Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

450-féle pálinka a Magyar Pálinka Háza szegedi üzletében

Szeged - Az egyszerűbb kajszitól a munkaigényes kökényen át az egzotikus sárgadinnyéig: 450 különböző pálinkát kóstolhatunk meg a Magyar Pálinka Háza szegedi üzletében.
Egy teljes év sem lenne elég ahhoz, hogy napi egyfajta pálinka megízlelésével a végére érjünk a Magyar Pálinka Háza kínálatának. A szegedi üzletben – amely tavaly decemberben nyitott a Somogyi és a Zrínyi utca sarkán – jelenleg 450 különböző pálinka közül lehet választani.

Az első Magyar Pálinka Házát a fővárosban 7 éve azzal a céllal alapította meg Szicsek János üzletvezető, hogy egy helyen gyűjtse össze a Magyarországon pálinkafőzéssel foglalkozó cégeket és vállalatokat.

– A pálinka fogyasztási kultúrája még nem elég fejlett hazánkban. Csak 2002-ben definiáltuk egyáltalán a pálinka és a szeszes ital fogalmát. A pálinka szót is csak 6 éve használhatja kizárólag Magyarország, illetve Ausztria 4 tartománya – mondta Szicsek János.

Ízkavalkád a Magyar Pálinka Háza szegedi üzletében. Fotó: Karnok Csaba
Ízkavalkád a Magyar Pálinka Háza szegedi üzletében.
Fotó: Karnok Csaba

Ma 60 hazai vállalkozás foglalkozik pálinka előállításával, a gyártók folyamatosan keresik az új ízeket. – Pálinkát csak olyan gyümölcsből lehet készíteni, amelynek van gyümölcscukor-tartalma. A legegzotikusabb ízek közé a sárgadinnyét és a nem olyan rég kikísérletezett sütőtököt sorolnám – mondta a pálinkakészítésben 30 éve tevékenykedő Szicsek János.

A szakember szerint az átlagos pálinkafogyasztó magyar főleg a hagyományos ízeket keresi. – Régen is a szilva, körte, barack volt a sztenderd. Az emberek ugyan megkóstolják az újat, de a minőség fontosabb a számukra – beszélt a tapasztalatokról Szicsek János, aki kuriózumként olyan ízeket említett, mint a csipkebogyó és a kökény. A növények viszonylagos ritkasága miatt ezek elkészítése az egyik legmunkásabb feladat. – Ezek a legdrágábbak is, viszont készítenek belőlük 2–3 decis kiszereléseket – mondta a szakember. A tiszaföldvári telephelyű Szicsek Kft. évente 200–250 ezer palack pálinkát hoz forgalomba, amelyek közül az ügyvezető kedvence a jonatánpálinka.

Olvasóink írták

 • 8. CID 2010. március 05. 20:48
  „Teo : Két-három éve még nagyon fincsi fügepáleszt lehetett kapni a Kertész utcában..... :)”
 • 7. DMagóg 2010. március 05. 14:43
  „6. flexsnake !

  Te is részt veszel (hallgatóként) ezen a képességfejlesztő tréningen?”
 • 6. flexsnake 2010. március 05. 13:19
  „,,A pálinka fogyasztási kultúrája még nem elég fejlett hazánkban. "
  Folyamatosan fejlesztik kocsmákban.”
 • 5. YoDa 2010. március 04. 19:55
  „A pálinka igazi magyar ital. Hamarabb hörpintek fel egy jófajta Szatmárit, mint bármiféle pocskolt + jeles, vagy vadászmesternek titulált lőrét...”
 • 4. shalomka 2010. március 04. 18:43
  „tömény szeszesitalok szabad forgalmazását itt is be kellene tiltani. csak külön boltokban és csak személyi felmutatása után lehessen kapni, minimum literenként 6000 ft adóval. a pálinkázás nem kultúra hanem alkoholizmus”
 • 3. IVY 2010. március 04. 15:45
  „2. Teo
  Horvátországban az igazi! :)”
 • 2. Teo 2010. március 04. 15:37
  „Egyszer ittam Füge Pálinkát, azóta is keresem hol kapok.”
 • 1. DMagóg 2010. március 04. 11:17
  „"450 különböző pálinkát kóstolhatunk meg a Magyar Pálinka Háza szegedi üzletében"

  Kezdhetjük, mindjárt ott vagyok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatkínzás: 139 sertést zsúfoltak össze

Szeged - Állatkínzás vétség megalapozott gyanúja miatt hét román állampolgár ellen indított… Tovább olvasom