Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

600 ezerig nem adózik az őstermelő

Csongrád megye - Az szja-bevallás benyújtásának határidejéhez – május 20-ához – közeledve az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága arról tájékoztatott, hogy az őstermelőknek milyen szempontokat kell figyelembe venniük adóbevallásuk elkészítése során.
Nem kell adóbevallást benyújtani az őstermelői tevékenységről, ha az abból származó éves bevétel nem haladta meg a 600 ezer forintot. Ha a bevétel ezt az összeghatárt meghaladta, az adózás az alábbiak szerint alakul: a tételes költségelszámolásnál – ilyen esetben bevétele nem haladhatja meg a 4 millió forintot, valamint rendelkezik a bevétel legalább 20 százalékának megfelelő költséget igazoló számlával – dönthet úgy, hogy őstermelői tevékenységéről egyszerűsített nyilatkozattal számol el.

A bevétel 5 százaléka után 15 százalék egészségügyi hozzájárulást (ehót) kell fizetnie. Ha az őstermelő – ugyanilyen feltételek fennállása mellett – ténylegesen elszámol a költségeivel, nem keletkezik ehofizetési kötelezettsége. Ha az őstermelő a 90 százalékos szabályt választotta a jövedelem meghatározására, vagy tételes költségelszámolás mellett a bevétele meghaladta a 4 millió forintot, a bevallás 12-es mellékletén kell számot adnia az őstermelésről. Ha nem átalányadózó, és az őstermelésből jövedelme származott, az őstermelői jövedelemre jutó adóval, maximum 100 ezer forinttal csökkentheti a fizetendő adóját, aminek az a feltétele, hogy az adóbevallásra írja fel a regisztrációs számát.

Olvasóink írták

 • 6. pontén 2010. május 18. 19:44
  „egyszer az életben kapnék számlát a nagybanin egy IGAZI őstermelőtől. mert ha kérem akkor pont otthon maradtak a papírok...közben sírnak de 6 traktorra telik....minden írígység nélkül.”
 • 5. maci52 2010. május 18. 18:47
  „Az a rengedteg nyugdíjas Apehos ontják a bevallásokat jópénzért,ők már csak tudják mitől döglik a légy.”
 • 4. LukSzusz 2010. május 18. 18:44
  „Idáig sem adózott,falusi APEHOS símította a bevallást x forintért,ami utána hozzá került a hivatalba.Az ember saját munkájában csak nem talál hibát.”
 • 3. VV4 2010. május 18. 18:21
  „Én nem vagyok őstermelő, de minden nap keményen dolgozok. Nekem miért kell minden forintom után adózni? (Ja, és még pályázni se tudok mindenre...)”
 • 2. KolompárRómeó 2010. május 18. 14:24
  „Valamint inkább ez, mint hogy segélyt kelljen kérniük. Amennyiben valóban őstermelő az, aki őstermelőként adózik...”
 • 1. bélás 2010. május 18. 13:54
  „én egymillióig nem adóztatnék. sok a kiadásuk így is bevételük meg semmi, mert magyar áru már régen nem létezik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadfokú belvízvédelmi készültség Bordányban

Bordány - Az elmúlt napok esőzései egyelőre nem okoztak túl nagy kárt a megyében, de több helyen… Tovább olvasom