Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

3,1 milliárd forintos fejlesztésre pályázik a KÖTI-KÖVIZIG

Szeged - Az árvízvédelmi fővédvonal fejlesztése a Hármas-Körös jobb part Körös-zugi térségében a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖTI-KÖVIZIG) egyik legfontosabb, jelenleg előkészítő szakaszban lévő projektje.
A 2006-os árvíz is bizonyította, hogy a beruházás feltétlenül szükséges. A beruházás megvalósulásával nő a fenti szakasz árvízbiztonsága, az érintett területen mérséklődik a mezőgazdasági termelés árvízi fenyegetettsége, ritkulnak az embert próbáló, nagy költségű, rendkívüli védekezést szükségessé tevő védekezési feladatok. Az előzetesen készített közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy az érintett településeken élők elsöprő hányada (97,3%) is úgy vélekedik, hogy szükség van erre a beruházásra, és örül is neki (95,4%).

A fejlesztés a Tisza és a Hármas-Körös folyók által körülölelt Körös-zugot védő árvízvédelmi műveket érinti. Ezen belül is a leginkább veszélyeztetett három települést: Tiszasast, Csépát és Szelevényt, valamint a csongrádi tanyavilágot. Ez a térség a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén helyezkedik el. Az Igazgatóság uniós pályázaton (a KEOP program keretében) az előkészítő szakasz feladatainak (részletes megvalósíthatósági tanulmány, kiviteli tervek, engedélyek, költségvetés stb.) elvégzésére nyert támogatást 180 millió Ft összegben. Amennyiben az Igazgatóság a második fordulóban sikeres pályázatot nyújt be, úgy az előzetes pénzügyi tervek alapján 3,1 milliárd forintból valósulhat meg a fejlesztés az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap finanszírozásában.

A beruházás szükségességét a Tisza és a Hármas-Körös folyók által körülölelt Körös-zugot védő árvízvédelmi művekben a 2006. év tavaszán levonult árhullám által okozott jelentős károsodások indokolják. A 2006-os töltésszakadás közvetlen veszélye miatt a térségben megelőző lokalizációs beavatkozásokra és a leginkább veszélyeztetett három település (Tiszasas, Csépa, Szelevény), valamint a csongrádi tanyavilág kitelepítésére is sor került. Megfeszített munkával nagy anyagi ráfordítás mellett végül sikerült megvédeni a térséget az árvíz pusztításától, azonban egy előírás szerint kiépített védmű rendszer mellett a védekezés kiszámíthatóbb és nagyságrendekkel olcsóbb lehetett volna. A töltések megerősítése, felújítása mára már elodázhatatlanná vált.

A projekt célja a KÖTI-KÖVIZIG kezelésében lévő árvízvédelmi fővédvonal fejlesztése a Hármas-Körös folyó jobb parti Körös-zugi térségben. A Hármas-Körös jobb parti árvízvédelmi fővédvonalának magassági, keresztmetszeti és szerkezeti hiányosságokkal küzdő szakaszain elengedhetetlen a töltés előírás szerinti kiépítése a térségben élők biztonságérzetének, illetve a térség népesség megtartó erejének javítása szempontjából. Emellett mérsékelni kell a térségben jelentős szerepet betöltő mezőgazdasági termelés árvízi fenyegetettségét is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerülni kell a Szent Ferenc utcai körforgalmat

Szombattól nem hajthatnak át az autósok a Boldogasszony sugárút Szent Ferenc utcai csomópontján. Tovább olvasom