Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

4 év után véget ér a devizahitelesek ˝megmentése˝

Szeged - A devizahitelesek viselik a teljes árfolyamveszteséget, a kölcsönöket piaci árfolyamon forintosítják. Az elszámoltatással egy 6 millió forintos lakáshitel tőkéje 1,5-2,3 millió forinttal csökkenhet. Az autóhiteleseknek viszont érik a meglepetés.
– A devizahitelek forintosítása a Kúria döntésének időpontja óta eltelt időszak átlagárfolyamán, vagy a 2014. november 7-én jegyzett napi MNB-árfolyamon történik – közölte vasárnap a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ez azt jelenti, hogy az árfolyamveszteséget kizárólag az ügyfelek viselik: a frankhiteleket 256,5 forinton, az euróhiteleket pedig 309,0 forinton váltják át.

 4 év

A Fidesz-kormány 2010-ben jelentette be a devizahitelesek mentését, amikor a svájci frank átlépte a 220 forintos szintet. Rogán Antal fideszes képviselő kimondta, alapelv, hogy a hitelt vissza kell fizetni. Az első devizahiteleseket segítő csomagban elfogadták a kamatemelés-korlátozást, valamint hogy a havi fizetnivalót középárfolyamon számolják. 2011 júniusában megszavazták az árfolyamgátról szóló törvényt, szeptemberben bejelentették a végtörlesztést, 2012-ben kiterjesztették az árfolyamgátat. A kölcsönök forintosításával véget ér a devizahitel-korszak.
A devizahitelesek „megmentése" 4 év után véget ér. Nyáron a parlament elfogadta a Kúria döntésével harmonizáló elszámoltatási törvényt, a múlt héten a Magyar Nemzeti Bank közzétette, hogyan kell a bankoknak elszámolniuk.

Így csökken a tartozás

Mire számíthat az adós? Akinek lezárult a szerződése, pénzvisszatérítésre számíthat, aki még fizeti kölcsönét, az a törlesztőrészlet csökkenésére. Az mfor.hu kalkulátorával kiszámoltuk, mennyit ˝nyer˝, aki 2007-ben, 6 millió forint CHF-kölcsönnel 20 évre eladósodott. A jelzálog lakáshiteles jelenlegi tőketartozása 7,3 millió, ez szerződéstől függően 1,5–2,34 millió forinttal csökkenhet. A számítások szerint a tartozás 5–5,8 millió forintra eshet, aminek a törlesztőrészlete – feltételezve a futamidő megőrzését – 42-52 ezer forint lehet.

Az autóhiteleseknél más a helyzet. – 4 millió forintnak megfelelő svájcifrank-alapú hitelt vettem fel az autóra, a 10 éves futamidejű kölcsön törlesztője 37 ezer forinttal indult, idővel 49 ezerre, majd 62 ezer forintra nőtt. Még nem számoltam ki, mennyit kapok vissza, az autó 6,5 éves, úgy érzem, a felvett összeget már visszafizettem – mondta lapunknak egy neve mellőzését kérő szegedi autóhiteles. Adósunk 10 éves, kamatfelárhoz kötött szerződése még nem járt le, így készpénzre nem számíthat. A mfor.hu kalkulátora szerint az autóhiteles tőketartozása a nyáron több mint 3 millió forint volt, ami az elszámoltatással 2,5 millióra csökkenhet.

Az elszámoltatás után az autóhitelesek jóval kevesebb pénzre számíthatnak, mint hitték. Fotó: Segesvári Csaba
Az elszámoltatás után az autóhitelesek jóval kevesebb pénzre számíthatnak, mint hitték. Fotó: Segesvári Csaba

Autóhitelből 10-20 százalék jár vissza

Mi a helyzet a lezárt autóhiteles szerződésekkel? Sokkal kevesebbet kaphatnak vissza, mint azt korábban több újság is megírta. Sok helyen megjelent: egy átlagos devizahiteles autós akár a hitelösszeg felét is visszakaphatja. A kedvezőnek tűnő számokat a napokban a Magyar Lízingszövetség titkára cáfolta. Lévai Gábor lapunknak is elmondta, egy 5 éves futamidejű, 2 millió forintos hitelösszegű, 2007-ben kötött szerződés után az adós legfeljebb 10-20 százalékot kaphat vissza. Az mfor.hu kalkulátor a szerint az az autós, aki 2008-ban, 5 évre vett fel 4 millió forint svájcifrank-alapú hitelt, az elszámoltatással 330 ezer forint körüli összegre számíthat. Kisebb hitelösszegnél kevesebb a visszakapható pénz.

A végtörlesztők többet ˝nyertek˝

A példánkban szereplő lakáshiteles a végtörlesztés előtt 35 ezer 500 svájci frankkal tartozott a banknak. A 180 forinton fixált kiváltással 2,5 millió forintot „nyert". Még ha ehhez forinthitelt is vett fel, akkor is jól járt, mert a kölcsönök kamata 4 év alatt megfeleződött, ami együtt jár a törlesztőrészletek esésével is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márton-napi liba- és borvacsora ínyencfalatokkal

Márton napja, november 11-e a néphagyomány szerint az éves gazdasági munkák lezárásának ideje. Tovább olvasom