Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

39,8 fok: megdőlt a szegedi melegrekord

Tegnap megdőlt az abszolút szegedi melegrekord: délután fél 4-kor 39,8 fokot mutatott a meteorológiai állomás kijelzője. Mára 2-4 fokkal „hűvösebb" ígérkezik.
Két tized híján 40, azaz 39,8 fokot mértek árnyékban, ez minden idők legmagasabb hőmérséklete Szegeden – tájékoztatott tegnap Tóth Tamás, az ügyeletes meteorológus.

Napok óta várható volt, hogy megdől a szegedi abszolút rekord, hiszen péntek óta mérnek 40 fok körüli hőmérsékleteket. A hivatalos adatok szerint eddig 1952. augusztus 15-én dúlt itt a legnagyobb kánikula, akkor mértek 39,7 fokot, azóta se – egészen a múlt péntekig, amikor kétszer is ugyanezt a csúcshőmérsékletet regisztrálták. Tegnap délután fél 4 előtt néhány perccel aztán egy tizeddel többet is mutatott a meteorológiai állomás műszerének kijelzője, azaz megdőlt az abszolút szegedi csúcs.

Szegedi csúcsok: július 16-22

Hétfő: 35,2
Kedd: 38,2
Szerda: 38,4 (új napi rekord)
Csütörtök: 39,2 (új napi rekord)
Péntek: 39,7 (az abszolút rekorddal azonos)
Szombat: 39,5
Vasárnap: 39,8 (új abszolút rekord) 

Az egész Dél-Alföldön is 40 fok körüli hőmérsékleteket mértek az elmúlt hét végén, Csongrád megyében Szentesen volt a legmelegebb, 40,1 fok.
Az elmúlt napokhoz képest tegnap az egyetlen változás az volt, hogy a föltámadt szél kavargatta a forró levegőt.

A hivatalos hőmérsékletek mellett a nem hivatalosak, a napon mért „legek" is elborzasztóak: már több mint egy hete látjuk a délutáni órákban a 42-44 fokokat a sajtóházi hőmérőn – a hétvégi napokon sem volt ez másként.

Mára átlagosan 2-4 fokkal jósolnak kevesebbet a tegnapinál, de két okból is korán örülne ennek bárki: az egyik ok, hogy nem nagyon lehet érzékelni a 38 és a 40 fok közötti különbséget, a másik, hogy kedden újra visszamegy a meleg 40 fok köré. Viszont szerdán már talán föllélegezhetünk: az előrejelzések szerint 30 fok alá megy a hőmérséklet és a következő 8-9 napban nem súrolja már a 40-es lélektani határt.

Napról napra többen vannak, akik nehezen viselik a tartós hőséget. A két hétvégi napon az átlagosnál 15 százalékkal több segélyhívást kaptak a mentők, megszaporodtak a rosszullétek az utcán, a strandokon és a járművekben is. A szegedi szolgálat kocsijai gyakorlatilag folyamatosan jártak szombaton és tegnap is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ózonból ott van sok, ahová menekülnek előle

A napokban még nem érte el Szegeden a talajközeli ózonkoncentráció a tájékoztatási határértéket,… Tovább olvasom