Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

50 ezer méh döngicsél a Bocskai utcában

Szeged - Közel 50 ezer méh lakik a Bocskai utca sarkán, egy épület üregében, a járda mellett. A forgalmas környéken gyakran kerülgetik az emberek a veszélyes méhrajt. Többször is megpróbálták kiirtani a rovarokat a méhészek, sikertelenül.
Méhraj vette körül sétáló olvasónkat a szegedi Bocskai utcában, az APEH-székházzal szemben. „Gyorsan távoztam a parkoló autók közé. Szerencsére nem jelentettem veszélyt a méhek számára, így nem bántottak. Igaz, ez lehetett volna másképp is" – írta elektronikus levelében Ádám.

A Bocskai utca 13. szám alatti épület oldalában, a járda közelében valóban tucatjával rajzanak a méhek. Az épületben bankfiók üzemel, szemben az adóhatóság székháza – forgalmas a környék.

Veszélyeztetik a járókelőket – már többször próbálták kiirtani a rovarokat. Fotó: Schmidt Andrea
Veszélyeztetik a járókelőket – már többször próbálták kiirtani a rovarokat.
Fotó: Schmidt Andrea

Egy közelben lakó férfi már sokszor látta, hogy az emberek kerülgetik a méhrajt, de szerinte még senkit sem bántottak a rovarok.

Fekecs Jenő méhész lapunknak elmondta: többször próbálták már kiirtani a családot, sikertelenül. – A méhek nagyon jól befészkelték magukat, nagyjából 20 centiméteres betonfal mögött vannak, két betonelem között, hungarocellel körülvéve, egy hatalmas üregben. A lyuk, amelyen az utcára jutnak, csupán kétujjnyi széles, ezért nagyon nehéz hozzájuk férni. Próbáltuk kifüstölni őket kéncsíkokkal, de behúzódtak valahova, nem jártunk sikerrel. Jövő héten a tűzoltókkal együttműködve találunk valamilyen megoldást, például vegyszeres irtást alkalmazunk – tájékoztatott Fekecs Jenő. Úgy számolja, akár 50 ezer méh, egy teljes család is lakhat itt – már tavaly nyáron is többször riadalmat keltettek.

Húsz centiméteres beton mögé fészkelték be magukat a méhek. Fotó: Schmidt Andrea
Húsz centiméteres beton mögé fészkelték be magukat a méhek. Fotó: Schmidt Andrea

– Veszélyeztetik a járókelőket, ezért nem maradhatnak itt. Nem szabad bolygatni őket – tanácsolja a szakember. Szerinte érdemes átmenni a túloldalra, nem elhaladni előttük. Kordonnal vagy szalaggal el fogja keríteni az érintett területet.

Olvasóink írták

 • 18. Kismimi 2010. június 01. 12:44
  „Ha pár kommentelő csak kicsit értene a méhészethez, akkor nem lenne ennyi bődületesen hülye hozzászólás. Fekecs Úr védelmében várom a javaslatokat, hogyan irtanák ki a kedves szegedi lakosok a méheket egy 2x2 cm-es lyukon keresztül? Szép szóval? Ha az önök lányát szúrná ne adj Isten meg egy-két vagy még több méhecske, akkor már egyből azt mondanák, hogy atomot nekik. A méhészek a méhész szezon közepén fáradoznak azon, hogy eltüntessék őket onnan, ahol vannak. Valószínűleg jobb dolguk is lenne.
  A méhészek értik a dolgukat, valószínűleg ha csak úgy be lehetne őket fogni, akkor már rég befogták volna, és hazavitték volna őket. Tipikus magyar mentalitás, hogy mindenkinél okosabbak vagyunk. A méhészek ebből élnek, ehhez értenek, velünk mérnökökkel, autószerelőkkel, takarítókkal, szállítmányozókkal, közalkalmazottakkal, stb.-vel szemben.
  Miért szakbarbár az, aki lehet, hogy durva módon, de ki akarja őket irtani? A legyet lefújjuk kemotoxal, a szúnyogokat repülőről írtjuk, vagy lecsapjuk ha ránk száll. Akkor a méhek miért képeznek kivételt? Mert szépek, és finom mézet adnak, amit szeretünk? Mindennek két oldala van, nézzünk már körbe!
  Na erre kommenteljenek az okos, méhészethez mit sem értő bloggerek!”
 • 17. flexsnake 2010. május 31. 06:41
  „Holnap: 8millió hangya a kárászon...”
 • 16. precision2000 2010. május 30. 08:25
  „Szerintem a Négy Mancsnak is szólni kellene, hátha tönkre vágják a méhészeket is.”
 • 15. cumania 2010. május 29. 21:42
  „Magyar mentalitás! Kiirtanak mindent, füvet, fát... Ha nekem ez a Fekecs van útban, kiirthatom?”
 • 14. flexsnake 2010. május 29. 18:07
  „csak 49723, de az egyik reggel elaludt. <moderálva>”
 • 13. Elendur 2010. május 29. 16:25
  „Magyarország, Én így szeretlek...

  http://index.hu/tudomany/2010/03/31/tovabbra_is_pusztulnak_a_mehek/

  Nem lehetne a méhészeket kénezni?”
 • 12. K.T. 2010. május 29. 14:33
  „Endoszkóp a lelke és a királynőt már csak fel kell tudni ismerni!”
 • 11. tomth 2010. május 29. 14:31
  „Ettől a Fekecstől okosabbat nem találtak? Elég szomorú.”
 • 10. berzebúb 2010. május 29. 11:33
  „suhym!

  Akkor mi a dilettánsok országa vagyunk ezek szerint....szinte minden téren...:(
  Ez a szerencsétlen...mert nem tudok már rá mit írni, kiirtaná még a királynőt is tuti, mondván nem fér hozzá és falat kellene bontani. Hűűűű, és nem lenne kőműves, aki utána szépen megcsinálja a falat?Legalább nem tudnának oda fészkelni legközelebb. ...Jah, hogy úgy költséges lenne, NEm lenne rá pénz. Vegyszerre van, az olcsóbb.”
 • 9. berzebúb 2010. május 29. 11:28
  „"Fekecs Jenő méhész lapunknak elmondta: többször próbálták már kiirtani a családot, sikertelenül."
  -Ja, hogy a méhészek a méhek kiirtásával tudnák csak orvosolni ezt a problémát? KÉncsÍkok, vegyszeres irtás.
  Szomorú...VAgy csak Fekecs úr gondolkodik így a méhészek közül?
  Tény és való, hogy a méhek ott nem maradhatnak és veszélyt jelentenek a járókelőkre, kiemelten az allergiásokra nézve! De hát ez azért DURVA. Nem értek a méhészkedéshez, de nem hiszem el, hogy csak a méhek elpusztítása lenne az egyetlen megoldás egy MÉHÉSZ gondolatában!
  Eltűntek a tegnapi hozzászólások, pedig többen írtak méhészek elérhetőségeit és közülük talán nem minden méhész csak ezt az egy megoldást tudta volna választani. Nem tudom....
  Megértem, hogy nehéz hozzájuk férni, de ha csak néhány dolgozó méhecske pusztulna el...."beleférne". De miért kell az összeset levegyszerezni, megsemmisíteni?”
 • 8. CID 2010. május 29. 10:53
  „"ezeréves hagyománnyal működő libatömőkhöz" NA NE MÁR :))))))

  Én spec. még a mézet sem szeretem, méheket meg pláne, de azért találhatnának valami kevésbé drasztikus megoldás. Bár tény és való, kicsit macerás kiszedni a méheket egy 20 cm-es betonfal mögül, úgy hogy 2 centis a járat .”
 • 7. misty.cum 2010. május 29. 09:58
  „Kiirtani egy egész méhcsaládot akkor, amikor egyre fogy a világ méh állománya?
  Nem semmi!!!!
  ILYENKOR HOL VANNAK AZ ÁLLATVÉDŐK??????
  Ide kellene az arcukat tolni, nem pofátlanul az ezeréves hagyománnyal működő libatömőkhöz.”
 • 6. THE 2010. május 29. 09:36
  „Biztos 50 ezer? lehet, hogy csak 49 ezer.”
 • 5. papsajt 2010. május 29. 08:54
  „mennyi finom méz lehet a fal mögött!

  Egyébként szakbarbár aki vegyszeresen akar irtani!!

  A fal mögött lévő viasz és méz erjedni és rohadni fog a nyári melegben. Akkor majd a bűz miatt panaszkodnak.

  Hogy ebben az országban csak dilettánsok élnek!?!”
 • 4. .suhym. 2010. május 29. 08:24
  „A világ másik felén eszükbe sem jut kiirtani. Be kell jelenteni a polg, mesteri hivatalban vagy a seriffnél. Nem sokkal utána, még aznap, védőöltözetben kijön egy szakember, királynőt befogja, elviszi, a többiek meg szépen követik.
  Szemtanúja voltam. (Falat nem kellett bontani, csak egy rettenetesen sűrű bokrot megritkítani.)”
 • 3. anagramma 2010. május 29. 08:02
  „Ha jól tudom egyre kevesebb a méhek száma a világon. De ez megint egy tipikus hozzáállás....IRTSUK KI!!!! Miért nem lehetne elköltöztetni őket?”
 • 2. maci52 2010. május 29. 06:59
  „Én a Méh Királynőt korrupt közeli hivatlnokok,végrehajtók irodájába engedném,rögtön tudnák kitől mennyit kaszíroztak.”
 • 1. Tommyst 2010. május 29. 06:26
  „De miért a kiírtás az egyetlen megoldás, amit kitaláltak? :S

  Ha tudják, hogy üreges a fal, és ott sok méh lehet: embereket elküldeni jó messzire, védőruha, falat óratosan kilyukasztani, megkeresni a királynőt, elvinni, lesz egy szép családjuk vele együtt a méhészeknek... Persze, nem ilyen egyszerű, de a méhészeknek ez a dolguk. Ha a szomszédom, mint amatőr képes (igaz nem falbontással járó) egy költöztetést könnyedén megcsinálni, a profiknak kötelező lenne... :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béci legyőzte a leukémiát

Az öt és fél éves Bálint Bécin 2007 nyarán diagnosztizáltak leukémiát. Azóta túl van a kemoterápián és újra meg kellett tanulnia járni. A kisfiú családjánál jártunk Bordányban. Tovább olvasom