Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

47-es: Szeged és Algyő között is megújul

Csongrád megye - Korszerűsítik a 47-es főutat Szeged és Békéscsaba között: összesen 62 kilométeren fektetnek le új burkolatot. A projekt része a Szeged–Algyő szakasz is.
A 47-es főút mintegy 62 kilométeres szakaszának burkolatát erősítik meg a tervek szerint 2013 végére Szeged és Békéscsaba között, de nem a teljes úton. Csongrád és Békés megye székhelye között ugyanis 94 kilométer a távolság. Többek között kimarad a Hódmezővásárhely és Algyő közötti szakasz, hiszen azt tavaly bővítették 4 sávosra.

Mit újítanak fel? Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője elmondta: növelik a szakaszok teherbírását, ha kell, a burkolatot szélesítik, szükség esetén ívkorrekciókat hajtanak végre, továbbá 2 új körforgalmat alakítanak ki. A Békéscsaba–Orosháza, az Orosháza–Hódmezővásárhely és az Algyő–Szeged közötti útszakasz burkolatát megerősítik, így 11,5 tonna tengelyterhelést is elbír majd a főút.

A beruházásnál a kerékpárosokra is gondoltak, 53 kilométeren párhuzamos bicikliutat építenek. A fejlesztés részeként forgalomlassító szigeteket alakítanak ki Székkutas határában. A beruházás tartalmazza az Algyő és az M43-as autópálya közötti szakaszon a jelenleg is 4 sávos, de osztatlan pályás, csak dupla záróvonallal elválasztott útpálya fizikai elkülönítését is.

2 milliárd a tervekre

A beruházások előkészítése a tervek szerint halad, 2011 végére fejeződik be, az utat pedig 2013 végére újítják fel. Az előkészítésre és a tervekre a Közlekedés Operatív Program keretén belül csaknem 2 milliárd forint áll rendelkezésre, 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát az Európai Regionális Fejlesztési Alap fedezi.

Olvasóink írták

 • 4. ferdzso 2010. december 02. 12:37
  „Ideje lenne, mert esős időben, "simán" lehetne, akár kenuval is közlekedni, kilométereken át, a nyomvályúkban. (Ami, -ugye-, elégé balesetveszélyes, autókra, és autók által "kenukra", egyaránt...)”
 • 3. becsei.sandor 2010. december 01. 18:09
  „Hol az egyedül autentikus kerékpár út szakértő, ifj. Nagy Gábor szakvéleménye ?”
 • 2. jozko 2010. december 01. 10:42
  „Bárcsak "rehabilitálnák" a Szegedről Sándorfalva-Ópusztaszer felé vezető utat is!
  Párguzamos bicikliúttal!”
 • 1. Beroesz 2010. december 01. 09:32
  „"53 kilométeren párhuzamos bicikliutat építenek"

  Ez így van rendjén. Németországban új főút építése vagy régi rehabilitációja már csak párhuzamos kerékpárút építésével együtt tervezhető.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi ajándék a mórahalmi gyógyfürdőtől

Valami különleges és kényeztető karácsonyi ajándékot keres? Akkor nyerje meg most a Szent Erzsébet… Tovább olvasom