Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

50 ezret fizethet a gazdi az otthagyott kutyagumiért

Szeged - Az állatvédelmi törvény kötelezi az állattartót, hogy közterületről távolítsa el az állat ürülékét. Aki nem teszi, azt Szegeden is büntetik, de érdekes módon nem az állatvédelmi törvény, hanem egy kormányrendelet alapján. A szegedi kutyásoknak csak egy része takarít az állat után.
A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani – ezt tartalmazza az állatvédelmi törvény. Tudják? – kérdeztük szegedi kutyásoktól.

– Nem. De én nem szaratom a kutyámat sem játszótérre, sem betonra. Ha mégis megtörténne, ezeken a helyeken összeszedném. De a füvön kit zavar? Engem nem. A más kutyájáé sem. Nem lépek bele. Ez csak látszattörvény. Hallottál már róla, hogy megbüntettek valakit? – reagált Samu gazdája, Gergő.

Szuzi tulajdonosa, Tímea nem a büntetéstől fél. Kellemetlen lenne neki, ha a járókelők látnák, hogy továbbsétál, miután kutyája elvégezte a dolgát.

– Nem megerőltető és nem gusztustalan a saját kutyám után takarítani. Az viszont undorító volt, amikor más kutya kakájába léptem, pont, amikor Szuzi után szedtem föl a dolgokat.

A gondos gazdi figyelemmel kíséri kutyusát. S ha a szükség úgy hozza, előhúzza a kiszacskót. Fotó: Segesvári Csaba
A gondos gazdi figyelemmel kíséri kutyusát. S ha a szükség úgy hozza, előhúzza a kiszacskót. Fotó: Segesvári Csaba

A fiatal lány szerint egyébként az lenne az ideális, ha a bezacskózott ürüléket nem a szemetesekbe, hanem külön erre a célra létrehozott gyűjtőkbe lehetne dobni.

Ízlés szerint

Az ürülék ízlés szerint gyűjthető bevásárlózacskóba, de állatkereskedésekben kapható kimondottan erre a célra készített tasak – papír és nejlon is. 10 darab papírzacskó 80 forint, a 4 darab, egyenként 20 műanyag zacskót tartalmazó tekercs 460 forintba kerül.

A Doriszt sétáltató Kiss László azt mondta, nála mindig van egy-két nejlonzacskó, mert számára is természetes, hogy nem hagyja ott a kutya nyomát. Becslése szerint a gazdák kevesebb mint fele gondolkodik így. A megoldás a büntetés lehet, ha híre menne, hogy sokakat megbírságoltak, az hatással lenne a többi tulajdonosra is.

László és Tímea egyébként tudta, hogy törvény is kötelezi őket.

A jogi szabályozás egyébként ebben az ügyben rendkívül bonyolult: az állatvédelmi törvényt az önkormányzat tartatja be, kivéve az állat ürülékére vonatkozó részt, amely az állategészségügyhöz tartozik. Az állattartást egyébként az önkormányzat is szabályozza, de az állatürülék-kérdést nem a saját rendelete, hanem szabálysértési kormányrendelet alapján szankcionálja. Az otthagyott ürülékért ez alapján köztisztasági szabálysértési bírság szabható ki, amely 50 ezer forintig terjedhet – mondta Orosziné Polner Kinga, az általános igazgatási iroda osztályvezetője. Tehát az önkormányzat törődik a kérdéssel, az önkormányzat bírságolhat, de nem az állatvédelmi törvény, hanem szabálysértési kormányrendelet hatalmazza fel erre. Szegeden szabtak már ki ilyen ügyben bírságot olyan esetben, amikor közterület-felügyelő vagy rendőr felvette a gazda adatait.

A horgászok szedik

Az országos horgászrend tartalmazza, hogy szemetes helyen horgászni tilos. Ezért a horgászok rendszeresen összeszedik a tavaik körül a szemetet. Ennek mintájára elképzelhető lenne-e, hogy a kutyások összefognak, és Szeged egyes részein összegyűjtik a kutyaürüléket? Gergő – aki nem szedi – azt mondta: talán. Ha jó lenne az idő, és éppen ráérne, akkor lehet, hogy részt venne egy ilyen akcióban.

Olvasóink írták

87 hozzászólás
 • 87. barsanyi 2010. január 03. 18:22
  „A 12 Barom hozzászólónak
  A kutyaürülék kiemelten veszélyes hulladék, így nem rakható bele a köztéri hulladékgyűjtőkbe, illetve ha mégis ezt tesszük, ezért is megbüntethet a közterület felügyelő (szintén 50 ezer Ft).

  EWC 200201 Biológialag lebomló Nem veszélyes hulladék
  EWC 200203 Biológialag nem lebomló hulladék Nem veszélyes hulladék
  Háztartási( Települési hulladék kódok
  elutasítjuk a gyűlöletkeltést és az uszítást”
 • 86. flexsnake 2010. január 02. 17:21
  „86. gondolom majd te.
  Szakmádba vág ;)

  85. panelba ember se való de ott laknak. A kutya éppen olyan jól elvan panelban mint máshol. Tanulni kell az állattartást. Nálunk ehetsz a földről olyan tiszta pedig bent laknak a kutyafejűek. Ja takarítani kell meg nem a konyhában szaratni. Ki kell vinni a sóhajok hídja alá szaratni D:”
 • 85. Pinaman 2010. január 02. 17:05
  „Sokan a Sing Sing utan hazafele a jatszoterekan szarnak egyet, az ki szedi fel, a kutyak?”
 • 84. abinya 2010. január 02. 15:49
  „Akkor is olyan az állat mint a "gazdá"ly"a".Panelba akkorsem valo kutya.Szép látvány amikor bemész a lakásba,és 5 cm vastag szőrgombocokon lépkedsz.Én már csak tudom,minden nap másik lakásban dolgozom,vannak durva dolgok,elhihetitek.”
 • 83. CID 2010. január 02. 13:42
  „Látom flexi, szarszakértő is vagy :)”
 • 82. flexsnake 2010. január 02. 13:14
  „81. a tampon, pelenka, stb... egészségügyi hulladék, elméletileg külön meg kellene emmisíteni mivel nem kommunális hulladék. Az ürülék akár az emberi akár az állati szintén veszélyes anyag. Bár ezt nem tanítják az óviban ahová jártok.”
 • 81. CID 2010. január 01. 17:07
  „Azt még azért megjegyezném, hogy szerintem a kutyának teljesen mindegy, milyen technológiával készült a lakhelyének szánt TÁRSASHÁZ.( utalnék a sok panelozókra ) Másrészt szinte biztos, hogy ( a kevés kivételtől eltekintve ) egy lakásban tartott kutya sokkal többet mozog, és sokkal jobban érzi magát, mint egy kertben, rossz esetben láncon, tartott kutya. Ha valaki lakásban, társasházban, tart nagytestű blökit és napi rendszerességgel sétáltatja, az nem a kutyának, max a gazdájának kínzás. Egy normális idegrendszerű kutya, ha kertben, vagy lakásban van sem mozog többet, kerti kutya sem rohangál le fel a kertben ( már ha nem idegbeteg ). Szobakutyákról ne is beszéljek................”
 • 80. CID 2010. január 01. 16:55
  „barom : "A kutyaürülék kiemelten veszélyes hulladék, így nem rakható bele a köztéri hulladékgyűjtőkbe"
  a név kötelez :). Nem hiszem, hogy veszélyesebb lenne, mint a tamponok, szárnyasbetétek, ilyen-olyan korosztálynak gyártott pelenkák :)”
 • 79. CID 2010. január 01. 16:49
  „"48. hozzászólás abinya 2009.12.30. 14:39

  Én erre csak annyit mondok,kutyának,macskának,görénynek,kertes házban a helye!Panelban ez állatkinzás"

  Értem, téglaépítésű társasházban, nem állatkínzás. Elsejére való tekintettel, most nem írok semmi degradálót.:)”
 • 78. CID 2010. január 01. 16:44
  „"62. hozzászólás tótkomlósi 2009.12.30. 19:05

  még valami

  ha én dobozlakó lennék"

  Basszus, te kör alakú lakásban laksz, nehogy sarokba tudjanak szorítani ? Rákérdezek. Rendőr vagy ? :)”
 • 77. PipiczGabor 2009. december 31. 16:08
  „Inább 100 000 Ft legyen, mert aki még megengedheti, hogy kutyát etessen annak van birslgra is pénze.A nyugdijasok nagy részének nem jut tüzelőre ls ennivalóra sem.”
 • 76. SP 2009. december 31. 12:22
  „Ingyen, zászlócskákat tűzdelsz?
  Inkább kutya eledel boltot kellene nyitni a közelben új találmánnyal.
  Visszaváltható kutyagumi.
  Árkedvezmény.
  A park is tiszta lenne, a kutyás is örülne, az üzlet is működne. Hasznosulna a befektetett energia is. A végterméket eladnád a kertésznek.”
 • 75. vuk 2009. december 31. 09:43
  „En egy idoben kis zaszlocskakkal megjeloltem az elhagyott kutyarakasokat az uj hid melletti parkban. Ez azota eleg jelentosen visszavetette a szarmennyiseget. Lehet, hogy a tulajdonosok elszegyelltek magukat? :) Vagy csak mar nem oda hordjak. Mindenesetre sikeresnek konyveltem el az akciomat. (ott jarok at keresztben nap-mint-nap, es nem volt kedvem a cipommel osszeszedni)”
 • 74. web 2009. december 30. 22:54
  „A panelban lakó kutyatartók szokása általában, hogy a kapun kijőve rögtön a ház túloldalára mennek. Ott azt hiszik, hogy senki sem látja őket, a kutya elvégzi dolgát azután viszi haza a gazdája mintha semmi sem történt volna. Természetesen a piszkot hátrahagyja a gazda." A megoldás a büntetés lehet, ha híre menne, hogy sokakat megbírságoltak, az hatással lenne a többi tulajdonosra is." Ugyanez a büntetés vonatkozzon arra is aki nem tartja ebét pórázon.”
 • 73. flexsnake 2009. december 30. 22:28
  „73. jól érzi magát. Egy olyan fehér kis vakarcsot kiraksz az udvarra +5 fokban hülyére fagy. Ezek már szobakutyák. Nagytestű kutyát is lehet panelban tartani csak vinni kell futtatni. Mindegy mekkora, ha tisztán van tartva meg van póráz és szájkosár.”
 • 72. Mirr-Murr 2009. december 30. 21:24
  „48. abinya 2009.12.30. 14:39
  Én erre csak annyit mondok,kutyának,macskának,görénynek,kertes házban a helye!Panelban ez állatkinzás,ne mondja nekem senki hogy egy kutya,egy macska jol érzi magát a panelban.Arrol nem is beszélve hogy tiszta ször minden

  Nekem egy éve van egy kis testű kutyám a panelban. Terápia kutyaként került hozzánk, de a család minden tagjára jó hatással van. Ma már el sem tudnám képzelni nélküle az életem... és én vagyok abból a kb. 3 személyből az egyik Tarjánban, aki bizony eltakarítja a kutyája "termékét"! Mellesleg a kutyám rövidszőrű és nem gondolom, hogy szenvedne a panelban, hiszen ennek a fajtának nincs is olyan nagy mozgásigénye. Kutyája válogatja. De azt én is elitélem, ha valaki nagy testű kutyát tart panelban és a kutyagumit nem szedi össze utána! Tudni kell tartani a kutyát! Ez már-már olyan, mintha az embernek egy újabb gyereke lenne...és a kutyám olyan hálás annyira kimutatja, hogy szeret!”
 • 71. hehe 2009. december 30. 21:18
  „PILLE UTCAI JÁTSZÓTÉRRE IS SZARATJÁK A KUTYÁKAT . MEG A KÖRNYÉKÉRE.”
 • 70. Pinaman 2009. december 30. 20:57
  „moderálva”
 • 69. Satnya 2009. december 30. 20:50
  „Szeretném tudni, eddig hány embert büntettek meg?”
 • 68. flexsnake 2009. december 30. 20:23
  „És ha közben kilátszik a szerszáma az közszeméremsértés? És ha meglátja egy gyerek akkor már pedofilia is? :D
  Sőt ha valami nő látja meg akkor sikolt hogy segítség szatír és megy a börtönbe. Közben meg csak muszály volt valahova kakilnia.
  Egyébként a galamb is kakil, nem tul nagyot de sokat és rettentő zavaró ha a fejedre. De ő utána nem repülnek hogy nyilvános helyen kikakilta magát, pedig az is zavaró.”
87 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turistarohamot várnak a fürdőktől

Szegeden és Makón összesen mintegy 10 milliárd forint értékben építenek új fürdőt, a mórahalmit pedig közel 1 milliárdért bővítik. Tovább olvasom