Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

440 millióból újul meg a mórahalmi ipari park

Mórahalom - Aszfaltozott úttal csalogatják a beköltözőket
Uniós támogatásból, több mint 440 millió forintból hajtanak végre infrastrukturális fejlesztéseket a mórahalmi ipari parkban. A beruházás célja, hogy új beköltözőket vonzzon a területre.
– A Homokhát Térségi Agrár-Ipari Park Mórahalom egyik legfontosabb gazdasági beruházása – mondta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, aki az ipari komplexum fejlesztéséről és az eddig elért eredményekről beszélt a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az 1997 óta működő ipari park 12 hektáros területe mára 80 hektárra duzzadt. Nem volt könnyű a kezdet: az első betelepülő egy műanyagot gyártó cég lett volna, amely még a költözés előtt tönkrement. A balkáni háború miatt abban az időben nem sikerült külföldi befektetőket a területre vonzani, ezért kezdték meg a kisvállalkozások fejlesztésének programját Mórahalmon. Megépült a Mórakert, amelyet az ipari park inkubátorházába telepítettek, s amely megerősödvén saját beruházásával kilépett az ipari parkból, ahol jelenleg 36 vállalkozás üzemel. 440 munkavállalót foglalkoztatnak az itt működő cégek, amelyek együttes beruházási értéke csaknem 8,5 milliárd forint, éves árbevételük meghaladja a 20 milliárd forintot. A városvezetés célja, hogy az ipari parknak köszönhetően Mórahalom függetlenítse magát az állami költségvetés hullámzásából adódó nehézségektől, és hogy minél több új munkahelyet teremtsen. Jelenleg is tárgyalnak új betelepülőkkel, ha sikerül megegyezni, további 300 ember juthat munkához.

Aszfaltozott úttal csalogatnak a parkba. Fotó: Frank Yvette
Aszfaltozott úttal csalogatnak a parkba.
Fotó: Frank Yvette

A 2008-ban indult és 2010 augusztusában záruló infrastruktúra-fejlesztés keretében több mint 440 millió forintból többek között megoldják a csapadékvíz és a szennyvíz elvezetését, bevezetik az ivóvizet, új utakat aszfaltoznak, és gépeket is vásárolnak. A fejlesztések célja, hogy kedvező körülményeket teremtsenek, és ezáltal idevonzzák a leendő befektetőket, akik később a helyi munkaerőt alkalmazva, helyben megtermelt alapanyagok feldolgozásával hozzájárulnak a település és a Homokháti kistérség gazdasági fejlődéséhez.

Olvasóink írták

 • 16. illés 2010. január 30. 13:53
  „Az a probléma, hogy itt az "apró kis tévedésnek" nincs felelőse, itt büntetlenül lehet ezt csinálni. Hozzáértő gazdasági szakemberek miért hagyták az "apró kis tévedést" több milliárdos hiánnyá fejlődni?”
 • 15. nagypappa 2010. január 30. 05:00
  „Sajnos a zöldség gyümölcs forgalmazás nagyon kockázatos tevékenység: nagy odafigyelést rátermettséget igényel. Nem véletlen, hogy a szakmában ha tíz nagy van aki jól csinálja.
  Apró kis tévedés könnyen csődbe juttathatja a céget.
  Az mellett, hogy a termelők sem angyalok, mindent próbálnak áruként átadni, ha meg ezt szigorúan megtorolja a felvásárló, akkor meg mindennek lekiabálják.”
 • 14. illés 2010. január 29. 17:09
  „homokháti10 Egyébként nem csak 600 millióról van szó, tavaly tavasszal 500 millát nyomtak bele + a tagok és beszállítók hozzájárulását.”
 • 13. illés 2010. január 29. 16:08
  „Nem a fürdő miatt indult a vita, hanem a Mórakert miatt, amiből sajna egyre több pénz hiányzik, hiába nyomják bele a többszáz milliókat. Senki nem vitathatja el Nógrádi érdemeit, de a serpenyő másik oldala is telik, aki nyitott szemmel jár az ezt is látja.”
 • 12. lamatic 2010. január 29. 13:06
  „8. hozzászólás szatyi 2010.01.28. 22:18 a te logikád a hibás:
  tömeg tömeget vonz......:))) lehet 5 nem fizetnek 20 ból, de 20 fogja elmondani hogy jó, és már 30 mennek, ebből továbbra is 5 nem vesznek...megszáll a panzióban (ami szinte mindig tele van) költ a fagyizónál, étterembe, cukrászdában...)
  jah és ott csak 8ezer ember lakik, szemben szegeddel ahol majd 150 ezren...”
 • 11. nagypappa 2010. január 29. 04:15
  „Nem bírálni kell, meg kell mutatni, hogy Te jobban tudod csinálni.
  Bizonyított már Botka és Nógrádi is.
  Bizonyára vannak hibák, de mindketten jól csinálják. Ezt a választáson majd meg lehet tapasztalni.”
 • 10. szatyi 2010. január 28. 23:15
  „Nem érted???
  Ha a fürdővendég nem vesz jegyet - a fürdő veszít...
  Ha a vendég eszik- iszik/ahogy írtad/ az NEM a fürdő bevétele, hanem vmely vállalkozóé.
  Ez kicsiben olyan, mint a FORMA 1 és Budapest viszonya. / a Hungaroring veszteséges, de a pesti szállodák tele vannak, viszont a haszon csak náluk jelentkezik!/”
 • 9. homokháti10 2010. január 28. 22:27
  „lehet, hogy a belépőt nem veszik meg az ingyenjegyesek, de attól még esznek, isznak, itt laknak a helyi szállásadóknál, úgyhogy annyival nem esik ki több, mintha el se jönnének. ez egy jó marketingfogás is, hiszen akinek ingyenjegye van, az már úgysem egyedül jön, hanem hoz magával még valakit, családot, havert, aki nem jött volna el enélkül.
  szerintem ez jó ötlet és ettől nem megy tönkre a fürdő, hiszen évről évre többen jönnek - és ha több vendég "harmada nem fizet", akkor is több lesz a bevétel, nem?”
 • 8. szatyi 2010. január 28. 22:18
  „-homokháti-
  Ne pörgesd föl magad!
  Az ingyen belépő véradók,tanárok, eü dolgozók, önk. dolgozók+ slepp stb. igenis a fürdő bevételeit csökkentik.
  Ettől nem nagyon várható a rentábilitás, és a vége az lesz mint a Mórakertnél. Vagy gondolod, hogy a többi belépő fedezi a "csókos" belépők rezsijét?
  Az önkormányzat az elismerését ne a többi fogyasztó kárára fejezze ki!”
 • 7. homokháti10 2010. január 28. 22:06
  „igen, ingyen mehetnek be a véradók, a szeged környéki tanárok, az egészségügyi dolgozók, akiknek jegyeket ad az önkormányzat, hogy ezzel is elismerje, amit a közösségért tesznek. gondolom, ez fogja tönkretenni a fürdőt?!
  az meg sokaknak bántja a csőrét, hogy ide ennyien járnak - nyilván nem véletlenül...
  a hotelről akár itt a delmagyar.hu-n is olvashatsz, ha rákeresel a nevére. ebben a cikkben (http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/epul_a_morahalmi_colosseum/2121398/) pedig olvasható, hogy ki a tulajdonosa.”
 • 6. homokháti10 2010. január 28. 21:55
  „hogy mit aszfaltoznak? hát egyre többen jönnek a mórahalmi ipari parkba és az eddigi utak, közművek nem elegendőek ehhez. már eddig is költözött ki szegedről cég, mert itt jobban megbecsülték, mint ott. és szerintem nem ez volt az utolsó ilyen.
  az meg különösen jó, hogy az ide érkező cégeknek helyi munkaerőt kell foglalkoztatniuk. valahogy így kéne csinálni!”
 • 5. bakosandrás 2010. január 28. 21:55
  „103. hozzászólás direkt001 2010.01.28. 14:05
  Ne nyalj a főnöknek, úgysem tudja ki vagy. Munkahelyet teremtett, hol ? Hány embert rúgtak ki a mórakerttől. Hatalmas nagy fürdő komplexum, a látogatók egyharmada semmit nem fizet. Hotel, konferencia központ ? Ki üzemelteti, ki zsebeli be az esetleges hasznot ? Kérdetd már meg a dolgozókat, hogy alkalmazzák őket, aztán gyere a <moderálva> dumáddal, kérlek alássan ....”
 • 4. homokháti10 2010. január 28. 21:17
  „gondolom, nem olyan könnyű helyrehozni egy nehéz helyzetbe hozott céget, akár még 600 millióból sem.
  inkább azt kéne nézni, hogy mi minden épült meg a homokháti térségben az elmúlt években és hogy itt sikerült munkahelyeket teremteni, nem úgy, mint szegeden.”
 • 3. benq 2010. január 28. 21:04
  „szegeden is lopnak csalnak a eveztetők nyugodjál bele, nem csak Mórahalmon, csak szegeden többen vannak így kevesebb jut nekik az osztásból......”
 • 2. bakosandrás 2010. január 28. 18:52
  „Mit aszfaltoznak ? Volt pofája megemlíteni a Mórakertet ? Most kapott 600 millát, és még mindig a csőd szélén áll( illetékes elvtárs irányításával ). Ha Szegeden ennyit sumklolnának a város vezetői, már rég tüntetések lennének.......................... Szét.... az ideg.”
 • 1. rozator 2010. január 28. 18:44
  „A Gyurcsányahibás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zongorából komponált könyvek a Kass Galériában

Egyedülálló könyvszobrokat állítanak ki a Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti kiállítóhelyén, a Kass… Tovább olvasom