Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

4 hónapos mélyponton a forint: ne most vegyen a nyaraláshoz eurót!

4 hónapos mélyponton a forint: ne most vegyen a nyaraláshoz eurót! A belvárosi valutaváltókba inkább eladni viszik eurójukat az emberek. Fotó: Török János
Nem érdemes a devizapiaci elemzők szerint most megvásárolni a nyaralásra szánt eurót. A forint pénteken négy hónapos mélypontra zuhant a külföldi valutával szemben, és a következő hetekben sem várható jelentős erősödése.
A 316 forintos árfolyammal négy hónapos mélypontra zuhant pünkösdre a forint az euróval szemben. A külföldi fizetőeszközt tegnap a legtöbb szegedi valutaváltóban még ennél is többért árulták. Így egy kicsit sem volt meglepő, hogy a pénzváltók előtt álldogáló emberek nagy többsége eladni akarta az otthon felhalmozott eurótartalékait.
Jó tudni

A legtöbb szegedi valutaváltónál árfolyam kedvezményben részesül az, aki egyszerre 30 ezer forint felett vásárol eurót. A Tisza Lajos körút 58. szám alatti Minibankban például tegnap délelőtt egy euróért 30 ezer forintos vásárlás alatt 317,57, míg 30 ezer forint felett 315,99 forintot kellett fizetni.

– Idén nem megyek sehova se nyaralni. Talán majd jövőre – mondta egy fiatal nő. Őt ezért hidegen hagyja az idei euró-forint áringadozás. Még örült is, hogy az elmúlt napok forint gyengülése miatt most az európai közös valutáért többet adtak neki a pénzváltók.

Mindössze egy középkorú nő akart eurót vásárolni, mondván a napokban utaznak külföldre. – Ha nem most indulnánk, még biztos vártam volna arra, hogy kicsit lejjebb menjen az ára. De csak annyit veszek, amennyi a tankoláshoz kell útközben. Máskülönben kártyával fizetek majd külföldön – mondta.
 

Kezdődik az előszezon, a nyaralók első csoportjait hamarosan elindítják az utazási irodák az eurót használó Görögországba. – Az első utasaink hétfőn indulnak – mondta Hegyesi Sándor. A szegedi Top Tours utazási iroda vezetője szerint a magas euró-árfolyam ellenére mindenképpen javasolt készpénzt vinni a mediterrán országba. – A kisebb üdülőhelyeken nem mindegyik üzletben van kártyaleolvasó, a banki készpénzfelvétel pedig elég drága Görögországban. Tavaly államcsőd fenyegette az országot, most ugyan jobb a helyzet, de még mindig tapasztalható némi bizonytalanság – magyarázta az irodavezető.

– A következő hetekben az euró árfolyama tartósan 308 és 318 forint között mozog majd – tájékoztatták lapunkat az AKCENTA CZ devizapiaci elemzői. A szakemberek szerint a Magyar Nemzeti Banknak nem kedvez az erős forint, ezért ők azt tanácsolják, hogy a nyár későbbi időpontjában külföldre utazók még várjanak az euróvásárlással.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretettől szépül a cédrus

Szeretettől szépül a cédrus
Sokan megcsodálták néhány éve a Csáky József és a Nyitra utca sarkára csöppent pálmát. Odaillett, de valami furcsa volt. Nézegetni kellett a helyszínt, hogy végül az ember a homlokára csapjon. Tovább olvasom