Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

50 milliós kérdések a Mars téri piacról

Szeged - Botka László szerint több esetben is megsértette a jogszabályokat, és kárt okozott a városnak a Szegedi Vásár és Piac Kft. A száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég decemberben kinevezett vezetője, Nagy László cáfolja a polgármester állításait. A piaci szerződések a pénteki közgyűlés napirendjén is szerepelnek.
Pénteken nyilvános ülésén tárgyalhatja a szegedi városi közgyűlés azt az előterjesztést, amelyet Botka László nyújtott be a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyében. A polgármester sorra veszi azokat az 50 millió forint feletti szerződéseket, amelyeket a 100 százalékban városi tulajdonú cég az alapító-tulajdonos szegedi közgyűlés felhatalmazása nélkül kötött meg. A társaság alapító okirata, valamint a vagyonrendelet szerint az 50 millió forintot meghaladó szerződéskötésekről és kötelezettségvállalásokról a közgyűlés dönt.

A piac nem mondhatja fel a szerződést

A polgármester előterjesztése szerint a Mars téri beléptető és fizető parkolási rendszer kialakítására és 2014. szeptember 30-áig tartó üzemeltetésére idén július 21-én kötött havi bruttó 1 millió 687 ezer forintos szerződést Nagy László piacvezető. E szerint a piacnak három év alatt több mint 60 millió forintot kell kifizetnie.

A szerződésben az ügyvezető vállalta, hogy a Szegedi Vásár és Piac Kft. nem mondhatja fel a szerződést. Ha ezt mégis megteszi, a 2014. szeptember 30-áig járó díjat ki kell fizetnie a vállalkozónak. A tavaly decemberben kinevezett ügyvezető április 15-én 10 évre szóló bérleti szerződést kötött a 975 négyzetméteres U pavilonra havi 1 millió forintért.

Az előterjesztés szerint korábban a Mars téri piacot havonta 2 millió 757 ezer forintért takarította egy vállalkozó. A piac vezetése azonban tavaly december 18-án épületgépészet, klíma- és szellőző rendszerek karbantartása, takarítása és parkrendezés feladatra szerződést kötött, amely kiterjed az M pavilonra, a K1 és K2 kiscsarnokra, a K3 nagycsarnokra és az U pavilonra. Ezért a piac a szerződés alapján 2014. január 1-jéig havi 3 millió 312 ezer forintot, az eseti jellegű plusztakarításért pedig óránként és személyenként bruttó 3 ezer 125 forintot fizet.

120 ezer forintos tanácsok

A műszaki ügyintézési feladatokra, tanácsadásra március 21-én kötött a városi cég havi 120 ezer forintos átalánydíjas szerződést egy olyan kft.-vel, amelyet a cégkivonat szerint két nappal később, március 23-án alapítottak. Botka szerint így nem létező céggel szerződött a piac. Ugyancsak a polgármesteri előterjesztésben áll, hogy korábban havi 2 millió 786 ezer forintot fizettek ki a piac őrzésére. Ezt a szerződést azonban január 10-én azonnali hatállyal felmondták, s január 15-én határozatlan idejű szerződést kötött a városi cég a piac őrzésére, 3 millió 726 ezer forint összegben.

„Dátumelírás volt, ennyi."

Nagy László piacigazgató lapunk érdeklődésére elmondta: az általa kötött szerződésekből egy fillér kára sem származott a városnak, ezt bizonyítani is tudja. Nem úgy, mint a korábbi időszakban, amikor szerinte milliók tűntek el. Emiatt feljelentést is tett. – A piac felügyelőbizottsága kétszer is tárgyalta az üzleti tervet, amelyben szerepelt a takarítási és őrzésvédelmi szerződés. Az üzleti terv végigment a bizottságokon is, amelyet végül elfogadott a közgyűlés. (A városi tulajdonú cégek üzleti tervét idén április 15-én fogadta el a közgyűlés – a szerk.) Az U pavilon nem volt benne az üzleti tervben, mert az egy kicsit küszködős volt. Póda úr inspirálására, hogy Fidesz-szentély legyen az U pavilon, költöttem rá 20 millió forintot. Ugyanakkor fontosnak tartom megjegyezni, hogy korábban egy évtizeden át nem tudták rentábilisan üzemeltetni az U pavilont. Én kiadtam havi 1 millió forintért. Az előző vezetés öt év alatt nem produkált ennyi pénzt a rendezvényekből – hangsúlyozta Nagy László, aki elmondta: a piac őrzése azért kerül 1 millió forinttal többe, mert nagyobb területet kell őriznie a biztonsági cégnek. A műszaki tanácsadásról közölte, létező vállalkozással kötött havi 120 ezer forintos szerződést, ami – fogalmazott – nem üti agyon a piacot. „Dátumelírás volt, ennyi" – fogta rövidre Nagy, aki szerint aki nem dolgozik, az nem hibázik.

A városvezetés kezdeményezte, hogy Nagy László piacigazgatót azonnali hatállyal mentsék fel az állásából.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. bélás 2011. szeptember 30. 13:41
  „50 milliós kérdések, Vágó István műsora
  Legyen ön is milliomos”
 • 31. Ineen 2011. szeptember 30. 10:45
  „varadipal..

  igazad van.Szegeden élek, és látom hidd el!!!”
 • 30. varadipal 2011. szeptember 29. 12:25
  „5. Ineen: Te vak vagy? Nem látsz meg legalább 5-6 feketekalapos pókhasú aranyláncos vastagnyakú neppert a 13 bőszoknyával, és 40 lurkóval, akik a piacon egész nap a semmit hajtják, és a kiscsarnokok ajtajait elállják söröspohárral a kezükben, Hol élsz? Ezek mennyit perkálnak Nagy L-nak, hogy a piacfelügyelet ne hajkurássza őket?”
 • 29. Ineen 2011. szeptember 29. 10:32
  „Kedves Piacos1, Hétfő, szerda , pénteken van a Martéren ürítés. Alapból nem lehetne "húsleveses" zacskókat beledobni, de nem figyelnek erre.A kukák is mosva vannak minden hétfőn, a többi napon sajnos a helyzet nem adhatja meg .Sajnos sok olyan kereskedő van akinek semmi sem tetszik soha, bele értve a takarítástól kezdve a hólapátolásig.Miért nem tekintenek magukba az ilyenek??Miért kell mindig a másikban a szálkát keresni, mikor a sajátjában a gerendát nem látja?Hogy is volt az elején??Minden asztalnál az alaptakarítás előírt tudtommal.Vagy tévedek?Beszéljük meg!!!!”
 • 28. balraat 2011. szeptember 28. 23:52
  „Nem értem azt a mondatot, hogy "Póda úr inspirálására, hogy Fidesz-szentély legyen az U pavilon, költöttem rá 20 millió forintot." A Piacon kicsoda Póda úr, hogy az ő kedvéért 20 milliót elköltöttek?”
 • 27. sadap12 2011. szeptember 28. 23:47
  „bubuk, ne fokozd le a főtakaritót! Nem történés, hanem vallástörténééész!!”
 • 26. bubuk 2011. szeptember 28. 18:40
  „Van a Városnak saját takarító cége, hogyhogy nem az takarít a Piacon? A történész nem ér rá megegyezni erre? Vagy nem is akar.”
 • 25. piacos1 2011. szeptember 28. 17:58
  „a takarítós szerződésekről meg annyit hogy sztem kb 5 ember takarít, ebből 4 amolyan stand by üzemmódban van vagyis nincs a piacon.Meg lehet nézni a nagycsarnokban a kukákat a bűz elviselhetetlen a húslétől kezdve a rohadt vackokon át mindent belevágnak, és amíg nincs tele a zöld konténer nem űrítik ki, tehát a pl kedden kidobják a húsleves szatyrokat akkor az még csütörtökön biztos ott büdösödik, a szemetes zsákokkal ugyan ez van csak akkor cserélik ki, ha teli van és általában az is ott bűzlik 1-2 napig, a takarító cég télen a hólapátot nem ismeri,( állítólag nem az ő dolga, vagy a legjobb az volt amikor azt mondta azért nem lapátol mert nyugdíjas, de hólapátot is csak könyörgés után adnak az árusoknak.”
 • 24. piacos1 2011. szeptember 28. 17:28
  „NL forintosítható károkat okozott és okoz a piacnak és ezzel a városnak!A nagycsarnokos lobbi és a rengeteg boríték megtette hatását, a parkolóban beszüntette az árusítást, ezzel a piac kb 300 000 ft ot veszít minden egyes piacnapon, plusz hozott egy olyan okos döntést, hogy ha nincs bérleted, csak egy asztalon árulhatsz, akkor is ha egész nap ott van melletted az üres asztal.
  A személyéről csak annyit, hogy kb minden hónapban körbead egy fenyegetőlevelet, amiben tömören leírja, hogy ha engedély nélkül felszólalsz a rendszere ellen, akkor ő bizony "él a jogkörével" és kitilt-nem semmi-amire van is példa.
  Ja és ki lehet menni péntek délután a mázsaházhoz és megnézni hogy mi van ott ez mind nl műve( kb 60- 80 ember alszik szőnyegeken a földön! vagy ládákon minden piacos nap előtt.
  a mozgássérült kártyáról annyit hogy az egyész unióban érvényes, csak a mars téren nem, ez egyébként még a szerb banda hagyatéka”
 • 23. notebook 2011. szeptember 28. 15:48
  „Megdöbbenve hallottam mozgássérült emberektől, hogy mozgássérült igazolványukat hiába mutatják fel a piac parkolójának bejáratánál, nekik is fizetni kell néhány napja a parkolásért.

  Valaki utánanézne, hogy
  1. ez mennyire felel meg a hatályos törvényeknek
  2. nem sérül-e a mozgássérültek ingyenes parkolási joga
  3. nem sérül-e az esélyegyenlőség és a méltányos elbánás a mozgássérültekkel szemben, ha nekik ingyen csak a piac területétől távol lehet parkolni

  Véleményem szerint a mozgássérült igazolványt el kellene fogadják, mint ahogy eddig tették. Nem mindenk mozgássérült csaló, és nem minden mozgássérült teheti meg, hogy rendszeresen kifizeti a parkolási pénzt, ha alog van miből. Meg aztán talán azért van ilyen kártyája, mert nem bír messzire cipekedni.”
 • 22. pistimolnar 2011. szeptember 28. 14:59
  „Ineen! Az az undorító csúszós sárga kő még a háború előtt került a térre! Az új pavilonok építésével és a terület rendezéssel "tűntek" el. Ehhez az elírtam matyinak semmi köze!”
 • 21. fefeegy 2011. szeptember 28. 14:59
  „A FIDESZ-Jobbik koalició ugy tünik, hogy mindent megcsinálhat és meg is csinál, főleg, ha személyes érdekeiket szolgálja. Legközelebb is csak szavazzatok!!!”
 • 20. ClarkGriswald 2011. szeptember 28. 14:27
  „Commander: "Ez már régen nem MSZP - Fidesz harc, hanem a Jobbik ravasz aknamunkája a Fidesz ellen."

  Ravasz aknamunka akkor az is, amikor együtt szavaznak? Aknamunka az is, hogy a fidesz mindezt csendben tűri? Aknamunka, hogy KFC anno B. Nagy javára mondott le nyilvánosan? Kicsit tájékozódni kéne néha...”
 • 19. szandokán 2011. szeptember 28. 14:24
  „Botka <moderálva>, még egy ciklust ha lenyom,akkor még akár az újhídon is járni fog a villamos.”
 • 18. Ebgondolat 2011. szeptember 28. 14:03
  „16. Commander-V2 2011.09.28. 13:25
  "Póda úr inspirálására, hogy Fidesz-szentély legyen az U pavilon, költöttem rá 20 millió forintot."
  póda úr hová tartozik, kedves Commander? A fideszhez!
  Kik "vásárolnak", kötnek bartellüzletet a jobbikos kfcs-vel szavazata érdekében? A fidesz!
  Ezekhez a gyalázatokhoz a fidesznek semmi köze? De igen!”
 • 17. bubuk 2011. szeptember 28. 13:38
  „Nem jobbikos a N.L., de mondani bármit lehet.”
 • 16. Commander-V2 2011. szeptember 28. 13:25
  „Ehhez a gyalázathoz a Fidesznek semmi köze, ez egy jobbikos cégvezető a hírek szerint, de ügyesen teregeti a szennyesét a Jobbik és Keresztúri Farkas Csaba helyett a Fidesz elé. Felfogni sem tudom, hogy ezt miért tűri birka türelemmel hogy lejárassa a Jobbik? Ez már régen nem MSZP - Fidesz harc, hanem a Jobbik ravasz aknamunkája a Fidesz ellen.”
 • 15. igazságkereső 2011. szeptember 28. 13:16
  „Nem csak a városnak és nem csak a Vásár és Piacigazgatóság okozott kárt 2002 óta,hanem ha jól belegondolunk akkor ez az oldal kevés lenen annak felsorolására,hogy kik és milyen károkat okoztak a lakosságnak!! "Tovább is van mondjam még"?”
 • 14. Ebgondolat 2011. szeptember 28. 13:07
  „Hogy őszinte legyek, ezekhez a hírekhez már érdemben nem sokat tudok hozzáfűzni! Ez a narancsosjobbikos rablóbanda olyan erkölcsi és szakmai mélységekben jár, ahonnan már nincs visszatérés! "Munkásságukkal" pedig saját magukat minősítik és írják ki Szeged jövőjéből...”
 • 13. Amati 2011. szeptember 28. 13:01
  „9. jozko
  "Hol itt a nagy üzlet?"

  Ne mondd, hogy tényleg nem tudod...”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ghymes-koncert a zsinagógában - galériával

Másfél órás, nagy sikerű koncertet adott a Ghymes zenekar kedden 19.30-tól a szegedi zsinagógában. Tovább olvasom