Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

39 millió forint a helyi értékek védelmére

Szeged - Szeged elsőként vezette be az országban 2004-ben, hogy önkormányzati támogatásra pályázhatnak a helyi védelem alatt álló épületek tulajdonosai.
A jó példa a Jósika utca 29. szám alatti ház felújítása

13 év alatt 150 millió forint támogatást adott a város 54 helyi védettségű ház renoválásához. Solymos László alpolgármester jó példaként említette a Jósika utca 29. tulajdonosát, aki lépésről lépésre újítja fel a helyi védelem alatt álló házát.
Szegeden jelenleg 427 ingatlan áll helyi egyedi védelem alatt. Az első évben 6 millió forint volt a keret. Ez tavaly 30 millió forint volt, idén pedig már 39 millió forintot oszthatnak ki a jelentkezők között. Nyílászáró-felújításra maximum a bruttó bekerülési költség 65 százalékát, más egyéb felújítási, rekonstrukciós munkálatokra – homlokzatrenoválásra, tetőfelújításra – pedig a bekerülési költség 50 százalékát adja támogatásként a város.

Tervezésre is lehet pénzt igényelni, aminek szintén legfeljebb 50 százalékát fizetheti a város. Azt azonban kikötötték a pályázati kiírásban, hogy nem lehet már megkezdett építési munkálatokra a támogatást igényelni. Az is szerepel a kiírásban, hogy amennyiben a döntéshozó az igényeltnél kevesebb támogatást ítél meg, akkor a bekerülési költséghez hiányzó részt (további önerőt) a pályázónak kell vállalnia.

Volt olyan év, amikor a pályázók nem merítették ki a teljes keretet. Előfordult, hogy a támogatási szerződés aláírása után derült ki, többe kerül a felújítás, mint amennyivel a tulajdonos számolt, és mivel nem tudta biztosítani az önerőt, visszaadta a városi támogatást.

A pályázatok benyújtásának határideje: szeptember 29. A szükséges nyomtatványok a polgármesteri hivatal általános ügyfélszolgálati csoportjánál igényelhetők, vagy letölthetők a város honlapjáról (szegedvaros.hu).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

16 évig nyelték a port, most betelt a pohár: a lakosok fizetik az aszfaltszőnyeg harmadát

16 évig nyelték a port, most betelt a pohár: a lakosok fizetik az aszfaltszőnyeg harmadát
63 helyen javítják a járdát abból az 54 millió forintból, amiről a város szakbizottsága döntött. Tovább olvasom