Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

80 éves az Eötvös-kollégium

Szeged - Tudásvágy és a tudomány iránti érdeklődés. Szakmai műhely és kreativitás. Diák és mentor kapcsolata. Aktivitás és önkéntes munka. E „hívószavakkal" jellemezték mai lakói a Szegedi Tudományegyetem Eötvös Loránd Kollégiumát. Ma ünneplik a kollégium alapításának 80 éves jubileumát.
– Nyugodtabb, kényelmesebb tanulási körülményeket ígértek, amikor 1956 őszén újjászervezték az 1931-ben alapított Eötvös-kollégiumot – emlékszik Bíró Ferenc magyar–francia szakos bölcsész a kezdetekre. A korábban az ELTE BTK XVIII–XIX. századi magyar irodalomtörténeti tanszékét vezető professzor máig szeretettel gondol vissza az Eötvös nagy könyvtárszobájára, az emeletes ágyakkal rakott, teremszerű hálókra, ahol baráti közösségben élt a tudományok iránti érdeklődő hallgatói közösség. Igaz, az 1956-os forradalmat követően hosszú évekre megszűnt a gróf Klebelsberg Kuno kultuszminiszter kezdeményezésére létrejött kollégium kitüntetett helyzete. Ennek ellenére a diákok olyan légkört teremtettek, amelyet jól jellemez, hogy az 1956–60 között az Eötvösben lakó 5 bölcsész közül 4 egyetemi tanár lett.

– Életem legszebb időszakának minősítem az 1958–1962 között az Eötvösben eltöltött éveket – jelenti ki Juhász Miklós, aki biológia–kémia szakos hallgatóként 17 diáktársával egyetemben felelt meg a kollégiumi felvételhez szükséges hármas követelménynek: jeles tanulmányi eredmény, idegennyelv-tanulás és tudományos diákköri munka. Az SZTE címzetes egyetemi tanára értéknek tekinti a tanulást serkentő, pezsgő kollégiumi életet, ahol a különböző szakos diákok egymás munkájára is kíváncsiak voltak. A tudomány sokoldalú művelői közül többen a szegedi egyetem jeles oktatói lettek, így például Leindler László matematikus akadémikus, vagy Szabad János, az orvosi kar biológiai intézetét vezető professzor. Később Eötvösös volt például Zalán Tibor költő és Grecsó Krisztián író is.

Ma 76 lakója van az Eötvös-kollégiumnak. 7 tudományos műhelyben dolgoznak, saját újságot is kiadnak. Kincses János igazgató is belelapozott az újságba.  Fotó: Frank Yvette
Ma 76 lakója van az Eötvös-kollégiumnak. 7 tudományos műhelyben dolgoznak, saját újságot is kiadnak. Kincses János igazgató is belelapozott az újságba.
Fotó: Frank Yvette

– Az Eötvös Loránd kollégium az egyetem legkiválóbb hallgatóiból álló közösség, tehetséggondozó műhely ma is – erősíti meg Kincses János igazgató, aki olyan elődök nyomdokaiba lépve dolgozik, mint például a két akadémikus: Grasselly Gyula és Hatvani László. Azt mondja, a cél 80 éve változatlan: a társadalmi problémákra érzékeny, szakmailag igényes, fejlett kritikai érzékkel bíró, a nagybetűs életre alkalmas értelmiség kinevelése.

Tehetséghíd

A párizsi École Normale Supérieure és a budapesti Eötvös József Collegium mintájára hívta életre 1931-ben Bay Zoltán és Náray-Szabó István a Szegedi Tudományegyetem Eötvös Loránd Kollégiumát. Épülete kezdetben a Horthy Kollégium 2. szintjén (Boldogasszony sugárút 6.) volt, ma a Tisza Lajos körút 103. szám alatt található. A kolesz 1947 és 1956 között megszűnt. Eddig 12 igazgató támogatásával ért el tudományos sikereket a közel ezer, az élet legkülönbözőbb területein érvényesülő Eötvös-kollégista. A 80 éves jubileum évében az Eötvös 76 diák lakója és 24 bejáró tagja gyakran látogatja a közel 7 ezer kötetes, ritkaságokat is tartalmazó kollégiumi könyvtárat, vagy éppen a 7 szakmai műhely munkájába kapcsolódik be. A diákönkormányzat vezetője, Saródi Szilvia azt tartja a legfontosabbnak, hogy a kollégisták felelősséget vállalnak egymás iránt, s ennek jegyében ide vonzzák a tudomány iránt érdeklődő középiskolásokat is 2010-ben életre hívott SZTEhetség Híd táborukkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várják a segélyvonallá minősítést

Szeged - Július 1-jétől a 116-123-as egységes európai számon is fogadja a segítséget kérők hívását… Tovább olvasom