Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

8 kötetben a szegedi tudományosság

Szeged - Közel 150 tudós szerző és szerkesztő, tudományszervező és nyomdai szakember munkájának köszönhetően született meg a Szegedi Egyetemi Tudástár. A 8 kötet borkóstolóval egybekötött bemutatójára - a Móra Múzeum dísztermébe - 2015. február 25-én (szerdán) 16 órától várják a tudománynépszerűsítés iránt is érdeklődő könyvbarátokat.
A szegedi tudománytörténet lenyomata és a Szegedi Tudományegyetem kutatói teljesítményének a keresztmetszete a Szegedi Egyetemi Tudástár.

Szent-Györgyi öröksége

"Az universitas pozicionálása a tudományos életben részben az elért eredményeken keresztül történik" – mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora az intézmény tudománydisszeminációs Támop-pályázata zárórendezvényén. Az e projekt egyik kiemelkedő részeredménye a Szegedi Egyetemi Tudástár. A 8 kötettel a tudománynépszerűsítés professzorának is tekinthető Szent-Györgyi Albert által kijelölt úton haladtak a sorozatszerkesztők és a fölkért szerzők.

Kutatói területek határain

A Szegedi Egyetemi Tudástár egyetemtörténeti fotógyűjteménye (8. kötet) Báthory-fejedelemig visszanyúlva segíti a múltidézést. A Szent-Györgyihez köthető és általa írt cikkek tárháza (3. kötet), valamint a szegedi Nobel-díj 75. jubileuma alkalmából szervezett tematikus szabadegyetemi előadásokra épülő tanulmánykötet magyar (1. kötet) és angol nyelvű változata (2. kötet) összeköti a múltat a jelennel, Szegedet a világgal.

A kiemelkedő szegedi kutatói műhelyekre, doktori iskolákra irányít reflektorfényt a négy tudományterületi kötet: az Élő természettudományok (4.), az Élettelen természettudományok (5.), a Bölcsészettudományok (6.), a Bölcsészet- és társadalomtudományok (7.) kötet. E könyveket lapozva kiderül: Szegeden közel állnak egymáshoz az egyes diszciplínák, s ez a modern tudomány jellemzője.

A tudománynépszerűsítés útjai

A kutató munkájának eredménye hogyan lesz közkincs? Erről is véleményt mond a Szegedi Egyetemi Tudástár 2015. február 25-i könyvbemutatójának három felszólalója: Blazovits László professor emeritus (SZTE) és Vigh László akadémikus (SZBK), valamint Palugyai István, a tudománykommunikációt oktató újságíró (ELTE); továbbá a négy sorozatszerkesztő: Dux László professzor (SZTE ÁOK), Hannus István professor emeritus (SZTE TTIK), Pál József professzor (SZTE BTK) és Újszászi Ilona (SZTE Szegedi Egyetemi Kiadó).

A könyvbemutató általános erejű kultúrtörténeti hagyományát emeli ki a Szegedi Egyetemi Tudástár bemutatójának helyszíne: a Móra Múzeum díszterme, ahol a Válogatás Borszaküzlet minőségi borok kóstolójára is várja a programon megjelenő, a szegedi universitason végzett tudományos kutatómunka iránt érdeklődőket, a könyvbarátokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

235 határsértőt tartóztattak föl Csongrád megyében szombaton

Az elfogottak főként Szíriából, Afganisztánból, Pakisztánból, Szomáliából és Koszovóból érkeztek. Tovább olvasom