Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

5 év: 4,5 millió látogató a TIK-ben

Szeged - 1200 rendezvény, 15,5 millió kilowatt elfogyasztott áram, másfél millió kötet, 25 ezer beiratkozott olvasó – ma 5 éves az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ.
– Hazánk, sőt Közép-Kelet-Európa egyik kiemelkedő bibliotékája, Szeged és az egyetem emblematikus épülete – jellemzi munkahelyét Mader Béla, az egyetemi könyvtár főigazgatója. A 7,9 milliárd forintból épített SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) ma ünnepli fennállásának 5. évfordulóját.

Mikó László és Szántó Tibor építész tervezte. – Messze a legkedvesebb épületem. Még engem is meglepett, mennyire monumentális lett a központi belső tér. Szerénytelenség nélkül állíthatom: ma sem csinálnék máshogy semmit – nyilatkozta lapunknak Mikó László.

Nemcsak a TIK terei monumentálisak – az elmúlt 5 év adatai is. Az egyetemi könyvtár másfél millió kötetét 25 ezer beiratkozott olvasó forgatja. A papíralapú dokumentumokat egyre több elektronikus tartalom egészíti ki. A 72 terabyte tárolókapacitásnak köszönhetően például 15 ezerféle folyóirat hozzáférhető.

Az impozáns épületben szívesen töltik az időt az egyetemisták. Fotó: Frank Yvette
Az impozáns épületben szívesen töltik az időt az egyetemisták.
Fotó: Frank Yvette

2007-ben a Magyar Turizmus Zrt. nyilvántartása szerint vidéken itt rendezték a legtöbb konferenciát. Erdélyi Evelyn, a kongresszusi központ vezetője elárulta: eddig 1200 rendezvénynek adott otthont a központ. 4,5 millió látogatója volt, az USA-ból, Japánból, Ausztráliából, Törökországból, Oroszországból is érkeztek. Kiemelkedik az események közül a tavalyi informatikai világkonferencia, illetve az SZTE és a Szeged Első Lions Klub évente megrendezett jótékonysági bálja. A TIK-ben naponta 3500–4000 látogató fordul meg – olyan illusztris vendégeket is fogadott, mint Sólyom László köztársasági elnök, Vizy E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia előző elnöke, Kiss-Rigó László megyés püspök, Zorán, Miklósa Erika operaénekes, Szentpéteri Csilla zongoraművész. A rendezvényekből származó bevétel tavaly meghaladta a 40 millió forintot.

– 5 év alatt felhasználtunk 15,5 millió kilowatt áramot – ennyit egy átlagos család 5000 év alatt fogyasztana el –, 1,3 millió köbméter gázt, 34 ezer köbméter vizet, 30 ezer tekercs egészségügyi papírt – ez 72 futballpályát fedne le –, valamint ezer tekercs kéztörlőt – sorolta Erdélyi Evelyn.

Az ötödik születésnapon esedékes a gépészeti rendszerek nagy felülvizsgálata. – A lábától a feje tetejéig áttekintjük az épületet, minden gépészeti rendszert, szerkezeti elemet – tájékoztatott Majó Zoltán fejlesztési igazgató. A légkezelő rendszert például a jövő nyáron újítják fel, várhatóan 10 millió forintból.

Kiállítással és Kuminnal ünnepelnek

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal kommunikációs és stratégiai főosztályvezetője, a köztársasági elnök szóvivője tartott tegnap este előadást a TIK-ben, Sólyom László tevékenységéről. „Öt évesek lettünk…" címmel nyílik kiállítás ma 11 órakor: Rácz Béla rektorhelyettes nyitja meg, köszöntőt mond Mader Béla és Majó Zoltán.

Olvasóink írták

 • 3. leeannlarue 2009. december 14. 12:33
  „az én legjobb tudomásom szerint az egyetem karai is rendesen fizetnek az épület használatáért: 2006ban komoly katalógust vezettek diszkrét matematika előadáson (ez a neve, nem röhögni!), mert egy-egy 45 perces óra megtartása 180ezer forintba került akkoriban. a fűtésről nincs fogalmam, de a melegvíz előállításához, tudtommal, nyáron a tetőn lévő napkollektorokat is bevetik. a világításért se lehet panasz, mert a géptermi kabinetekben (1. és 3. emelet) 5 előtt nem nagyon oltják fel a villanyt, pedig szokott igen-igen sötét lenni telente. összességében egy nagyon átgondolt, szépen megtervezett majomketrec. tanulni nem tudok ott, mert folyton valami nyüzsgés van, de a könyvtári állománya és a személyzete számomra elsőrangú.”
 • 2. Gazficko 2009. december 09. 19:20
  „Gratula... Egész nap ott dekkoltam a TIKben( mivel egyetemista vagyok). Történethez hozzátartozik,hogy annak idején mikor átadták az épületet,akkor a ,2004-ben, a fűtési rendszer azonnal bekrepált.”
 • 1. Felhőfejes 2009. december 09. 16:32
  „Nekem meg már a tervezési fázisban is - a makettek megszemlélése során - úgy tűnt, hogy egy jellegtelen építményről van szó, mely nem méltó arra a szerepre, amire szánják. A megépülés és a használatba vétel óta ez a véleményem csak erősödött. Az itt dicsért monumentális belső terek hőmérsékletének stb. temperálása télen és nyáron egyaránt eszméletlen energiát emészt fel - s ez különösen megengedhetetlen, mivel súlyos energiaválság van. (Immáron negyven esztendeje, egyre fokozódó mértékben.)
  Az igazgató asszony által büszkén sorolt energiafelhasználási adatok tehát ebből a szempontból is figyelmet érdemelnek - s most még nem említem azt a nehéz áldozatot, melyet az egyetem karai hoznak, hogy valamiképpen finanszírozni lehessen e túlméretezett és gazdaságtalan építmény működését.
  Semmiképpen nem akarnék ünneprontó lenni, de azt gondolom, hogy egy energiatakarékos, az egyetemi alapfunkciók ellátására szorítkozó és egyedi tervezésű épülettel többet nyert volna mind az egyetem mind Szeged városa!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sakkozzon Lékó Péterrel!

Töltse ki tesztünket és játsszon sakk szimultánt Lékó Péterrel! Tovább olvasom