Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

7 éves kortól hekkerkednek

Szeged - A programozással, a kódfejtéssel és a hekkerek titkos világával ismerkednek meg azok a gyerekek, akik a Logiscool élményalapú programozó iskola táborába iratkoznak be a Szent-Györgyi Albert Agórában. Ottjártunkkor a kódfejtést gyakorolta a 11 fiú és az egy szem lány.
– Néha nehéz szót érteni a fiúkkal, először kicsit meg is lepődtem, hogy én vagyok az egyetlen lány, de már megszoktam. Egyszer apukám említette, hogy lehetnék programozó, azután láttam a suliban a tábor szórólapját, és kedvet kaptam hozzá. A legjobban az autóversenyes játék elkészítése tetszett – mesélte mosolyogva a 12 éves Gulyás Panna Ajándék, aki a Béke Utcai Általános Iskolába jár. A 11 éves Kovács Richárd pedig megsúgta: az iskolában is biztos ötöse lesz informatikából, mert nagyon érdekli a számítástechnika, és itt is könnyedén vette az akadályokat.

– Törekedtünk arra, hogy ne untassuk a táborozókat az alapokkal, hiszen ők már beleszülettek a digitális világba. Így nálunk már készítettek saját joystickot, vagyis botkormányt, amivel azt az autóversenyes játékot irányíthatták, amit szintén saját maguk programoztak, mindent ők találhattak ki benne. De készítettünk például elektromos banándobot is. Ebben az egyik legjobb dolog az, hogy ezeket otthon is tovább fejleszthetik, így a szülő is örül, hogy értelmes dologra használják a számítógépet – osztotta meg velünk a táborral kapcsolatos tapasztalatait Kádár Dóra, a Logiscool szegedi vezetője. Elmondta: a táborozókat mindig informatikai tanulmányokat folytató egyetemi hallgatók pesztrálják, hiszen ők korban közel állnak a gyerekekhez, és nagyon dinamikusak.

A gyerekek játékosan sajátítják el a programozás és a kódfejtés alapjait. A szerző felvétele
A gyerekek játékosan sajátítják el a programozás és a kódfejtés alapjait. A szerző felvétele

A gyerekek játékosan sajátítják el a programozás és a kódfejtés alapjait, valamint megismerkednek a hekkerek titkos világával. Ezek a tapasztalatok segítségükre lehetnek nemcsak a további informatikai tanulmányaikban, hanem a matematika-, valamint a fizikaórán is használhatják az itt megszerzett tudást. Az egyhetes turnusokban egyszerre 24 gyerek vesz részt. Két csoportra osztják őket, így váltásban fél napot programozással, játékos kódfejtéssel töltenek, fél napot pedig strandolással vagy kiállításlátogatással. Az iskolavezető elmesélte, hogy a gyerekek megnézték például a szegedi robotkaticát, valamint kipróbálták az Agórában a tárcsás telefont is, ami az újdonság erejével hatott rájuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

60 diák szerzett jogosítványt ingyen

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság második alkalommal rendezte meg a ˝Sulimoped˝ programját. Tovább olvasom