Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

350 millió az alternatívoknak?

A kiszámíthatóbb működés érdekében 350 millió forintos befogadói alap létrehozását kérik kiáltványukban a hazai alternatív teátrumok.
A hazai alternatív színházak igazgatói – köztük Balog József, a szegedi MASZK Egyesület vezetője – tarthatatlannak ítélik jelenlegi helyzetüket, ezért egy kiáltványt adtak közre. Úgy érzik, kiszámíthatatlanul kapják az állami támogatásokat, ezért bizonytalan a működésük, létrehozott előadásaikat nem tudják elegendő ideig műsoron tartani, körbeutaztatni az országban. A nyolc hazai alternatív teátrum – a szegedin kívül a Flórián Műhely, a MU Színház, a Merlin, a Tűzraktér, a Szkéné, a Trafó, a Városi Színház és a Műhely Alapítvány – a kiszámíthatatlan pályázati rendszerben együtt kap annyi dotációt, mint egy közepes magyar hagyományos kőszínház.

Kiáltványukban ezért azt javasolják, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Nemzeti kulturális alapprogram közösen hozzon létre egy körülbelül 350 millió forintos befogadói alapot. Ebből részesedve az alternatívok többször játszhatnák az értékes produkciókat és együttműködést alakíthatnának ki. A NKÖM elismeri, hogy jó és támogatandó a kiáltványban megfogalmazott, pluszpénzt igénylő program, de egyelőre nincs keret a megvalósítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától bontják a piacot a Szent István téren

Tegnap végleg el kellett költözniük a szegedi Szent István téri árusoknak. Ma elkerítik a területet,… Tovább olvasom