Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

45 napra is bezárhatják a törvényt szegő tiniket

Szeged - A parlament döntése nyomán elzárással is büntethetők azok, akik kis értékű lopást, csalást és rongálást követnek el. A 14–18 év közötti fiatalkorúakat eddig nem lehetett rács mögé dugni; most 45 napra is bezárhatják őket.
Rongálás és kis értékű lopás – ez a két leggyakoribb szabálysértés, amit 18 év alatti fiatalok követnek el az országban. Az Országgyűlés csütörtök este nagy többséggel fogadta el a szabálysértési törvény módosítását, amely szerint elzárást is kaphatnak azok – köztük a 14–18 év közötti fiatalkorúak is –, akik 20 ezer forintot meg nem haladó értékű lopást, csalást, vagy szándékos rongálást követnek el.

A szegedi önkormányzat általános igazgatási irodáján megtudtuk, hogy idén június 30-áig különböző, 20 ezer forint alatti szabálysértési ügyekben összesen 876 feljelentés érkezett hozzájuk. A fiatalkorúakat egyébként 1–30 napra lehet elzárni, valamint el kell különíteni a felnőttektől. Ha több, elzárással is sújtható szabálysértés miatt – például graffitizik, amivel 20 ezer forint alatti kárt okoz, ezen kívül kisebb értéket elcsen – vonják őket felelősségre, akkor az elzárás időtartama akár 45 nap is lehet.

Horányi Miklós, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetője 3 éve azt javasolta, hogy a gyermekbűnözés visszaszorítása érdekében a büntethetőségi korhatárt 14 évről 12 évre kellene csökkenteni, valamint szigorúbban fel kell lépni a fiatalkorúakkal szemben. A 14 és 18 év közöttiek ellen évente több mint 3500 bírósági eljárás folyik az országban.

– Örülök a jogszabályváltozásnak, ami véleményem szerint visszatartó erőt jelent majd a fiataloknak. Arra azonban kevés esélyt látok, hogy a büntethetőségi korhatárt 12 évre vigyék le. Ha ezt nagyon meg akarták volna változtatni, akkor a Btk. nemrégiben történt módosításakor megteszik – fogalmazott a főügyész.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. jozko 2010. július 29. 14:32
  „Dönteni azért a bíróság, vagy alkalmas jogvégztett személyek-szerencsére!
  Számoljatok a visszatartó rővel is!
  Akinél ez fel sem merül, előbb-utóbb a felnőtt részlegen végzi!
  De talán sokan még időben leállnak. Az emberek többségében van veleszületett romboló, pusztító hajlam, deviancia, de a felelősség éreztetésével, a büntetéstől való félelem miatt , "normális" nevelés mellett az ilyen gyenge lábakon álló gyerekek is jól szocializálódhatnak!
  Nem ülhet ölbe tett kézzel a társadalom, mertz a fiatalkorúak bűnözése egyre nagyobb méreteket ölt és egyre nagyobb erkölcsi és anyagi kárt okoz!”
 • 67. macs 2010. július 29. 09:03
  „Szerintem veréssel semmit sem lehet megoldani. Amíg a gyerekek azt látják, hogy az erősebb kutya funkcionál a felnőttek világában, addig ezt a mintát fogják követni. Amíg azt látják, hogy egyesek minden szabályt büntetlenül áthághatnak, addig ők is így fognak viselkedni.
  Persze a szülők is nagyon hibásak. A gyerekek gyorsan kicsúsznak a kezükből, és onnantól már sok esetben nem próbálkoznak.
  A kedvencem az, amikor a mama felszáll a tömött buszra a gyerekkel, a pici pedig elkezd toporzékolni, hogy le akar ülni, erre vagy hárman felpattannak, a "tündérke" pedig kijelenti, hogy ő a negyedik helyre kíván leülni. Arra, aki ott ül többen rá is szólnak, álljon már fel, nem hallja a "parancsot". Na itt kezdődnek a bajok.”
 • 66. Dema 2010. július 27. 16:41
  „44. Isaac_Krawinski
  Sajnos Te már nem vagy itt! De a Te felfogásod hibás! Edzésen nagyon sok szülőt láttam lent nyafogni a kicsike fiáról, ártatlannak hitt maszületett báránykáról. Aztán mikor nincs ott a szülő, teljesen kifordulva magából, minden indok nélül nekiesett a kisebb gyerekeknek. Ezt úgy mondanák ALJAS INDOKBÓL ELKÖVETETT tett. De mikor felvették a többiek tf-re, és megmutatták a szüleinek, akkor sem hitték el. Átíratták egy másik klubba, ahol folytatta az egészet. Most eljárás folyik ellene. A szülők pedig nem értik, mert minent megadtak neki. CSAK EGYET NEM AMIKOR KELLETT VOLNA A FULEST!”
 • 65. lamatic 2010. július 27. 11:06
  „45 napra is bezárhatják a törvényt szegő tiniket, és ez csak a magyarokra vagy a cigányokra is érvényes lesz?”
 • 64. novaklaszlo56 2010. július 26. 20:14
  „Romlott, kaotikus, züllött társadalom, rossz minták, sodródó, deviáns kölykök. Ez természetes. A gyerekek olyanokká lesznek, amilyenekké a környezetük formálja őket. Eszerint talán nem is őket kellene elsősorban hurcibálni, hanem azokat (minket!), akik a jelenlegi társadalmi viszonyokat köréjük ,,varázsolták", és eközben különböző, súlyos jogokkal ruházták fel őket, amelyekkel ők minden segítő (nevelő szándékú) beavatkozást hatékonyan képesek elhárítani a ,,személyiségi jogaikra" hivatkozva. Ki ne látott volna már éjszaka, de akármilyen napszakban is részegen ténfergő, garázda magatartású tizenéves kölyköket? Ki ne tudná, hogy senki és semmi sem korlátozhatja őket abban, hogy bármikor, bárhol tartózkodjanak (éjszakai szórakozóhelyek, közterületek) minden ellenőrzés és felügyelet nélkül? Ki ne tudná, hogy ha ebben bárki megpróbálja megakadályozni őket, az a ,,személyi szabadság korlátozásának bűncselekményét" valósítja meg a sérelmükre, amelyet a törvény... Ki ne hallott volna arról, hogy a suliban, vagy egyéb nevelési intézményben a tanár/nevelő semmilyen körülmények között sem használhat emelt hangot sem, mert ezzel is megsérti a kisdedek személyiségi jogait, nem kevésbé az intézmény házirendjét, amely vétségért fegyelmi felelősségre vonással kell szembenéznie? Folytathatnám újesztendeig, de minek? Szerintem mindenki tudja, miről beszélek.
  Sok velünk a baj, amelyet a kölykök magatartása mindig is sűrítve tükröz: ők a derék kis társadalmunk leghitelesebb tükörképei. Remélem, senki sem hiszi, hogy a mai kölykök a génjeikben hordozzák ezeket a devianciákat, azaz bármiben is rosszabbak, mint a ,,debezzegazénidőmben" gyermekei! Se jobbak, se rosszabbak: ők a mi cselekedeteinket tükrözik vissza nekünk, elképesztő pontossággal, más szóval remekül alkalmazkodnak az általunk teremtett környezetükhöz. Nem tetszik? Pedig így van.
  Másrészt egy civilizált ország büntető- és szabálysértési törvényeinek soha sem a megtorlás a célja, hanem annak elősegítése, hogy a törvénysértő cselekményeket elkövető emberek alkalmassá váljanak a társadalmi együttélés normáinak megfelelő életvezetés kialakítására. Az össztársadalmi érdek ez, nem pedig a botló, botladozó embertársaink lekaszálása. Ez vonatkozik a felnőttekre, és a fiatalkorú botladozókra is: segíteni, nem bosszút állni! A büntetőtörvények alkalmazásának sok egyéb fontos célja is van, de tt és most, fiatalkorúakról lévén szó, ez tűnik a legfontosabbnak.
  Az egyik hozzászólásban azt olvastam, hogy az ember 10 éves koráig nevelhető. Pedagógiával és pszichológiával régóta foglalkozom - elméletben és gyakorlatban egyaránt -, de erről egészen más meggyőződésem van: hiszem és tudom, hogy az ember többé-kevésbé egész élete során formálható, és formálódik, változik is. Igaz, a kialakulatlan személyiségű fiatalok gyorsabban, hatékonyabban tanulnak bármit, ,,jót" és ,,rosszat" (ezek relatív és szubjektív kategóriák, ezért az idézőjel) egyaránt, de a változás, a fejlődés, az alkalmazkodás lehetőségei bárki számára nyitottak maradnak valamennyire egy életen át.
  Ezért, bár nem tudom megítélni, hogy milyen hatású lesz a fiatalkorúak elzárása a csekély súlyú cselekmények miatt, némi aggodalommal ugyan, de egyetértek a büntető politika eme változásával. FELTÉVE, hogy a fentebb említett nevelő és segítő szándék maradéktalanul érvényre juttatható az elzárásuk során, és nem fog bumerángként visszaütni az ilyen intézkedés. Ahhoz pedig, hogy ez így legyen, számos, főként szakmai feltételnek kell igen magas színvonalon teljesülnie, amelyek részleteivel itt senkit sem szeretnék most untatni. De egy biztos: a társadalomban eluralkodott erkölcsi káosz, és az ezekből következő, a kölykeinket leromboló hatások megszűnése nélkül bármilyen elszigetelt intézkedés, annak jó szándékát feltételezve is, csak újabb terheket jelentő, felesleges, esetleg a helyzetet tovább súlyosbító erőlködés marad...”
 • 63. Szakértő 2010. július 26. 19:32
  „Na, az nem is baj! Pénteken a Szikin kilopták az alufelnijeim közepéből a kerékagy takarókat. 10.000 Ft-omba kerül pótolni. Állítólag egy csapat biciklis tinager járja a környéket, és gyűjti a dísztárcsákat, antennákat, emblémákat.”
 • 62. apátfalvifaszagyerek 2010. július 26. 19:07
  „1-2 akasztófavirág mai termése, akit "nem elzárni, hanem nevelni kéne" (LOL ) :

  http://www.delmagyar.hu/bulvar/trefabol_agyonutottek_a_nyugdijast_-_videoval/2170527/”
 • 61. apátfalvifaszagyerek 2010. július 26. 18:58
  „Tisztelt ...... bűnözővédők! Majd ha a ti gyereketeket veri meg pár "depressziós", vagy a ti autótokat rongálja meg poénból, vagy a mobilotokat lopja el egy "ártatlan, nevelni való" bárányka, talán ti is beláthatjátok, hogy ezen bűnözőkön már csak a kényszermunkatábor segít. Illetve az sem, de az egészséges társadalomból legalább ki lehetne őket zárni. Ott aztán jöhet a korbács meg a kajamegvonás, ha a jogai után érdeklődne a rohadék. Neveljétek meg gyógyítsátok őket a ti pénzetekből, de ne a normális emberek rovására akarjátok már őket pátyolgatni. Az erőszakos bűnözőknek -legyen az 15 vagy akár 45 éves- nincsenek jogaik! Ezt vésse mindenki az eszébe!!!

  <moderálva..>”
 • 60. deszkás 2010. július 26. 18:55
  „Szerintem majd a végrehajtási utasitás lesz a döntő mert valamit kifelejtenek vagy benne hagynak.Lásd képviselői juttatások. Aztán az állásfoglalások.”
 • 59. Logaritmus 2010. július 26. 18:07
  „A fiatalkorúakat (14-18 évesek) már eddig is el lehetett zárni.

  A szabadságvesztés

  110. § (1) A fiatalkorúra kiszabható szabadságvesztés legrövidebb tartama bármely bűncselekmény esetén egy hónap.
  (2) A bűncselekmény elkövetésekor tizenhatodik életévét betöltött fiatalkorúra kiszabható szabadságvesztés leghosszabb tartama
  a) életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény esetén tizenöt év;
  b) tíz évet meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények esetén tíz év.
  (3) Az életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény elkövetésekor tizenhatodik életévét be nem töltött fiatalkorúra kiszabható szabadságvesztés leghosszabb tartama tíz év.
  (4) A (2) és (3) bekezdés esetén kívül a fiatalkorúra kiszabható szabadságvesztés leghosszabb tartama öt év akkor, ha a bűncselekmény öt évet meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő.
  (5) A büntethetőség elévülése határidejének számításánál és a visszaesőkre vonatkozó rendelkezések szempontjából a (2)-(4) bekezdésekben meghatározott időtartam az irányadó.
  111. § (1) A fiatalkorú szabadságvesztését a fiatalkorúak büntetésvégrehajtási intézetében kell végrehajtani.
  (2) A fiatalkorúak börtönében kell végrehajtani a szabadságvesztést, ha
  a) a fiatalkorút bűntett miatt kétévi vagy ennél hosszabb tartamú szabadságvesztésre ítélik,
  b) az egyévi vagy ennél hosszabb tartamú szabadságvesztésre ítélt fiatalkorú visszaeső vagy szándékos bűncselekmény elkövetését megelőzően szándékos bűncselekmény miatt javítóintézeti nevelésre ítélték.
  (3) A (2) bekezdés esetén kívül a szabadságvesztést a fiatalkorúak fogházában kell végrehajtani.
  (4) Ha az elítélt a szabadságvesztés megkezdésekor huszonegyedik életévét betöltötte vagy a végrehajtás alatt tölti be, a bíróság a 42-44. §-ok alapján határozza meg a szabadságvesztés végrehajtásának fokozatát.”
 • 58. THE 2010. július 26. 17:35
  „Ez jó, lehetne 7-18 között? Orsós Pistike saját érdekében.”
 • 57. SP 2010. július 26. 17:20
  „Szomszédunkban lakott Zs. fiú,
  10 éves kora óta bandázott, dohányzott. Kedvenc szórakozásuk volt a haverokkal a reklámújságok, hirdető tablók felgyújtása.
  Nagyobb korában hajnalban a buliból hazajövet az égő csikkeket a nyitott ablakon át befricskázta. Szerencsére panelház tűz nem lett belőle, de ez is csak a véletlenen múlott.
  A közös képviselő szóvá tette a végtelen veszélyes "gyerekcsínyt".
  Mivel az apuka Dr Elvtárs volt, a gyerek helyett a közös képviselőt rótták meg, mert zaklatja a szerencsétlen ártatlan elvtárs gyerekeket.
  Félő, hogy az e fajta szelekció továbbra is működni fog.
  Anyuka, Apuka pozíciója alapján, esetleg más értékrend szerint mérlegelik majd a dolgokat.”
 • 56. h375317 2010. július 26. 16:59
  „55. vári 2010.07.26. 16:42

  Esetemben teljesen jogos volt a dolog! Nem kaptam többet a tanáraimtól, csak ezt ez egyet! Nem is tudom, ahogy visszagondolok nem voltak ennyire feszültek régen a tanáraim, mint a mostaniak, akikkel találkozom. Vagy a fene tudja...”
 • 55. vári 2010. július 26. 16:42
  „"Elkövettem azt a hibát, hogy elmondtam anyámnak, aki szintén lekevert egyet és azt mondta: nagyon helyes, két pofon kellett volna a tanárnak adnia!"

  Ez valami kőbe vésett nevelési elv lehetett akkoriban, már sokadszorra olvasom ugyanezt a történetet.

  Nem értek egyet, legalábbis azzal nem, ha anélkül büntet a szülő, hogy lehetőséget adna a gyereknek a magyarázatra. Ugyanis a tanár sem tévedhehetlen. Engem is büntettek puskázásért ártatlanul - szerencsére a szüleim egy percig sem hitték, hogy puskáztam. Ha akkor megpofoznak "a tanárnak mindig igaza van" alapon, megszököm, vagy nem tudom...
  Jól emlékszem általános iskolai tanítónőnkre, aki - visszagondolva - a magánéleti gondjait verte le az egyik fiún. Sokszor igazságtalan volt vele. Előttem ült a fiú; egyszer rajzórán felborult a festékes dobozka. Pontosan emlékszem, hogy véletlenül lökte meg, próbáltam ezt elmagyarázni a tanítónőnek. Ő persze nem hitte el. "Tudom, hogy direkt csináltad, Pisti! Valld be!"
  A gyerek persze nem vallotta be, mert nem volt mit. Mire a reakció: "Ha nem vallod be, egyest kapsz!"

  Ez így ment éveken keresztül. No comment.”
 • 54. h375317 2010. július 26. 16:07
  „"44. Isaac_Krawinski 2010.07.26. 14:16Dema, ha az en gyerekemhez nyulna hozza valamelyik tanara... hat, probalja meg. En nem utni szoktam, hanem beszelgetni vele, es lass csodat, ritkan csinal barmilyen "rosszasagot".
  Amugy... :D Milyen kovezesrol beszelsz egyebirant a XXI. szazadban, Europaban? :D"

  Engem egyszer vágott nyakon egy tanár, mert visszapofáztam és igaza volt. Elkövettem azt a hibát, hogy elmondtam anyámnak, aki szintén lekevert egyet és azt mondta: nagyon helyes, két pofon kellett volna a tanárnak adnia! És legközelebb el se mondjam neki, ha ilyen van, mert a tanárnak van igaza!
  És igaza volt! Csak úgy nem ütik a tanárok a gyereket. Pár pofonba még senki nem halt bele!
  Ja és egy-két gyerekre igenis ráférne olykor egy-két pofon!”
 • 53. szilmaril2 2010. július 26. 15:50
  „Inkább takarítsanak és hozzák helyre az okozott kárt! Ha az elzárásban gondolkodunk, akkor csak kinevelődnek a börtönben, de nem tanulják meg,hogy mi az, hogy dolgozni kell!
  Miért ne moshatnák le a grafitiket, amiket felfestettek? Én a költségeket a szülőkkel fizettetném, talán néha így odafigyelne a gyerekére!”
 • 52. rézike 2010. július 26. 15:43
  „Ezt be. :):):)”
 • 51. cselac 2010. július 26. 15:30
  „Na, ezt beszoptuk Rézike.”
 • 50. Isaac_Krawinski 2010. július 26. 15:19
  „47. Pontosan ebbol latszik, hogyaz allasponotom megertesenek (nem elfogadasanak, megertesenek!) a leghalovanyabb jele sem mutatkozik benned. Rossz forum, valoban, en mashoz vagyok szokva. Viszlat!”
 • 49. jq 2010. július 26. 15:10
  „XXI. századba nem illő dolgokra gondoltam.”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modern játszótér Dócon

Dóc - Majd 20 millió forintból újította fel a helyi önkormányzat Dóc egyetlen játszóterét. A… Tovább olvasom