Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

400 liter koktél egy pohárban

Négyszáz liter koktélt készítettek és ezzel megdöntötték az eddigi rekordot tegnap a szegedi egyetemisták, a gazdaságtudományi és a jogi kar hallgatói. Az eseményen Szabó Gábor rektor is részt vett és könnyelmű ígéretet tett.

Készül a Havana Club Mai Tai – megdöntötték a rekordot. Fotó: Karnok Csaba
Egy óra. Ennyit valószínűleg nem sokan várnánk egyetlen koktélra. Tegnap mégis közel ezer egyetemista várakozott egy pohár Havana Club Mai Taira. Igaz, a pohár 504 literes volt, a koktél pedig 400 liternyi. A Szegedi Tudományegyetem GTK-ÁJTK sportnapján ezzel új rekord született. Az eddigi magyar csúcs 160 liter volt.

A hallgatók tavaly 40 méteres tortát készítettek, és úgy gondolták, erre idén jól csúszna a rekordkoktél. Az italt körülbelül 70 liter fehérrumból, 40 liter grenadinból – amiből egyébként poharanként 1-2 cent is elegendő – , 340 liter narancsléből, és 30 kiló jégből keverte ki Földi András mixer. Segítői a diákok voltak, akik eleinte lelkesen bontották és öntötték a rumot és a narancslevet az üvegkádba, később már pohárral a kézben inkább kóstolni akartak. Volt, aki az otthoniakra is gondolt: literes üveggel állt sorba az italért.

Dőltek a rekordok

Nem csak a koktélrekord dőlt meg tegnap, pohárból sem készült még 504 literes. A szervezők több üveggyárat megkerestek, de sokan túl nehéznek találták a feladatot. Pedig Daróczi László, a kádat végül elkészítő cég ügyvezetője szerint csak „megfelelő ágyazat, vállalkozó szellem, és a fizika törvényeinek ismerete kellet hozzá". További leg, hogy egyetemi sportnapon ilyen sok hallgató eddig még sosem vett részt – legalábbis a szervezők szerint.

– Vajon hogy lehetne ezt házilag is előállítani? – tanakodott a színpad előtt egy pár. – Ott az akvárium, abba önthetjük – mondta a lány, mire a barátja megdicsérte: „mennyi eszed van!"

A színpadon közben tovább folyt a rum, de volt akinek ez nem volt elég, és sörrel is ízesítette volna a koktélt. Nem engedték neki.
Amikor már csak a grenadin volt hátra, Földi András vette át a parancsnokságot. A szirupot egy műanyag csövön keresztül töltötte a pohárba, hogy a piros ital lesüllyedjen az edény aljára és ne keveredjen a rumos naranccsal. A mixer ezzel a látványnak is adózott, bár mi az óriás esernyőt kicsit hiányoltuk az üvegkád széléről.

Energia és kikapcsolódás

– A rendezvény célja, hogy a vizsgaidőszak előtt a hallgatók feltöltődjenek energiával, kikapcsolódjanak. Másrészt, hogy a két kar diákjai ismerkedjenek, együtt legyenek, és ezzel reprezentálják az universitast – mondta Nagyiván János, szervező. A sportnapon volt még labdarúgó-bajnokság, fekvenyomóverseny, csocsó, mászófal és bográcsos főzőverseny is.

Az utolsó adagokat András üveg- és pohárpörgetés, jégrázás közepette készítette el, az esemény fényét pedig tovább emelte, hogy a keze alá dolgozott Hetesi Erzsébet, a gazdaságtudományi kar, és Szabó Imre, a jogi kar dékánja, valamint Szabó Gábor rektor is. Utóbbi megígérte, jövőre ennél is többet tesz a rekordért: beleáll a pohárba. De csak akkor, ha száraz fehérborral töltik fel.

– Az új magyarországi koktélrekordot Szeged tartja 400 literrel – jelentett be az auditor. – Csak meg ne melegedjen – aggodalmaskodott egy lány, és barátnőivel megindult a pohár csapja felé.

A rohamtól a szervezők meghökkentek kissé, bár egyikük szerint az is rekord, ha feldöntik a kádat. Erre azonban nem került sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszerű az új ügyfélhívó

Kulturáltabb és biztonságosabb az ügyintézés a szegedi önkormányzat szociális irodáján, népszerű az… Tovább olvasom