Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

36 megálló újul meg Szegeden: akadálymentesítenek, esőbeállókat és korlátokat telepítenek

36 megálló újul meg Szegeden: akadálymentesítenek, esőbeállókat és korlátokat telepítenek
Szeged - A szegedi busz- és trolimegállók műszaki állapota, valamint a járműforgalom alapján választották ki azt a 36 helyszínt, ahol a felújításokat végzik. A város európai uniós forrásból 417 millió forintot költ a szeptemberig tartó kivitelezésre.
Május közepén Szegeden három helyen kezdődnek a felújítási munkálatok egy időben: a Bécsi körúton, Kiskundorozsmán a vásártérnél, valamint a Napos úton a Cserje sori megálló mindkét oldalán. Botka László (MSZP) polgármester arról tájékoztatott, hogy szakaszosan végzik a kivitelezést, de szeptember végéig mind a 36 megálló megújul. – Ilyen volumenű, összehangolt megállóhely felújítási-program Szegeden még nem volt. A kivitelezés 417 millió költségét a városnak megítélt 34 milliárd forintnyi uniós fejlesztési keretből biztosítjuk – részletezte. Kérdésünkre elmondta, felmérték a megállók műszaki állapotát, s mérnökök döntöttek arról, hogy melyeket újítsák meg. A kiválasztásnál azt is figyelembe vették, hogy melyek bonyolítanak le nagyobb jármű- és utasforgalmat.

Minden egyes megállónál díszburkolat lesz, míg az előttük lévő útszakaszon bazaltbetonra cserélik az aszfaltot. Érdemes tudni, hogy a bazaltbeton lassan köt meg, nagyjából 5 hét alatt, így ennél hosszabb időszakokra helyezik át ideiglenesen a megállóhelyeket a meglévőtől néhány tíz méterre. Két kivitelezési helyszínen, a Kálvária sugárúton a 2-es kórháznál és a Szilléri sugárúton forgalmi okok miatt ki fog maradni egy-egy megállóhely, ott tábla tájékoztatja az utasokat, hogy hol tudnak legközelebb tömegközlekedési eszközre felszállni.
Uniós forrásból korszerűsítenek buszmegállókat városszerte. Fotó: Frank Yvette
Uniós forrásból korszerűsítenek buszmegállókat városszerte. Fotó: Frank Yvette
A Bécsi körúti buszmegállóban tartott hétfői munkaterület átadón elhangzott, a fejlesztéssel érintett helyszínek közül ott, ahol jelenleg nincs fedett váró, esőbeállót építenek, ahol pedig van, ott megújítják azt. Mind a 36 megállót akadálymentesítik, kerékpártámaszokat, korlátokat és utastájékoztató kijelzőket telepítenek.

A kivitelezést végző cég a hétfőn átadott három helyszínen kívül a projekt első ütemében a Lövölde utcában több helyszínen, a Budapesti körúton, a Felső Tisza-parton, a Kálvária sugárúton, a Lugas utcában, a Makkosházi körúton, az Etelka soron, a Tanács utcában, a Vértói úton és a Szilléri sugárúton kezdi meg a munkát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérletakció a Szegedi Nemzeti Színházban: tavalyi árakon szórakozhat a közönség

Bérletakció a Szegedi Nemzeti Színházban: tavalyi árakon szórakozhat a közönség
Már elkezdte árusítani jövő évi bérleteit a Szegedi Nemzeti Színház. Az új évad előadásaihoz… Tovább olvasom