztatni, s mire odajutsz, hogy gyereket szüljél, talán a milliók is összegyűlnek. Ma a gyerekvállalás a legfizetősebb üzletág, még egy gyerek elmegy, de az is költséges. Hiába van az, hogy jól tanul a gyerek, amellett is sok költség van. Nem csak a tanulására kell számítani, hanem ugyanúgy ellátni azt a gyereket, fizikailag ne legyen szegény. Vannak, akik tényleg sok gyereket szülnek, de sajnos megélhetési problémáik vannak a szülőknek, így napról napra élnek. Persze megvan ennek a másik oldala is: annyi a gyerek, hogy nem győzik ellátni, de mivel apuci meg anyuci gazdagon keres, így van pénz a luxusra is. Na ezek a gazdagék. Ilyenből kevés van. A gyerek tényleg sokba kerül, már a megszületés pillanatától. Minden nagyon drága...”
 • 63. qrumpli 2011. július 05. 07:49
  „Na tehát:!
  Aki gyereket szeretne Letétbe kell előtte helyezni neki 30 millát..
  Ha nincs Tilos szexelni!Legalábbis óvszer nélkül.Ezt a tényt ellenőrizni is fogják.”
 • 62. Roxy08 2011. július 05. 07:37
  „A gyermek felnevelése tényleg sokba kerül. Mindenkinek annyira sokba, amilyen körülmények között él. Amikor tervez valaki, akkor nem számol (általában). Az anyagiak azonban kihatnak egy család életére. Nem élhet mindenki jó anyagi körülmények között. De mi számít jónak? Van, akinek elég, ha kifizeti a lakhatással kapcsolatos költségeket és hó végén nem azon gondolkodik, mit varázsoljon tésztából, krumpliból az asztalra. Van, aki ragaszkodik a nyaraláshoz, télen a síeléshez, két autó egy családban, stb. A szeretet, a család valóban nem pénz függő, ám anélkül nem lehet élni.A pénz eszközként szolgálja megélhetésünket, ezért szükség van rá. A szükséges minimumra mindenkinek joga lenne. Ezt az országot tönkretették politikusaink. Egyre nagyobb a társadalom rétegeződése, önös érdekeik miatt.Tényleg! Őket nem zavarja, h a jövő záloga (gyermek) elindul a hamuba sült pogácsájával szerencsét próbálni. Az a lényeg, hogy a saját pecsenyéje szép pirosra süljön.
  Fontos a pénz, mert a szegényebb családokban ki sem derül, h a gyermek miben lehetne tehetséges. Nem ennyire szélsőséges, de sok példa van erre.”
 • 61. Kisg 2011. július 05. 07:23
  „Filibusz, akkor most konkrét leszek. (Más is olvashat, bele-belekapok pár hsz-be).

  Biztonság: a lehetőség arra, hogy önmagamat (ha valaki függ tőlem, azt) mindenkor alapszinten ellássam. Értem ezalatt: van fedél a fejünk felett, van étel, gyógyszer, orvosi ellátás, és ezt senki, értsd ezalatt kissé sarkítva: az atyaúristen se veheti el tőlem. Magyarul: a mindenkori szociális helyzetem nem négyévente változó különféle politikai irányzatok agyament törvény- és alkotmánytervezeteitől, -módosításaitól függ. Lásd: magánnyugdíj-pénztári befizetések, hitelkamat-emelkedés stb.
  Utazni 10 éve nem voltam, nemhogy kül-, belföldön sem. Most lenne egy három napos összejövetel egy szép északi kisvárosban, az ország legszebb helyén, és nem tudok elmenni, mert két főre 30 ezer lenne a benzin oda-vissza, a három napra szóló étkezés és szállás. Ide sem megyek. Kibírom.
  Súlyos rokkantként, magatehetetlenként (ez a csoport az öregekhez hasonlóan már nem tud felelni az életéért, bármennyire szeretne is) ki vagyok szolgáltatva a mindenkori országvezetésnek, és napról napra rettegek, hogy mikor döntenek úgy, hogy elveszik az özvegyi nyugdíjat (édesanyámat érinti, akkor a nyugdíja a rezsire nem lesz elég, miközben ő is mozgáskorlátozott); mikor döntenek úgy, hogy a magunkfajta "haszontalannak" még az 53 ezer Ft járulék is sok - ám megélni már nem lehet belőle olyan szinten, hogy elviszi a rezsi, pedig nincs luxus, csak átalánygáz, meg effélék... Rettegek, mikor kell fogorvoshoz mennem, mert 40 évesen nem szeretnék pépesen élni, ha lehet. Mennem kellene hasi UH-ra, reumatológiára, endokrinológiára, 2-3 hónap, mivel nem tudok privát menni. Na, ez az, amire én azt mondom, hogy egy rémálom, és ilyen körülmények közé gyereket szülni nem szabad.”
 • 60. maros50 2011. július 04. 21:22
  „33.
  Mignon!
  Maximálissan egíetértek a véleményeddel.A legszebb hozzászólás! Az életemben soha nem merült fel,hogy a két gyermekem felnevelése mennyibe kerülnek.Azért dolgoztam,hogy tisztességessen felneveljem őket.”
 • 59. Lutetia 2011. július 04. 21:22
  „Mi van?? Tankönyvcsomag több tízezerért? Különóra? Bulik? Hát menjen dolgozni az a gyerek, ha olyan költséges bulikba jár.
  Az én gyermekem 4 éve érettségizett, és az ország egyik legnehezebb egyetemére jár, de nem volt szüksége különórákra, felvételi-előkészítőre, mert tisztességesen tanult az iskolában. Tandíjat sem fizet, államilag támogatott képzésre jár, nagy szorgalommal tanul, így tanulmányi ösztöndíja is van minden félévben.
  Azért ebből a 30 millióból igen sok megspórolható egy kis odafigyeléssel és kevesebb rongyrázással.”
 • 58. Csecs 2011. július 04. 21:06
  „<offtopic>
  Aranea, ezzel az értékrenddel nyugodtan halhatsz meg, senkid se lesz aki elsirasson, elmondhatod, hogy csak magadnak éltél.”
 • 57. Csecs 2011. július 04. 20:59
  „<moderálva>”
 • 56. Morpheus_RexXx 2011. július 04. 20:40
  „54. joci10 2011.07.04. 20:15

  na iggen.. és ha már ilyen jól kiszámólták akkor a hozzánk hasonló nem roma családok a 120-150 millla után számíthatunk ebben is a vagyonosodási vizsgálatra, hogy a mi kedvünket is elvegyék a gyerekváéllalástól?”
 • 55. bambinaXX 2011. július 04. 20:29
  „46, 51! mintha én írtam volna..

  47! kellene pedig alkalmassági, nemcsak pedagógusnak, hanem orvosira, jogra is!
  lásd a pécsi (gere) egyetemi lövöldözőt.. Nagyon nem mindegy, hogy aki emberekkel foglalkozik milyen ember.”
 • 54. joci10 2011. július 04. 20:15
  „húha!!! akkor igen gazdagok a szüleim! mi négyen vagyunk tesók,bár a legkisebb az igen később "jött" már 18éves voltam...számításom szerint akkor ez 120 millió forint....ezért akkor kb 120évet kéne dolgozniuk...akkor hogyis van ez?????????”
 • 53. szentjanosbogar 2011. július 04. 19:12
  „Ezt igy kiszamolni ?-az emberek tobbsegenek remelem eszebe sem jut ilyesmi.
  Sokan mindent oda adnanak azert ,hogy lehessen gyerekuk, sokan abortuszra mennek mert olyan a helyzetuk, hogy nem tudnak bevallalni egy gyereket.
  Vannak dolgok amit a normalis emberek soha nem valtanak keszpenzre.
  Hogy mennyibe kerul egy gyerek?
  Mennyibe kerul az elet, ha valakit megkell menteni a halal torkabol? - es meg par dolgot fel lehetne sorolni...
  Sose nezd a szamokat, mert a szeretet nem valthato at semmilyen forintalis eszkozze.”
 • 52. Aranea 2011. július 04. 19:00
  „45. Agáta 2011.07.04. 18:17
  "Csak meg ne lássuk a helyesírásukat"
  Erre pár sorral lejjebb: "Utazni sem muszály(!) külföldre minden évben."

  "A másvilágra nem vihetünk semmit,"
  Pontosan. Ezért kell(ene) élveznünk a kis életünket, s nem tetézni a bajainkat.
  "az emlékünk azonban itt marad."
  Ez igaz. A bökkenő csak az: MEDDIG? 2 dédszülőmet ismertem, a többinek hírét hallottam, de van, akinek a nevét (!) sem tudom. Ükszülők mégkevesebb, szépszülők semmi. Az emlékek is elporladnak, nem csak a test. Persze hazudni lehet magunknak, csak úgy megnyugtatásul...”
 • 51. kiokushyn 2011. július 04. 18:57
  „Szomorú, hogy számolunk-ill. ti (önök). Ez az elanyagiasodott világ!!
  Eszembe se jutott soha, hogy kiszámoljam, hogy mennyibe is került a gyermekeim felnevelése.”
 • 50. lukrecia 2011. július 04. 18:40
  „Ha mar a penz -es boldogsag osszefuggeseirol beszelunk. Az arany igazsag tovabbra is igaz penz nelkul is lehet tokeletes boldogsagban elni, de jo ha van.
  A problema , hogy az emberek gyarloak, es meg elni sem tudnak. Az okos ember beosztja a penzet , takarekoskodik, masok amint jon ugy elnek. Apam nagyon tehetos ember. Ocsemet mindig elhalmozta minden foldi joval, tobbek kozt vagy 6 autoval, megsem tudja a penzet beosztani, naprol napra el , mert mindent elkolt. Boldogtalan.
  Ezzel szemben en nem kaptam semmit apamtol, es boldog vagyok, mert tudok elni.
  Hetvegen Stuttgart Bodeni To , Titi see koruton voltam , boldog vagyok mert rendes tarsam van :)))”
 • 49. fili-busz 2011. július 04. 18:39
  „"164 fejlődő és gazdag országot vizsgáltak nemrégiben abból a szempontból, hol a legnehezebb gyermeket nevelni....Magyarország a listán a 22., megelőzve Litvániát, Csehországot, Lettországot és Ausztriát."

  Akkor most ezek nemzetek fiai irígyelhetnek benneteket.
  Kivéve a nyervákolást!”
 • 48. Nórikám 2011. július 04. 18:35
  „45: Agáta: így igaz.”
 • 47. Aranea 2011. július 04. 18:35
  „24. Kisg
  "pedagógusnak fizikai-pszichológiai alkalmassági után mehet valaki."
  Marhaság - legalábbis így általánosségban. Azt nem tudom, hogy pl. az óvónőknek kell-e, de azt tudom, hogy én is tanárképzőt végeztem, és semmiféle (ismétlem: SEMMIFÉLE!) alkalmassági vizsgálat nincs. Ha lett volna, tutira nem vesznek fel, mert én aztán végképp alkalmatlan vagyok arra, hogy gyerek közelébe eresszenek.”
 • 46. Nórikám 2011. július 04. 18:33
  „Érdekes, hogy a kommentek nagy része nem hozza összefüggésbe a szeretetet az anyagi javakkak, illetve nem ez az érdekes, hanem mégis lépten-nyomon azt látni, hogy mindenki harácsol, még többet, még többet! És igen, lenézik a szegényebbet, felnőtt is, gyerek is. Én nagyon szerencsés voltam, amikor én gyerek voltam, a környezetemben, az iskolában mindenki szegény volt! Úgymond tisztes szegénységben éltünk, középiskolás koromban már egy két jobb módú gyerek, de ez soha nem okozott feszültséget! Ma már nem így van, sajnos! Az, hogy mibe kerül egy gyerek érdekes, szeretném ha régi ismerősöm olvasná, aki azzal vádolt, miért nem szereztem nyaralót is a lakásom mellé, akkor most lenne mit eladnom, úgy mint neki. Igen, neki nem volt gyereke, a nyaralót a Sárgán, meg bagóért a párttitkár férj kapta, ráadásul tanácsi lakásban laktak. Meg volt győződve, milyen sokra vitték.! Gyerek nélkül! Én a gyermek mellett pénzért vettem lakást, igaz nyaralót nem, de nem is vágytam rá! De a mai napig amivel csak tudom, segítem a gyermekem! Szóval lehet itt jobbról-balról vitatkozni, tény, hogy a gyerek sokba kerül, és a mai jövő kép nem segíti a gyermek vállalást! Legfőbb okát a lét-és jog bizonytalanságban látom. Hiába mondjuk, ahová báránykát ad Isten oda legelőt is, csak az a baj, nem mindegy, hogy milyen a legelő!”
 • 45. Agáta 2011. július 04. 18:17
  „Sokan azt hiszik, hogy akkor jó az élet, ha autóban feszítenek, nagy házban laknak és márkás holmikban járnak és sajnos ezt a példát mutatják a gyerekeiknek. Csak meg ne lássuk a helyesírásukat, vagy meg ne halljuk, hogy beszélnek (evvel-avval stb.). A boldogság nem az anyagiaktól függ. Utazni sem muszály külföldre minden évben. A felnőttek a pénz hajszolása helyett inkább a gyerekekkel foglalkoznának és persze a saját képzésükkel. Arra kell gondolni, hogy mit hagyunk hátra magunk után. A másvilágra nem vihetünk semmit, az emlékünk azonban itt marad. Hogy hogyan fognak ránk emlékezni, az a tetteinktől függ.”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes a Tisza Lajos körút a kerékpárosok szerint

Egymásnak ment a kerékpárosklub szegedi csoportja és a városüzemeltetési bizottság egy tagja a Tisza Lajos körút forgalmi rendje miatt. Tovább olvasom