Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

75 éves az iskola - Egyenpóló, zászló

Szegeden egyedülálló a Zrínyi Ilona Általános Iskola kezdeményezése: a hetvenöt éves intézmény jubileumi programjában mutatják be az új iskolai szimbólumokat, a zászlót, az egyenpólót és az indulót.
– Én is fel szeretném próbálni! Ó, de kényelmes, és milyen szép! Hogyan készül? Milyen anyagból? Hány van belőle? – csak úgy repkednek a kérdések a Kis Menyhért utcai szegedi papucsmúzeumban, ahová tegnap látogatott el a hetvenöt éves Zrínyi Ilona Általános Iskola egyik osztálya. – Nem lennék papucskészítő, mert nagyon nehéz munka. Az eredmény viszont csodaszép, és nagyon kényelmes. Otthonra szívesen hordanám – mondja Barhács Dorottya, miközben visszatesz a múzeumi polcra egy szép piros, hímzett papucsot.

Együvé tartoznak

A Zrínyi Ilona Általános Iskola színe a bordó, ez köszön vissza az egyenpólókon, melyeket sportrendezvényeken ölthetnek magukra a diákok, a zászlón, amelyet minden év végén ünnepélyesen átadnak a végzősök a hetedikeseknek. A gyerekek megtanulják a négysoros iskolaindulót, és bemutatják az iskolaújság első számát is.

Rátkai mester műhelyébe és múzeumába az egész hetes jubi-
leumi program részeként jöhettek el a gyerekek: iskolájuk 75 éves. A folyosót történelmi témájú tablók díszítik, amelyeket az osztályok készítettek az ünnepi hét tiszteletére, a Rákóczi családról, a korszak életmódjáról.– Az ünnep célja, hogy összehozza az iskola tanulóit, diákjait. Fontos a közösségformálás, és az együvé tartozás érzetének megerősítése – mondja Doroginé Bíró Irén igazgató. – A gyerekek az egy hét alatt elmennek a Fekete Házba, a levéltárba, a múzeumba. Megnézik, hogyan készül a szikvíz. Képzőművészeti foglalkozáson vesznek részt, dalokat tanulnak, helytörténeti vetélkedőn mérik össze tudásukat. Szerdán bemutatjuk az új iskolai jelképeket, a diákújságot, megtanuljuk az iskola indulóját, amelyet a tanárok és a diákok együtt alkottak meg. 


Híressé lett tanítványok

Az iskola tanárai jubileumi kalendáriumot szerkesztettek, melyben összegyűjtötték az itt végzett, és azóta híressé vált embereket, akik néhány kedves szóval jellemezték volt tanáraikat, és tanuló éveiket. A Zrínyibe járt például Halász Gábor színész, polgármester, akit a Barátok közt Misijeként ismert meg az ország. Bevallása szerint rosszalkodásai miatt gyakran volt az üveges szekrényben a kisdobos nyakkendője, de ő csak örült annak, hogy nincs a nyakában. A világbajnok kajakos, Joób Márton is itt tanulta a szorzótáblát és a kétismeretlenes egyenleteket. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiírták a pályázatokat az egynapos sebészeti ellátásra

Kiírták a pályázatokat az egynapos sebészeti ellátásra, a dokumentumokat május 31-éig lehet… Tovább olvasom