Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

6 méteres ág zuhant a padon ülő lány fejére Szegeden

Szeged - 10-15 centiméter vastag ág vágott fejbe egy 20 éves lányt az Aradi Vértanúk terén. A szemtanúk szerint ez egy gyermekkel végezett volna.
– Most is remeg a kezem. Az előbbi itt sétáltam, az én fejemre is ráeshetett volna – mondta a hétfő délelőtti baleset helyszínén a 20 éves Kriszti. Az Aradi vértanúk terén, az SZKT jegyárusító pavilonjánál 6-7 méter magasból egy 6 méter hosszú, 10-15 centiméter vastag ág zuhant egy padon várakozó lány fejére. A balesetet többen is látták.

– A lány ült a padon, a jegyárúsító bódé is beleremegett a faágba. Hangosan felsírt a lány, szinte sokkos állapotba került. Többen is hívtuk a mentőket, akik gyorsan kiérkeztek és ellátták a lányt – folytatta Kriszti. A szemtanú szerint egy kisebb gyerekkel azonnal végzett volna a faág.

A szerző fotói
A szerző fotói

– Ahogy leszakadt, az eleje az SZKT-s bódé vezetékébe akadt, a vastagabb vége ért hamarabb földet. A legalább 10 centis ág hátulról vágta fejbe a lányt, esélye sem volt elugrani – mondta Papp Géza. A férfi, aki szintén látta az esetet, hozzátette, a mentők azonnali sürgősségi ellátásra vitték a lányt, mert nyomásérzékeny volt a feje.

A baleset után fél órával egy családot láttunk a fa alatt ülni. Azt mondták, hallottak a balesetről, de szerintük nincs több korhadt ág. Mondták ezt annak ellenére, hogy az előző ág 6 méter magasról zuhant a mélybe.– A lány 8 napon belüli sérüléseket szenvedett – árulta el Zentay Attila. Az Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi Regionális Mentőszervezetének orvos igazgatója elmondta, a faág először a földre csapódott, majd onnan megpattanva vágta tarkón a lányt.

– Szeged 65 ezer fának vizsgáljuk folyamatosan az állapotát. Egyre bővül a digitális fakataszter. A japánakác és a platán úgy is meg tud betegedni, hogy annak nincs külső nyoma. Gyanú esetén műszerrel megvizsgáltatjuk a belső szerkezetet – mondta az eset kapcsán Molnár József. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. fakezelési csoportvezetője hozzátette, külsérelmi jelek nélkül lehetetlen a betegséget felfedezni, a bélkorhadás gyakran láthatatlan. – Több száz bejelentést kapunk évente a leszakadó, lehulló faágak miatt – mondta a kertészmérnök.

Molnár József szerint a hasonló balesetek megelőzésére egyetlen megoldás létezik, az, hogy a 20 évnél idősebb fák ágait csonkolják. – Külföldön a parkokban gyakran tőre vagy rövidebb csonkra vágják az idősebb fák ágait, amely kihajtva vékony gallyak tömegét hozza. Ezzel kerülik el a kockázatot. Csakhogy a durva beavatkozással a fák évekre elvesztik teljes lombkoronájukat, így esztétikai, árnyékot adó és levegőt tisztító funkciójukat – tette hozzá Molnár József. Példaként megemlítette, az Űrhajós utcában egy nyárfasor akadályozta az épület mentését. - A tűzoltóság utasítását finomítva, első körben csupán csonkoltuk a fákat. Ez óriási lakossági felháborodást váltott ki, mivel a nyesést barbár, szakszerűtlen beavatkozásnak tartották. Végül a fasort ki kellett vágni - mondta Molnár József.


Budapesten egy férfira dőlt fa

Babakocsit toló férfira dőlt egy fa Budapest III. kerületében - tájékoztatta a mentőszolgálat sajtóügyeletese hétfőn az MTI-t. Valics Dezső elmondta, a balesetben súlyos fej- és gerincsérülést szenvedett férfit kórházba vitték. A babakocsiban ülő három év körüli gyermek nem sérült meg.


Korábban írtuk:

- Ma reggel 10 óra előtt valamivel, Szegeden az Aradi vértanúk terén, a jegyárus bódéval szemben lévő padon ülő fiatal lány lány fejére egy közel 6 méteres faág esett - írta olvasó-tudsítónk, Krisztina, aki arra kérte portálunkat, hogy figyelmeztessük az embereket.

Fotó: olvasó-tudósító
Fotó: olvasó-tudósító

A járókelők hívták a mentőt, a lány sírt, sokkos állapotban volt.

Katasztrófavédők - vihar után
Idén már a sokadik nyári vihar csapott le Szegedre szombaton délután. - Az orkán erejű szél ezúttal a Tarjáni városrészt érte legerősebben - tudtuk meg a katasztrófavédelemtől. Több mint tizenöt esetben csavart ki derékvastagságú fákat a szél, melyek úttestre, kerékpárútra, épületekre, villanyvezetékekre dőltek. Egy esetben egy parkoló autót is megrongáltak Szeged belterületén. Közel húsz bejelentés érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítására az esti órákban.
Vasárnap délelőtt a szegedi egységet Domaszékre, a Viola utcába riasztották, ahol egy nagyméretű faág villanyvezetékre hasadt. Pár perccel később, szintén Szegeden, a Csuka utcában egy nyárfa dőlt a járdára, veszélyeztetve a gyalogos forgalmat. Az 55-ös út 26-os kilométerszelvényében, Ásotthalom közelében több nagyméretű faág szakadt az úttestre, akadályozva ezzel a közút forgalmát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új tűzoltóautót kapott Kistelek

Új gépjárműfecskendővel gazdagodott a megyei katasztrófavédelem, egy Heros Aquadux X 3000-es típusú, vadonatúj "géppel". Tovább olvasom