Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

700 millióból korszerűsitik a szegedi sürgősségi betegellátást

Szeged - Korszerű, sürgősségi betegellátó osztályt (SBO) alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új klinikai tömbjének földszintjén. Az európai uniós forrásokat is tartalmazó, közel 700 millió forintos támogatási szerződést szerdán írták alá. A 19 ágyas SO1 szintű sürgősségire várhatóan 2011 őszétől szállítják a mentők a régió betegeit.

– Magasabb, vagyis 1. szintre fejlesztett sürgősségi betegellátó osztályt (SBO) alakítanak ki az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja 410 ágyas tömbjének földszintjén. A 676 millió forintból megvalósuló beruházás első kapavágása idén szeptemberben esedékes, és a tervek szerint 2011 novemberére készül el. Akkortól ide költözik a volt városi kórházi telephely 2. szintű SBO, illetve a belgyógyászati klinika hasonló osztálya. Ez azt jelenti, hogy nem a mentős dönti majd el, melyik klinikára szállítsa a segítségre szoruló beteget a dél-alföldi régióból, hanem minden szirénázó kocsit és a mentőhelkoptert is az új, 19 ágyas SO1 szintű SBO fogadja – magyarázta a beruházás jelentőségét Pál Attila, az egyetem klinikai központjának elnöke.

Helikopterleszálló épül a jelenlegi mentőfeljárók helyére. E torony alatt fogadják majd a mentőautókat. A klinikai tömbben most működő traumatológiai, idegsebészeti, neurológiai és pszichiátriai ambulancia tereinek részbeni átépítésével, korszerűsítésével alakítják ki az új SBO-t. A fejlesztéssel 128 millió forintot költhetnek eszközbeszerzésre. A három dél-alföldi megyét ellátó, összesen 1367 négyzetméter alapterületű osztályon 128 egészségügyi dolgozó segít majd a bajba jutott betegeken. A meglévő klinikai tömb átalakítása és az új építése, továbbá az SBO kialakítása párhuzamosan történik. A változás nagyságát érzékelteti a különböző osztályok, ambulanciák 174 pontból álló költözési terve.

Látványterv a megújuló épületről. Tetején a helikopter leszálló.
Látványterv a megújuló épületről. Bal oldalt, az épület tetején: a helikopter leszálló.

– A 2003-ban elhatározott stratégiai fejlesztéssorozatunk része ez a legújabb beruházás is. Illetve hozzátartozik ahhoz a programhoz, amelynek eredményeként 12 milliárd forintból új 265 ágyas, úgynevezett magkórház épül és felújítjuk a 410 ágyas klinikai tömböt, illetve majd korszerűsítjük az onkológiai ellátást. Az egyetem önerőként mintegy 70 millió forinttal járul hozzá a fejlesztésekhez – hangsúlyozta Szabó Gábor rektor az SBO támogatási szerződésének szerdai aláírási procedúráján. A betegellátást, a tudományos kutatást és az oktatást szolgáló, közel 700 milliós projekt támogatási szerződését a rektor, a klinikai központ elnöke, továbbá Tráser Ferenc, az egyetem gazdasági főigazgatója, valamint Kővári Attila, a Strukturális Alapok Programiroda főigazgatója látta el kézjegyével.

Állami és városi támogatással

– A kormányzat az elmúlt években hazai és uniós forrásból 481 milliárd forintot fordít az egészségügy fejlesztésére. Ennek részeként az ország 26 kórházában és klinikáján alakítanak ki új sürgősségi osztályt vagy korszerűsítik a meglévő egységet – értkelt szerdán Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. – Az összes, 14 milliárd forint értékű egészségügyi projekt az ágazat elmúlt három évtizedes történetében a legjelentősebb fejlesztés Szegeden. Megvalósulásukat idei költségvetésében 850 millió forinttal támogatja a város – összegzett Botka László polgármester.

Kezdődik a makói építkezés

Ma leteszik a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-rendelőintézet sürgősségi betegellátó osztályának alapkövét. A beruházásra 268 millió forintot nyert a fenntartó megyei önkormányzat, ezt 32 milliós önerővel egészítik ki. A folyamatosan működő osztálynak köszönhetően a kistérség 51 ezer lakosa és a tranzitutakon áthaladók 30 percen belül sürgősségi ellátáshoz jutnak. A beruházás részeként korszerűsítik a helikopterleszállót. Eszközbeszerzésre is jut a pályázati forrásból, így hordozható EKG-t, defibrillátort, mobil ultrahang-, röntgen-, lélegeztető- és altatógépet vásárolnak.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. öregvegyész 2010. április 09. 16:45
  „Nagyon bizarr tervnek tűnik az elképzelés. Én már láttam le és felszállni mentőhelikoptert a z uj épület mellől. Ez mindenképpen rossz és szükségmegoldás. De rossznak tartom a H-alakú épület rampájának három szintig történő beépitését és nem bizok abban hogy a magaslati leszállás biztonságos lesz. Tul azon,hogy ez a távolság a felszállás zajától nem szigetel.Szeretném,ha más megoldást találnának és nem ez lenne a végső elképzelés.”
 • 34. török 2010. április 08. 12:50
  „örülök!!! :)”
 • 33. banderas 2010. április 08. 12:45
  „31
  úgy gondolom, nem kell ahhoz Fidesz aktivistának lenni, hogy az ember lássa a tényleges valóságot. Munkanélküliség, sz** fizetések, mindent bezárni, tönkre tenni, összevonni, leépíteni, megszorítani. Nekem mindegy volna, mi a párt neve, és kik vannak benne, ha hagynának bennünket élni, nem pedig kitaposni mindent belőlünk, és közben két kézzel szórni mindenfelé a pénzt...”
 • 32. banderas 2010. április 08. 12:42
  „Kedves harcsabajusz
  Hitelt hitelre halmozva, (amit még az unokáink is fizetni fognak) azt gondolom, hogy nem kell nagy tudomány a fejlesztésekhez. Még szerencse, hogy fel is mutatnak néha valamit abból a rengeteg pénzből, plusz adókból, amit kitaláltak/bevezettek. Eü. fejlesztése? Mindjárt sírva fakadok!!! Pontosab 5000 Ft-al (!!!) CSÖKKENT a fizetésünk, mint eü. dolgozóknak2010-ben, a SZUPERBRUTTÓ bevezetése miatt. És ez tény, nem politika. Hogy ki vezette be???? Naná, hogy az MSZP. A bérünknek nincs vásárlóértéke, meg még kevesebb is, emellett minden csak drágul. Nincs több hozzáfűznivalóm ehhez a párthoz. Illetve lenne, de hagyjuk”
 • 31. ferdzso 2010. április 08. 10:02
  „Fel nem tudom fogni, hogy milyen érdekek miatt ferdítik el a szegedi valóságot az önkéntes Fidesz aktivista hozzászólók!Becsmérelni, gáncsoskodni, az megy! Nem látják a valóságot? Épül, fejlődik a város. Remélem, ha a Fidesz lesz kormányzáson, hát akkor is! Hofi tényleg jól fogalmazott: Nem boldog a magyar, ha nem sz..-os a nyelve!”
 • 30. reagens 2010. április 08. 09:23
  „harcsabajusz:

  mindjárt sírva fakadnánk, milyen jó hazafi embörök is ezök, ha nem tudnánk, hogy hogy működik a közbeszerzés a mai Magyarországon. Ilyen hülyeség maszlagot nagyon kevesen vösznek be az agyukba. Akik bevöszik, azok meg még oviba járnak és nem fognak voksolni.”
 • 29. harcsabajusz 2010. április 08. 01:33
  „Úgy látom itt a kedves hozzászólók nagyobb része érdemi vitára már teljesen képtelen, csak a másik párt vagy azok szimpatizánsainak szidásában leli örömét. Ahelyett hogy örülnének, lesz egy új egészségügyi központ kitartóan ócsárolják a nekik nem szimpatikus politikai tábort. Kár, met egy fórumon még elvileg vitázni is lehetne.

  Kedves "banderas": Most történetesen MSZP-s városvezetés szedte össze rá a pénzt, de könnyen lehet hogy a fideszes kollégák vágják át a szalagot. Ennek Ön képtelen fikázási kényszer nélkül örülni? Képtelen elismerni, hogy egy MSZP-s városvezetés valamit létrehoz? Sajnálom...”
 • 28. reagens 2010. április 07. 23:16
  „nanana! azért figyeljük már meg kiket nyomoznak, ítélnek el és sittelnek le mostanába!
  elég jóarányban maszoposak ám!”
 • 27. balraat 2010. április 07. 22:44
  „Folyamatosan azt halljuk az ellenzéki képviselőktől, hogy mennyire becstelenek a szocialisták, lopnak, csalnak, hazudnak. Azonban sokszor kiderül, hogy a Fideszes képviselők füle mögött van inkább a vaj. A legutóbb kiderült eset is ezt példázza. Bodó Imre, Tiszasziget polgármestere, a Fidesz országgyűlési képviselője, a megyei közgyűlés tagja élen járt a szocialista képviselők gyalázásában. Azonban most érdekes dolgok kerültek felszínre. Bodó Imre 2006. és 2010. évek között kettős költségelszámolásban részesült. 2006. és 2010. év között a havi 60 ezer forintos polgármesteri átalány helyett 100-130 ezer forint közötti üzemanyag elszámolást vett igénybe, mint Tiszasziget polgármestere. Ez számokban azt jelenti, hogy 2,8 millió forint polgármesteri átalány helyett, több mint 5,5 millió forint üzemanyag elszámolást vett igénybe. Országgyűlési képviselőként történő megválasztása után továbbra is élt azzal a lehetőséggel, hogy Tiszasziget polgármestereként elszámolta költségeit, mellette országgyűlési képviselőként költségelszámolás nélkül juttatásban részesült. Tehát Tiszasziget 2,7 millió forinttal lett szegényebb, ennyi pénzt költhettek volna más célokra, oktatásra, szociális ellátásra, vagy utak felújítására. Helyette az összeg a polgármester zsebébe vándorolt. A Magyar Államtól pedig több hónapon keresztül vette fel országgyűlési képviselőként költségtérítését, mellyel szemben költsége nem merült fel.
  A fentiek alapján azt gondolom, hogy Bodó Imrének semmi erkölcsi alapja nincs szidalmazni a szocialistákat, inkább választ kellene adnia arra a kérdésre: Miért tett zsebre jogtalanul 2,7 millió forintot. Pártjának pedig arra kellene választ adni, megtűrik-e maguk között az ilyen politikusokat!
  Én nagyon várom a választ!”
 • 26. banderas 2010. április 07. 22:10
  „ferdzso

  "Már látom a keserű jövőt: El adósodott, "holt" várossá válik ismét Szeged, ami megmarad, hát az majd akkor az ő "nyomásukra lett meg",ami nem lesz megcsinálva, az meg mindannyiunk kárára lesz bezárva, megszüntetve."

  Most ugye nem ez megy? Most, Vodka irányításával nincs Szeged eladósodva, ugye? Az MSZP mindent ..... csinál, amit meg nem, az csakis az ellenzék hibája. Világos...”
 • 25. banderas 2010. április 07. 22:04
  „Léni
  Úgy látom, vannak itt még hozzád hasonló elvarázsolt elvtársak. Mert az MSZP ugye csak olyan dolgokat adott át, amit ők építettek fel?!? Nagy kaland, hogy ők kezdik el, más költségvetésére! Mint az IMF hiteleket, felvették hány évre is???? Mennyi pénzt is????
  Eü. dolgozóként nekem nem kell elmesélni, hogy milyen jó dolgokat tesz az MSZP, amikor semmire nincs pénz, alapvető dolgokra sem! És ezt nálam jobban csak a többi eü dolgozó tudja. Az eü. a béka segge alatt. Munkahelyeket/iskolákat/óvodákat zárnak be, mindent csak lerombolni, tönkretenni, megszorítani tudnak, hány ezer embert tettek az utcára??? De te és vörös társaid még most is csak a Fidesszel van felakadva. Biztos egyik se szent, de azért hagyták élni az embert. Legalább is jobban... Mit tud felmutatni az MSZP is? Undorító féreg népség, de látom, azért szavazóbázisa még akad...”
 • 24. 1131 2010. április 07. 21:59
  „és a helikopter leszállótól a kórházba úgy juttatják el a betegeket, hogy leengedik kötélen ??? :O”
 • 23. harcsabajusz 2010. április 07. 21:49
  „Nagyon örülök, hogy új egészségügyi létesítmény épül Szegeden. Nem érdekel, hogy kié az elsö kapavágás és ki fogja a szalagot elvágni. Normális országban az emberek akkor is örülnek az ilyesminek, ha esetleg nem a kedvenc pártjiuk kedvenc politikusa csattogtatja az ollót a megnyitáskor.
  Azt nem értem, hogy a fotó alpján miért kell egy külön tornyot építeni a helikopternek? A tetön nem lett volna egyszerübb (és olcsüóbb), egy leszállóhelyet kialakítani???”
 • 22. jozicsenko 2010. április 07. 21:22
  „14. hozzászólás ferdzso 2010.04.07. 16:32 mondd, mikor olvastál utoljára bármit is új korházról?

  valahogy az egészet elásták az elvtársak, már nincs dübörgő gazdaság, se pannon puma: elloptak mindent oszt ideb.sznak egy 18 ágyas valamit?

  ne merj azzal jönni, hogy az is meglesz, mert négy éve még a 2000 + ágyas csodával kampányoltak

  ez pont annyit ér, mint amikor tavayl volt arcuk az elvtársaknak a 7 év alatt (!összesen!) elért 800 fős országos bölcsödei férőhelybővítéssel kampányolni: olyan eredmény, amit inkább szégyelleni kell, nem hirdetni...

  Logaritmus: tudom, hogy az agyhalál nálad kötelező állapot, másképp nem lehetnél ennyire baloldali...

  avagy: a rengeteg klinika összevonásával lehet spórolni a konyhával, a fűtéssel, a mosással, az őrzéssel, a takarítással, egyszerűbb és olcsóbb egy nagy klinika, mint sok kicsi: persze egy olyan fizetett baloldalinak, mint Te, ezt nem kell mondani: annyi közöd sincs a valósághoz, mint vezéreidnek, akik szerint ha nincs elég pénz, szimplán adót kell emelni...”
 • 21. Miska 2010. április 07. 19:25
  „Egy 12 éves gyerek is tudja, hogy az egészségügy tragikusan pocsékul fizetett ágazat.
  Ezért nem sokan nevelik gyereküket ápolónőnek, és orvosi egyetemre sincs iszonyat tolongás.
  Gyenge volt a poénod 2/3-os logaritmus. :-))”
 • 20. Logaritmus 2010. április 07. 18:59
  „reagens: e vagy a MÁV szakszervezet kórházi klónja? Több pénzt?!”
 • 19. reagens 2010. április 07. 17:59
  „BÉRFEJLESZTÉST AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKNAK!!
  Ja, 1 építős biznicben könnyebb pénzt lenyúlni mint a fizetésemelésben..
  Ezek már csak ilyenök.
  Még 3 napig (ill őszig).”
 • 18. Ányez 2010. április 07. 17:54
  „Hajrá Szeged! :-)”
 • 17. Titanilla 2010. április 07. 17:21
  „Majd az uj klinikai tömbben nem az állami .e.ü. keretében végzik a "maszekl" rendlést?”
 • 16. tarkan 2010. április 07. 16:55
  „Ez az!!!!A hir jó is meg nem is,jó hogy épül mert a betegeket a szabad ég alatt tolták ónos esőben is az egyik klinikától a másikig,rossz mert,nagyon sok minden át kell variálni ahoz hogy működőképes legyen az ezt kiszolgáló logisztika,de gondolom,nálam okosabb emberek ezt végiggondolták??::))Mindenesetre a tavaszi kezdést,már átütemezték szeptemberre,és ez elég érdekes elgondolás szerintem decemberre kellene kitolni,mert télen él igazán az épitőipar::)))”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szennyvíz: 2015-ig várat kell belőle építeni a megyében

3 Csongrád megyei település pályázott sikeresen szennyvízcsatornázásra, -tisztításra. Tovább olvasom