Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

42 állás nélkülit foglalkoztatnak Mórahalmon

Mórahalom - A Start közmunkaprogram négy különböző részében összesen 42 tartósan munkanélküli jut álláshoz Mórahalmon az év végéig. A programok a környező településekkel közösen valósulnak meg.
A mezőgazdasági földutak, csatornák, árkok karbantartását szolgálja a Start közmunkaprogram első eleme Mórahalmon, február 1-jétől 15 helyi munkavállalóval. Ásotthalom, Bordány, Forráskút, Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa, Üllés és Zákányszék is részt vesz a közös projektben. Csányi László, Mórahalom alpolgármestere elmondta: máris látható a karbantartási munkák eredménye.

A nagyszéksósi  turisztikai központ kiépítésén is dolgoztak közmunkások. Fotó: Karnok Csaba
A nagyszéksósi turisztikai központ kiépítésén is dolgoztak közmunkások. Fotó: Karnok Csaba


3 pályázat, 158 foglalkoztatott

A házi tészta íze című projekt kivételével valamennyi pályázatot a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása irányítja, szoros együttműködésben az önkormányzatokkal. A földutak karbantartásában összesen 95, a faiskolában 32, a mezőgazdasági programban 31 dolgozó vesz részt, mindenki a saját településén – tudtuk meg Dobó István projektmenedzsertől.

Az értékteremtő mintaprogramban egy faiskola létesítése indult március első napjával – ebben 10 helyi vesz részt, hozzájuk csatlakoznak a bordányi, forráskúti, üllési és zákányszéki partnerek. A faiskolában fásításhoz, városszépítéshez nevelnek csemetéket, egy hektáron pedig úgynevezett energiaerdőt alakítanak ki, gyors növekedésű fajtákkal, amelyek később tüzelőanyagot biztosíthatnak rászoruló családoknak.
A közmunkák harmadik állomásaként mezőgazdasági mintaprogram indult tegnap Ásotthalom és Zákányszék bevonásával. Három és fél hektáron zöldséget, fél hektáron gyógynövényeket termesztenek. Az előállított alapanyagokat a szociális étkeztetésben, óvodákban, bölcsődékben használják majd fel. 12 tartósan munkanélküli mórahalmi foglalkoztatását oldja meg a program, amely csakúgy, mint a többi, az év végéig tart. Csányi László szerint a növekvő energiaárak miatt is előnyös, ha bizonyos élelmiszereket helyben tudnak megtermelni.

A hagyományos ízvilágot kívánja előtérbe helyezni A házi tészta íze címmel május 1-jén Üllés partnerségével induló program. Öt helyi nőnek adnak munkát, az általuk készített termékeket a szociális és közétkeztetésben, illetve fokozottan hátrányos helyzetű háztartások támogatására kívánják felhasználni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kommandós elfogás a szőregi úton - fotósunk is ott volt

25 illegális migránst fogtak el kommandósok segítségével szerdán a Szőregi út és a Thököly utca kereszteződésénél. Fotósunk véletlenül ott volt, nézze meg képgalériánkat. Tovább olvasom