Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

578 milliót költött tavaly közvilágításra Szeged

Szeged – Két héttel a Föld Órájaként meghirdetett elsötétítési akcó után megnéztük, mennyit költünk Szegeden közvilágításra. Tavaly közel 600 millió forintot fizetett a város a közvilágításért és a díszkivilágításért - az utóbbira ebből mindössze ötmilliót fordítottak.
- Egyedül a dóm díszkivilágítása igényel nagy energiát - emelte ki már a a beszélgetés elején Gyenes József, az AXIÁL-2000 Kft. ügyvezető igazgatója. A fogadalmi templom teljes díszben 55 kilowattóra energiát fogyaszt, a Móra Ferenc Múzeum csak 10-et, a Belvárosi híd LED-es világítása pedig alig 2 kilowattórát. Ennek többek között - a mára „kiöregedett" gépészeten túl - az az oka, hogy a fogadalmi templomot közel 80 méter magasan kell megvilágítani, míg a múzeum homlokzatának legmagasabb pontja a 30 métert sem éri el.

A díszkivilágítás tervezésével is foglalkozó szakember elmondta: a 90-es évek elején először a Mátyás téri templomnál telepítettek világítótesteket, ami olyan jól sikerült, hogy elnyerte a Magyar Világítástechnikai Díjat is. A dóm díszkivilágításáról megtudtuk, a tervezésnél nem az alacsony energiafelhasználás, hanem - mivel ez Szeged egyik legfontosabb turisztikai látványossága - a minél nagyobb fényerő volt az elsődleges. Összehasonlításképp Gyenes József elmondta, hogy a párizsi Eiffel-torony 170 kilowattóra energiát fogyaszt.
Dísz- és közvilágítás Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
Díszkivilágítás = turistacsalogatás

Általánosságban elmondható, hogy a kivilágított épületek fontos látványosságok, és ha egy város turistákat szeretné becsalogatni, akkor komoly összegeket kell költenie az effajta attrakciókra. Az ezredfordulón elkészült egy fejlesztési koncepció „Szeged Fő utcája a TISZA" címmel: a folyó két oldalán minden fontosabb épületet és szobrot kivilágítottak volna, ennek jó, ha 40 százaléka megvalósult. Az épületek fényárba borítása jelentős pénzeket emészt fel, a múzeumnál egy darab földbe süllyeszthető lámpatest közel 150 ezer forintba került.

A díszkivilágítást a közvilágítással együtt kapcsolják fel, általában alkonyatkor és fél 12-kor hunynak ki a kivilágított épületek fényei. Nyáron ettől el lehet térni, a Dóm teret például hajnali fél kettőig is „világosan" tartják, persze hozzá kell tenni, a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásai alatt órákra sötétbe borul a Panteon és környéke.

Gyenes Józseftől megtudtuk, Szegeden már a 80-as években lecserélték a higanygőzös fényforrásokat, jelenleg korszerűnek mondható nagynyomású nátriumos fényforrásokat használnak. Az útvonal besorolásától függően 35-70-100 wattos lámpatestek világítják meg Szeged útjait, de a kiemelt csomópontokban nem ritka a 150-250 wattos világítótest sem. A szakember szerint nemcsak a fényforrások cseréjével lehet hatékonyabb világítást elérni, hanem a lámpatestek felújításával is. – Egy korszerű, mai lámpafej víz- és pormentes, szennyeződés alig kerül bele. Emiatt a benne lévő tükör élettartama is a tízszeresére nő – tájékoztatta a delmagyar.hu-t Gyenes József.
Dísz- és közvilágítás Szegeden - fényár a Dóm téren. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
A fejlődés a LED felé mutat, ami most még megfizethetetlen

A fejlődés egyértelműen a LED-es világítás felé mutat, ám a szakember által idézett katalógusból kiderül, az új típusú lámpatestek teljesítménye is 39-84 watt közötti. A LED-es lámpafejek nem egy darab fényforrásból állítják elő a fényt, hanem 39-84 darab 1 wattos LED-et tartalmaznak. Élettartamuk viszont közel 27-szerese a nátriumos fényforrásoknak, amelyek 3600 órát világítanak, míg egy LED 100 ezer órát. A telepítési költségek is meglehetősen magasak, egy 84 wattos korszerű LED lámpafej közel 1000 euróba kerül. A szakember szerint ennek ellenére 10-20 éven belül megtörténik az átállás az új technikára.

- A tavaly 578 millió forintot kitevő teljes üzemeltetési költségből mindössze 5 milliót költöttünk a díszkivilágításra - tájékoztatta a delmagyar.hu-t Antalicz Zoltán, a városüzemeltetési iroda műszaki ügyintézője. - Szeged négy forrásból tudja megújítani a díszkivilágítást, de erre most még nincs szükség: a jelenlegi rendszerek alig 15 évesek, így elavultságról alig beszélhetünk.

Antalicz kifejtette: nemcsak pályázati és saját forrásból tudnak gazdálkodni, hanem a Démásszal kötött együttműködési szerződés által biztosított keretből is. A műszaki szakember arról is beszámolt, hogy Szeged már 1999-től kezdve több ütemben korszerűsítette a közvilágítást. A jelenleg elérhető legkorszerűbb rendszer, a LED-es világítás viszont megfizethetetlen.
Dísz- és közvilágítás Szegeden - utcák és körutak. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
Közvilágítás - kötelező, de nem minden utcában

A közvilágítást jelenleg több törvény is szabályozza. Jegyzői hatáskörbe tartozik a belterületi utak osztályba sorolása, és az osztályozás alapján határozzák meg, hogy egy-egy útra milyen megvilágítási szintű közvilágítást kell telepíteni.

- Az út besorolásától függ a megvilágítás minősége. Földburkolatú út esetében nem szükséges megvilágítás (pl. zártkerti övezet). Első osztályú belterületi gyűjtőút esetében már sokféle elvárásnak kell megfelelnie a
kiépített közvilágításnak (pl. megvilágítás szintje, színtartománya, eloszlása, stb.) - nyilatkozta Antalicz Zoltán. Megtudtuk: a közvilágításról szóló 11/1985 (XI.30.) IpM. rendelet és az annak végrehajtását szolgáló Közvilágítási Szabályzat 2009. január 2-ától hatályát vesztette. A rendelkezésre álló információk szerint több próbálkozás is történt, új jogszabály azonban ez idáig nem jelent meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért tűntek el a kommentek?

Szombaton 0 órától kampánycsend lépett életbe, amely vasárnap 19 óráig tart. Ebben az időben cikkeinkhez nem lehet hozzászólni. Tovább olvasom