Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

50 évvel később is dobálták a szivacsot

Szeged - Csintalan diákoktól volt hangos szombat délután a Radnóti-gimnázium. Az osztály azonban nem volt hétköznapi: a teremben ülők mindegyike közel 70 éves volt.
Ötvenéves osztálytalálkozót tartottak szombaton a Radnóti Miklós gimnáziumban. Az az évfolyam ünnepelt, amelynek középiskolás évei meglehetősen emlékezetesen indultak: az 56-os forradalom ugyanis közbeszólt. A kényszer szülte osztályösszevonások után 54-en ültek nap mint nap az osztályban – mindannyian fiúk. Két osztályfőnököt és 8 matektanárt „fogyasztottak el" a renitensként emlegetett diákok, akik még most, közel 70. születésnapjukhoz sem hazudtolták meg egykori önmagukat.

– Ki kér a szivacsból? – harsant fel Kasza Géza, és már hajította is a vizes táblatörlőt társai közé, épp úgy, mint 50 évvel ezelőtt. A többiek viszont egyből cikizni kezdték. – Már nem a régi – legyintettek, mivel a spongya csak a terem közepéig repült el.

Vidáman emlékeztek a radnótis öregdiákok. Fotó: Schmidt Andrea
Vidáman emlékeztek a radnótis öregdiákok.
Fotó: Schmidt Andrea

A vidám társaságról sok mindent el lehetett mondani, de hogy „öreges" megemlékezést tartottak volna fél évszázaddal ezelőtti érettségijük tiszteletére, azt semmiképpen. Sőt: a szervező, Fráter György megszólítását – „kedves ősz és kopasz iskolatársaim" – sem voltak hajlandók magukra venni. Vidáman, nevetgélve emlékeztek vissza egykori csínytevéseikre és kalandjaikra, amelyek közül a legtöbb természetesen a forradalomhoz kötődött.

Az osztálytalálkozón részt vett a gimnázium jelenlegi igazgatója, Gál Béla is, aki körbekalauzolta az öregdiákokat az épületben, megmutatva a változásokat. Ebből pedig akadt szép számmal. Csak hogy egyet említsünk: a tornacsarnokot ezek a férfiak hírből sem ismerték: annak idején a helyén veteményes állt, amelyet testmozgás gyanánt ők kapálgattak.

Olvasóink írták

 • 4. mfos 2010. június 02. 12:12
  „50 éves találka?? Bakker! Nálunk a 10 éves sem akar összeszerveződni... :/”
 • 3. Mathiasking 2010. június 01. 15:34
  „Az a baj, hogy a 60 éves érettségi találkozónkon nagyon kevesen voltunk már. Tanár már nem is volt. Csak fiatalosan gyerekek, az élet nem áll meg!”
 • 2. gróf 2010. június 01. 14:53
  „KÖRMÖST NEKIK!”
 • 1. Dema 2010. június 01. 13:41
  „Jó egészséget mindannyiuknak!
  Kis huncutok! :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balhé Szatymazon: ököllel a paprikadarálóért

Egy paprikadaráló miatt használta az öklét egy 48 éves sándorfalvi férfi - értesült a brutális esetről a delmagyar.hu. Tovább olvasom