Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

5 kisváros, 15 polgármesterjelölt

Csanádpalotán, Kisteleken, Mindszenten, Mórahalmon és Sándorfalván, vagyis az öt 10 ezer lélekszámúnál kisebb városunkban összesen tizenöt pályázó jelentkezett a „polgárok között az első" címre, a település irányítására.
Az átlagnak megfelelő 3 jelentkező Csanádpalota és Kistelek népe számára jelent kínálatot; a polgármesterségre 5 pályázó akadt Mindszenten; míg 2–2 aspiráns közül választhat Mórahalom és Sándorfalva lakossága. A jelöltek többsége – összesen 11 – független, míg a Fidesz–KDNP 4 kisvárosban támogat polgármesterségre áhítozó politikust. Egyébként ezen az 5 kistelepülésen önkormányzati képviselőket a jelöltek közül listáról választanak a polgárok. Az 5 kisváros 38 helyére 113-an jelentkeztek. A leendő képviselő-testület Csanádpalotán 6, további 4 pici városunkban 8–8 tagú. A képviselőségre jelentkezők száma: legifjabb városunkban 20, Kisteleken 24, Mindszenten 26, Mórahalmon 16, Sándorfalván 24. Többségük – összesen 80 – független. Szervezetként áll a képviselőjelölt mögött a Fidesz–KDNP, a Jobbik, az MSZP, valamint a zöldek. A polgárok aktivitásáról sokat elárul, hogy az arra jogosultaknak négy éve Csanádpalotán közel 53, Kisteleken 36, Mindszenten közel 52, Mórahalmon majdnem 59, míg Sándorfalván 49 százaléka voksolt.

Csanádpalota

Kovács Sándor (független): „Közös erővel, sok munkával, áldozattal értünk el sikereket: mindenki használja az utakat, járdákat, intézményeket, ami az elmúlt időszakhoz köthető. Önkormányzatunk működése kiegyensúlyozottá vált. Meg kell valósítanunk a település teljes körű csapadékvíz-elvezetését, a gazdaságfejlesztést. Próbáltunk segíteni a szociálisan rászorulókon, a közfoglalkoztatással, a lakásfenntartási gondok enyhítésével. Az oktatás területén a fenntartó szempontjából intézményeink megújultak vagy újjáépültek – a bölcsődétől az általános iskoláig. A művelődés, a kultúra feltételeinek biztosítását a felújított művelődési ház és a közeljövőben megújuló könyvtár szolgálja. Erőnkön felül biztosítottuk a támogatásokat: civilszervezeteinket és a művelődési, sportolási lehetőségeket is támogattuk."

Nyergesné Kovács Erzsébet (Fidesz): „46 éves vagyok, születésemtől fogva Csanádpalotán élek. Két felnőtt gyermekem van. Több mint 25 éve dolgozom a közigazgatásban, 2002 óta kisebb megszakítással Mezőkovácsházán jegyzőként. Ez idő alatt folyamatosan képeztem magam, és jelentős tapasztalatra tettem szert az önkormányzatiság területén. A Fidesz felkérését elfogadva indultam a választáson annak érdekében, hogy a lakossággal együtt meg tudjuk valósítani közös céljainkat. A legfontosabb jelenleg a munkahelyteremtés, a foglalkoztatás növelése, a belvízhelyzetek megelőzéséhez a teljes csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése, a biztonságos közlekedéshez kerékpárút építése, utak, járdák karbantartása, az üresen álló önkormányzati tulajdonú ingatlanok kihasználtságának növelése."

Perneki László (független): „Tősgyökeres csanádpalotai lakos vagyok. Itt születtem, polgármesterként már szolgálhattam Csanádpalotát az első polgári kormány idején, majd a baloldali kormány időszakában is. A 2010. évi önkormányzati választáson polgármesterjelöltként, valamint megyei önkormányzati közgyűlési képviselőjelöltként egy szakmailag felkészült civilszervezet, a Városépítők Társasága felkérésére indulok. A csanádpalotai helyi közéletben mindig örömmel vállaltam szolgálatot. Építési vállalkozóként, lokálpatriótaként, személyes közreműködésemmel alakítottuk ki – többek között – a Kelemen László Emlékparkot, valamint a II. világháborús emlékművet is. Egy település vezetését – felfogásom szerint – összefogásra kell alapozni. A lakosság széles körű tájékoztatásával szerezhetjük vissza a közszereplők iránti bizalmat."

Kistelek

Kácsor Péter (független): „Szolnokon születtem 1976-ban. Településfejlesztő geográfusként és középiskolai földrajztanárként végeztem a szegedi egyetemen. 2009-ig Kisteleken dolgoztam, jelenleg Sándorfalva Városfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatójaként Kisteleken élek. 9 éves közigazgatási tapasztalattal, a fejlesztések sikeréhez nélkülözhetetlen kapcsolatrendszer birtokában munkahelyeket teremtek a helyi vállalkozások részére elkülönített pénzügyi csomag segítségével. Ösztöndíjrendszerrel segítem a helyi fiatalokat abban, hogy tanulmányaik elvégzése után helyben telepedjenek le. Valódi képviseletet és hiteles képviselőket szeretnék. Vízi sportcentrumot hozok létre, tórendszerrel, élővizes stranddal. Szükség van saját önkormányzati városüzemeltetési cégre. A jövőben átgondolt és fenntartható beruházásokat kell megvalósítani."

Nagy Sándor (Fidesz):
„Büszke vagyok arra, hogy 12 éve Kistelek polgármestere lehetek. Továbbra is a Fidesz jelöltjeként indulok az önkormányzati választásokon. Számomra ez a tisztség alkotó munkát és felelősséget, naprakész szakmai felkészültséget, folytonos tanulást és tisztességes helytállást jelent. Az elért eredmény természetesen nem csupán az én érdemem, hanem mindazoké, akik a célok elérésében szakmailag támogattak, és tevékenységemhez bizalmat szavaztak. A mögöttünk lévő időszakban városunk az egyik legdinamikusabban fejlődő településsé vált. A munkát folytatni kell, fő hangsúlyt helyezve a már megnyert pályázatok megvalósítására, gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre, hogy Kistelek hosszú távon is fejlődőképes és biztos megélhetést nyújtó kisváros legyen."

Szombathelyi Árpád (független): „Saját üzemeltetésű konyhákkal oldjuk meg a gyermekétkeztetést. Hegyvidéki gyermektábort építünk vagy vásárolunk. Újra kialakítjuk az iskolai gyakorlókertet és a technikaműhelyt. Szakmunkásképzést és szakképzést indítunk a hiányszakmákban. Helyi strandot építünk. Városüzemeltető kft.-t hozunk létre. Támogatjuk a civilszervezeteket. Rendbe hozzuk a tönkretett focipályákat és a „rákóczis" tornatermet. Nagyobb vezetői, döntési önállóságot biztosítunk az önkormányzati intézményekben. Mielőbb forrást biztosítunk földes utcáink burkolásához. Újraindítjuk a csapadékvíz-elvezetés kivitelezését. Azon leszünk, hogy az önkormányzat felelősségvállalásával és anyagi támogatásával új felvásárlói és értékesítési lehetőség nyíljon a gazdák felé.

Mindszent

Farkas Ferenc (független): „10 éve egy hódmezővásárhelyi önkormányzati cégnél dolgozom, így rálátásom van erre a munkára. Szakmailag magasan képzett és emberközpontú önkormányzatot kívánok létrehozni, az önkormányzati testület egységnek megteremtésével. A szennyvízhálózat-építés mielőbbi megkezdése. A megvalósításnál cél a helyi fellelhető emberi erőforrás és gépkapacitás kihasználása. Ez új munkahelyek megteremtését segíti elő. Csak a ténylegesen rászorulók fokozott támogatása. Adjunk teret a falusi turizmus fellendítésének! A rendelőintézet folyamatos szinten tartása, fejlesztése szükséges, továbbá a magasabb szintű gyógyászati központot Hódmezővásárhelyre helyezném át. Illegális szemétlerakók és szennyvízürítő helyek felszámolása. Több kulturális rendezvény szükséges."

dr. Hevesi Tamás (független): „Polgármesteri programomat nem én állítottam össze, hanem az a 7200 mindszenti lakos, aki ügyfélként engem mint Mindszent város jegyzőjét az elmúlt három évben gondjaival felkeresett. Elsődleges a munkahelyteremtés, az adók csökkentése, komoly infrastruktúrafejlesztés, s egy ipari park létrehozása. Fontos a szociális juttatások növelése, a lakossági teherviselés csökkentése, az oktatás színvonalának fejlesztése, a dózsatelepi városrész felzárkóztatása, a temető, a komp és a városi közlekedés fejlesztése. Lényeges az Egészségház által nyújtott szolgáltatások további fejlesztése, a közbiztonság javítása, a fiatalok helyben tartásának elősegítése, a Kurca és a tiszai strand kiugró fejlesztése, a belvízelvezetés korszerű megoldása az egész településen."

Sánta József (független): „54 éves mindszenti születésű vállalkozó vagyok. Tevékenységem következtében van rálátásom a gazdasági helyzetre, mindszentiként egyre jobban belelátok a helyi politikába is. Az utolsó 4 év történései felháborítanak, ezért úgy gondoltam, függetlenként, mindenféle politikai támogatás nélkül, kizárólag a mindszenti lakosság érdekeit képviselve megmérettetem magam a választásokon polgármesterjelöltként, képviselőjelöltként. Megválasztásom esetén legfontosabbnak tartom, hogy a képviselő-testület (a korábbi évek történéseiből okulva) a városért tegye a dolgát, ne a politikai acsarkodás folytatódjon. Lényeges feladat a szennyvíztelep megépítése, illetve a csatornahálózat kialakítása, valamint munkahelyteremtés a jelenlegi lehetőségekhez képest, a közintézmények termálvízzel való fűtése, továbbá Mindszent egyetlen idegenforgalmi lehetősége, a strand is fejlesztésre szorul."

dr. Szeri Sándor (független): „Jogalkalmazásban végzett több évtizedes munkám, azon belül a közigazgatás (önkormányzat) területén szerzett szakmai tapasztalatom, valamint a szakirányú, felsőfokú képesítésem késztetett arra, hogy vállaljam a polgármester-jelöltséget. Programom lényege érinti az önkormányzatot, a lakosság egészét és környezetünket egyaránt. Egyik legfontosabb célom a mielőbbi munkahelyteremtés. A munka, a család és az oktatás olyan sarkalatos pontjai az életnek, amelyek a mai viszonyok mellett kiemelt figyelmet érdemelnek. Közérzetet javító része a programomnak, hogy a város nyisson a világra, legyen iránta érdeklődő, de láttassa is magát. Fontosnak tartom a környezetünk lehetőségeinek magasabb szintű kihasználását, így például a tiszai strand fejlesztését."

Mórahalom

Knipf Róbert (független):
„Célkitűzéseim: ésszerű, józan paraszti észre alapozott gazdálkodás. A közösség igényeinek meghallgatása, teljesítése, nem csak 4 évenként, választásokkor. Munkahelyteremtő beruházások felkarolása, 4 év múlva ne az önkormányzat legyen a legnagyobb munkáltató. A többségében mórahalmi lakosokat foglalkoztató vállalkozásoknak helyiadó-kedvezmény. A mórahalmi fiatalok visszacsábítása. A munkanélkülieket munkahelyteremtéssel, közmunkaprogramokkal segítsük, a rászorultakat pedig személyre szabott, emberközpontú megoldásokkal támogassuk. A mezőgazdaságitermény-felvásárlás alulról történő újjáépítése. Termelési és fizetési biztonság megteremtése. Külterületi utak, belvízelvezető csatornahálózat folyamatos karbantartása, garantáltan jobb minőségben, ha szükséges, akkor újak építése."

Nógrádi Zoltán (Fidesz–KDNP): „16 éve vagyok Mórahalom polgármestere. A város ez idő alatt tervszerű fejlesztési politikát folytatott. A képviselő-testület döntéseit mindig egyetértésben hozza. Gazdasági és gazdálkodási viszonyaink stabilak. Minden kormányzati ciklusban maximálisan ki tudtuk használni a támogatási lehetőségeket. Fejlesztéseinket pontosan megterveztük, és a jövőt szolgáló módon, biztonsággal be tudjuk fejezni. Az elmúlt 16 évben a polgármesteri hivatalban és az intézményekben kialakult az a kiváló szakértői gárda, akik a munkánkat segítik. Ahhoz azonban, hogy a város az előtte álló feladatokat meg tudja oldani, szükség van a folyamatosságra és a tapasztalatra. Továbbra is szolgálni szeretném a várost és az itt élőket, hiszen családommal együtt én is ide tartozónak vallom magam! A képviselő-testület támogat céljaink megvalósításában."

Sándorfalva

Kakas Béla (Fidesz–KDNP):
„1951-ben Pécsett születtem. Nős vagyok, négy gyermekem és négy unokám van. A képzőművészet szeretete és a kézművesség iránti vonzódásom vállalkozói életpályára állított. Az emberi problémákra nyitott, gondoskodó típus vagyok, akit vonzanak a megoldásra váró feladatok. 2006 óta vagyok Sándorfalva polgármestere. Azt vállaltam, hogy elindítom a települést a várossá válás rögös útján. Átgondolt fejlesztési koncepció mentén kidolgozott – Pallavicini-tervben rögzített – célokat teljesítettünk. Büszkén mondhatom, hogy négy év alatt megdupláztuk a város vagyonát. Számos beruházás: iskola, bölcsőde, óvoda, öregek napközi otthona, kastélyfelújítás, buszpályaudvar, közösségi ház, városközpont-rehabilitáció elkészülte után készen állunk a szennyvízcsatorna-hálózat és tisztítómű-építés és további fejlesztések megvalósítására!"

Mocsári Endre (független): „Célom, hogy Sándorfalva további eladósodását meggátoljam, a felhalmozott több száz milliós hitelállomány visszafizetésére racionális és kivitelezhető megoldást találjak. A Pallavicini-terv során városunkban elindult beruházásokat és fejlesztéseket – a lakossági igények figyelembevételével – tovább kell vinni. Hiszem, hogy ha a továbbiakban minden egyes adóforintot és uniós pályázaton elnyert pénzt ésszerű és megtérülő beruházásokra költünk, amelyek kivitelezésében sándorfalvi vállalkozók vesznek részt, a megteremtett munkahelyeken pedig helyi munkavállalók dolgoznak, akkor ez a folyamat megállítható és visszafordítható. Tudom, hogy az önkormányzat feladata a lakosságot szolgálni, és nem fordítva. Ezen változtatni kell!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drága a méz: 2000 forintba is kerülhet egy kiló

A hideg, csapadékos április és május miatt az akácméz átlagos mennyiségének csak a töredékét termelték meg a szorgos méhcsaládok. Tovább olvasom