Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

596 embert fogtak el a szuperzsaruk - mégis visszamennek járőrnek

Szeged – Járőrnek megy a két szegedi szuperzsaru. Eddig körözötteket fogtak, legutóbb egy TOP 10-es bűnözőt. Jobbak, mint a kilenc fős Fejér-megyei Célkörözési Alosztály, mégis visszamennek járőrnek. Az okokról és az elfogásokról beszélgettünk.
A delmagyar.hu már többször beszámolt róla: a Szegedi Rendőrkapitányság kétfős – nem hivatalos – körözési csoportja eddig is rendkívüli eredményeket ért el. 2007. április 1-jétől napjainkig 596 embert fogtak meg. A sikerszéria ellenére elhagyják a pályát, helyükre két „szűz" rendőr érkezik. Albert Attila és Zahuczky Balázs a testülettől nem távozik, „csupán" visszatérnek járőrnek – az okokról és eddigi munkájukról kérdeztük őket. Pénteken, egy TOP 10-es bűnöző megfogása után találkoztunk a két „szuperzsaruval".

A Szegedi Rendőrkapitányság járőrpihenőjében találkoztunk Albert Attila zászlóssal és Zahuczky Balázs főtörzsőrmesterrel. A Párizsi körúti épület földszintjén található helyiség jól tükrözi a mai magyar rendőrség helyzetét. A hat négyzetméteres szobában csupán a legszükségesebb berendezési tárgyak – néhány szék, egy asztal, az étel melegítésének és tárolásának elengedhetetlen kellékei - szolgálják a pihenőt töltő járőrök „kényelmét". Az üres falak között, egy fogas társaságában boncolgattuk: miért térnek vissza járőrnek Szeged legsikeresebb elfogói, akik június-közepi áthelyezésük előtt a hatszázadik „ügyfelet" is köszönthetik.
– Ez egy nagyon megterhelő munka – kezdte a beszélgetést Albert Attila zászlós, majd hozzátette: – A fejedben folyton az jár, láttam-e már valahol ezt az arcot? Nincs pihenő, 24 órában a körözötteken jár az agyunk, nehéz kikapcsolni.

Illusztráció: delmagyar.hu
Június közepétől járőrnek megy a két szuperzsaru. Valami véget ért. Illusztráció: delmagyar.hu

Ketten kilenc ellen

Információnk szerint a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság is rendelkezik Célkörözési Alosztállyal – ott kilencen keresik a körözés alatt állókat. A Fejér-megyeiek 100 főt fogtak meg fél év alatt, a kétfős szegedi csapat „csupán" 93-at.

Csak abban bízunk, hogy a helyüket átvevő rendőrök hasonlóan sikeres szériát futnak, és akkor a körözés alatt álló személyek sem lélegezhetnek fel.
A zászlós elmesélte: saját kérésükre helyezték vissza őket járőrnek – elsősorban a nyugodtabb munkarend miatt. – Igen, sikeresek voltunk – vágta közbe Zahuczky Balázs, aki szerint eredményességüket és szabályosságukat az is mutatja, hogy az 596 elfogottból mindössze hárman emeltek panaszt – amit az ügyészség elutasított. A jó kedélyű beszélgetés közben számtalan sztori előkerült. Balázs elmesélte: sokszor szolgálati időn túl is dolgoztak. Előfordult, hogy a Kárász utcai séta közben látott meg egy körözés alatt álló férfit – igazoltatta, majd miután a fiatalember futásnak eredt, a Somogyi utcán – egy másik szolgálaton kívüli rendőr segítésével – a földre teperte. A villámakciónak rengeteg szemtanúja is volt, közülük néhányan igencsak megijedtek. – Testi kényszert csak a legritkább esetben alkalmazunk – magyarázta Albert Attila, aki elmondta: az egyik esetüknél otthoni lakcímről kellett egy férfit begyűjteni. Emberük éppen a családjával töltötte az időt, amikor a két civil ruhás rendőr a lakáshoz érkezett. – Becsöngettünk, majd közöltük, miért is jöttünk. A férfi időt kért, hogy összecsomagolhasson, majd bement a szobába. Az előtérben maradt kisgyerek megkérdezte tőlünk: – Hová megy az apu? Mi erre csak annyit válaszoltunk: – Apukád külföldre megy dolgozni, sokára jön haza. A kegyes hazugságnak és a férfi együttműködésének köszönhetően nem kellett bilincsbe verve elvinni az apukát. – Arra emlékszel, amikor a kerítést átugorva kaptuk el azt a férfit? – kérdezte kollegáját Balázs, majd gyorsan el is mesélte a hétköznapinak nem nevezhető történetet. – Az egyik elfogásnál úgy ugrottuk át a kerítést, mint ahogy az akciófilmekben szokták. A mozihősökkel ellentétben mi megsérültünk. A kiálló drótoktól felszakadt a lábunk, és a kezünk is véres lett. A házban tartózkodó rokonok csak ámultak, hogy honnan kerültünk elő. Talán ez volt a leglátványosabb megmozdulásunk – emlékezett vissza a főtörzsőrmester.

Ilyen, ha valaki megpróbál meglógni az igazoltatás alatt. Via YouTube.

A szuperzsarukról írtuk

Szeged - A Csongrád megyei Top 10-es listán szerepelt az a férfi, akit péntek délelőtt fogtak el a Szegedi Rendőrkapitányság célkörözési csoportjának munkatársai Szegeden.

Kerékpárral indult járőrszolgálatra a Szegedi Rendőrkapitányság körözési csoportjának munkatársa tegnap este. Ennek során egy körözött férfit fogott el a Dóm téren.

Szeged - Két körözött férfit fogtak el csütörtökön a Szegedi Rendőrkapitányság körözési csoportjának munkatársai
A „legendagyártás" közben rákérdeztünk: hogyan készültek a munkára? Mi volt a sikerük titka? – A panelok között nőttünk fel. Utcagyerekként sok mindenkit megismertünk, a nyomozáshoz értékes kapcsolatokat is kiépítettünk – mesélte Albert Attila. A fiatal rendőr szerint kapcsolatok nélkül ezt a munkát nem lehet végezni. Ugyanakkor hozzátette, hogy vékony jégen táncoltak, amikor az informátorokkal egyezkedtek. Egy rossz döntés, komoly károkat is okozhatott volna. – A történetekhez visszatérve, a 300-dik elfogottunk pezsgőt és cigit kapott. Meg is lepődött, amikor a kezén kattant a bilincs – ennek ellenére örült az italnak. A Szegedi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztály segédelőadói június közepétől már „gyalogos" rendőrként teljesítenek szolgálatot. Elárulták: az adatbázisban szerepelő közel 500 személy közül kétszáz külföldi. A ténylegesen begyűjthetőek száma úgy százra tehető.

Az érdekesebbnél érdekesebb sztorik között vissza-visszatértünk a kérdésre: egy ilyen sikeres melót, miért dobnak el a szegedi szuperzsaruk? – Konkrét válasz nincs. Nyugalomra vágyunk, a kiszámíthatóbb élet mellett döntöttünk – summázta Albert Attila.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. saspataki 2010. június 10. 20:47
  „Kedves Mindenki!

  De leginkább Ati és Balázs! Igaz, régen beszéltünk de pontosan el tudom képzelni, hogy miért mentek vissza járőrködni. Én pont amiatt a vezetői hozzá állás miatt hagytam el a CSMRFK-t ami miatt ti most " saját kérésetekre" visszaléptek egyet. Illetve nem is visszalépés ez, hiszen a járőri munka a legveszélyesebb és a legváltozatosabb és egyben, viszont a munkarend valóban kicsit kiszámíthatóbb talán.. De - milyen érdekes - a legalábecsültebb és legkevésbé megfizetett is. Mégis " saját kérésre " visszamentek. Annyi mindent tudnék írni de nem teszem, nem tehetem mert manapság a véleményem bűncselekmény lenne illetve nem mert az igazat mondanám de ez néhány vezetőnek tuti bemarna. Milyen szép fogalom: rendőri vezető. Más, parancsuralmi rendszerben működő szervezetekben a vezért ( alvezér, középvezér, felsővezér) parancsnoknak hívják. Jaaaaaa, hogy a parancsnok példamutató, beosztottjairól gondoskodó, szakmailag etalon? Nekünk van más fogalmunk: rendőri vezető. Valószínűleg, ismétlem valószínűleg, döntésetek néhány rendőri vezetőnek köszönhető. Köszönjük a körözött személyek és bűnözők nevében. Most egy kicsit fellélegezhetnek Szegeden és környékén. De azért ne nagyon....Puszi és ölelés fiúk, P.A.”
 • 36. L3oN1o7 2010. június 09. 11:32
  „Hol van ilyenkor L U K Á C S ddtbk. no meg Z É L I T Y ezredes úr és miért nem tesznek igazságot? Tudják egyáltalán hogy léteznek ezek a fiúk? Lukács megfelelően van tájékoztatva a dolgokról és ha igen miért nem tesz semmit? Talán lesz...-ják a beosztottjaikat. Igen valószínű ez a probléma gyökere ami bebizonyosodott az árvízi helyzetnél is. Egyébként szép volt fiúk ügyesek vagytok. Köszönjük szépen a munkátokat.”
 • 35. varadipal 2010. június 09. 11:20
  „33., Tied a piros pont.
  34., Nem reagáltál a vilám foto felajánlásra.”
 • 34. atomboy 2010. június 08. 23:13
  „Koszonjuk. Nem szeretnenek kerekparos jarorok lenni? Szivesen talalkoznek veluk tekeres kozben, es koszonnenk egymasnak.”
 • 33. Pinaman 2010. június 08. 15:22
  „nyilvan ha anyagiakban is megterult vona a sikers munka nem igy dontottek volna. Gondoloma zsiros feju felso vezetes bezsebelte a pzitiv statisztikaert jaro honorariumot. Magyarorszag, en igy szeretlek”
 • 32. E! 2010. június 08. 11:47
  „Köszönjük!”
 • 31. palinger.kati 2010. június 07. 23:52
  „A.A.! Jelentkezz B.G.-nél, mert nekünk viszont szükségünk van rád a védelemben:)!
  Innentől nincs kifogás. A stresszt & izgalmakat mi is tudjuk garantálni...”
 • 30. dodoko 2010. június 07. 21:33
  „Mathiasking, hol él ön? Ugye ezt nem gondolja komolyan!
  Éppen az a baj, hogy a tisztességes és törvényt tisztelő és betartó rendőrökkel, tanárokkal, öregekkel, munkaadókkal szemben elkövetett atrocitások sokasodtak el!
  Vegye ki kérem a homokból a fejét, és másokét se nyomja bele!”
 • 29. nagypappa 2010. június 07. 19:19
  „Szerintem segédelőadói beosztásból csoportvezetői beosztásba kellene őket helyezni, a két "szűz" kollégát bevinni a málnásba. Személyi kapcsolatok nélkül semmit nem tudna egyikük sem felmutatni. Szerencsére, szinte az egész város ismeri őket.”
 • 28. Mathiasking 2010. június 07. 18:44
  „A tisztességes és törvényt tisztelő és betartó rendőrökkel sosem volt baja az embernek. Na de ebből keveset termelt ki a kommunista szektor illetve a cucilista kormány! Kivétel erősíti a szabályt.

  Sok sikert a további szolgálati beosztáshoz és szolgálathoz.”
 • 27. dodoko 2010. június 07. 18:12
  „Járőrként bizony mindennapi atrocitásoknak lesznek kitéve.
  Amikor én még kis srác voltam, bizony szepegett a fenekünk is, ha rendőrt láttunk. Ma, mindennek lehordják őket, akár sapka van a fejükön, akár nincs. Olyan beszólásokat kell zokszó nélkül elviseljenek, amit egyetlen nem rendőr sem tűrne el!
  Arról nem beszélve, hogy a rendőr részéről egy valóban emberséges vállveregetés minimum a BTK Bántalmazás hivatalos eljárásban bűntettét követi el, s erre még az eset időpontjában Grönlandon tartózkodó "barát" vallomását is bizonyítékként fogadja el a bíróság.
  Kedves Albert Attila és Zahuczky Balázs kívánom, hogy Önök kivételek legyenek!”
 • 26. uborka 2010. június 07. 17:51
  „az biztos,hogy a járőr nemcsinál a kocsikázáson kivül semmit és nem is beszélve,ha még a kocsiba nő is van. ezt lehet irigyelni ,gondolom mint jó fejvadászoknak egy büdös fillér sem jár ezért. akkor minek.???igazuk van majd a főnökük bemutatja a fogásokat a karosszékből és a büféből. már megint egy sztárság. kérem mi ebben a sztárság szinészek,zsonglőrök. lám lám milyen szép is a magyar nyelv. csak tudnák használni,mert arra már nen telik.”
 • 25. benzol 2010. június 07. 15:29
  „Gratulálok fiuk, szép teljesítmény. További eredményes munkát!”
 • 24. iksziksziksz 2010. június 07. 15:25
  „Szia Pityke!

  Na most jön jó világ a gangstákra.... Gratula nektek, további sok sikert.

  P.Zoli”
 • 23. Teo 2010. június 07. 14:16
  „A videón szerepló külföldi rendőrök, nem nagyon vannak a helyzet magaslatán.
  A földrevitel után a bilincselés szakszerű módját sem ismerik, ezért is tudott felállni a kliens.”
 • 22. nekromonger 2010. június 07. 13:56
  „Szép volt fiúk!”
 • 21. csakhogy 2010. június 07. 13:33
  „Én is gartulálok nekik de meg kell jegyeznem , Önként vállalták ezt a speciális feladatot, talán azért is mert a mindennapos lakosssági problámákba is belefáradtak. Ez a pár év eredményes volt számukra, de közben minden rendőrnek napi feladat lenne a bűnözők felkutatása elfogása. Szerintem dicséretes amit csináltak, de az Ő munkájukat ami szintén kötelességük csap a parancsnokuk engedélyével nem végezték el. Most megtudjáék azt is mutatni, hogy milyen jó rendőrök az utcán is amikor családi veszekedésekhez, közlekedési dugókhoz és mindennapi rendőri apróságokhoz küldik őket. Jó munkát kívánok nekik a következő időszakra is amíg el nem fáradnak.”
 • 20. Nyomozo 2010. június 07. 13:24
  „A fiúk nem "csókosok", tehát mehetnek járőrnek. Így van ez a rendőrségnél is. Saját véleményem.”
 • 19. Kulik 2010. június 07. 13:19
  „Gratulálok az eddig elért eredményeikhez.
  További jó egészséget és sok sikert munkájukhoz.”
 • 18. liongate 2010. június 07. 13:07
  „Ha egy idő után érzi az ember,hogy elég volt,kimerült és nem bírja a nyomást,ez a leghelyesebb út,nem kell megvárni azt amikor már késő,én is megértem őket és az elért munkájukhoz gratulálok és bár Szeged környékén sem lakom:)mégis köszönetet mondok én is!!!!”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliárdos fejlesztés az ipari parkban

Több mint 30 új munkahelyet hoznak a térségbe az algyői "JURA" Ipari Park és Technológia Központba települő vállalkozások. Tovább olvasom