Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

8 nő a szegedi színházból

A színésznők közti gyűlölködés csak egy olyan téves hiedelem, amit a kívülállók teremtettek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a 8 nő, aki most a szegedi társulat tagjaként a Csaó, bambínóban együtt játszik.
Szilágyi Annamária, Cseh Zsuzsa, Varga T. Zsuzsa, Márkus Judit, Bokor Noémi, Farkas Andrea, Papp Gabriella és Melkvi Bea a kisszínházban. Fotó: Frank Yvette
Narancssárga fölsőben, napszemüveggel a fején Farkas Andrea mosolyog a képen. Ő koptatja legrégebben a Szegedi Nemzeti deszkáit, ő a rangidős – a maga 36 évével – a 8 nő közül.

– Szeretem mind a hét kolléganőmet, különösen, mert mindegyik őszinte. Egyébként is mindnyájan teljesen különböző karakterek vagyunk, így nem is volna értelme a fúrásnak vagy a féltékenykedésnek.

Utálják a kavarást

A kavarást Szilágyi Annamária is utálja, ő a 8 nő közül a legkedélyesebb, leghangosabb – és az egyetlen, aki a párja kedvéért hajnalban kel reggelit csinálni.
– Robi nyolcra jár, és én kellek ahhoz, meg a kávém, hogy ki tudjon kászálódni az ágyból. Aztán, ha nem próbálunk, irány a barátnőim, főleg a Pucuska, azaz Márkus Judit, meg a Zsebi, vagyis Papp Gabi, és indul a napi pletyi.

Pucuska, ahogyan Szilágyi művésznő Márkus Juditot nevezi, szintén egy férfiról kell, hogy gondoskodjon, amire majdnem egy éve már papír is kötelezi. A napi barátnős programról Andurkával – Szilágyi Annamáriát becézik így – azonban még férje, a szintén színész Janik László kedvéért sem mondana le. Miközben kívülről nyolc teljesen különböző hölgyről van szó, addig a belső vonások tekintetében nagyon is sok a hasonlóság.

Például mindnyájan diétáznak és tornáznak. Ki csak otthon izzad a DVD-lejátszó előtt Norbi vezényszavaira, ki még a fitneszguru étrendjét is követi, ki pedig néhány lábemelgetéssel elintézi a napi mozgást. Egy azonban biztos: az összes hölgy szigorúan vigyáz a kondíciójára. Ahogy mondják: ebben a szakmában ez alapkövetelmény, mert sok fizikailag megterhelő szerep vár egy színésznőre, amit hiszti nélkül teljesíteni kell.

Még akkor is, ha a rendező azt találja ki, hogy szinte egy egész előadást végig kell táncolni. Mint például Melkvi Beának az évad első prózai előadásában, a Horváth Péter-féle Csaó, bambínóban. Ez egyébként Bea esetében nem volt túl nagy kihívás, mert a művésznő már 16 éve színpadon mozog, és a színművészeti főiskola mellett elvégzett egy zene- és egy tánciskolát is.

– A jó kondi mellett – nőkről lévén szó – elengedhetetlen az igényes öltözködés is – meséli Cseh Zsuzsa, aki egyébként a külső megjelenés szakértője lett a teátrumban, amióta elvégzett egy divat- és stílustervező iskolát. – Annamari volt az egyik modellem, mert nagyon szexis, nőcis, nem egy átlagos testalkatú, és ezt vállalja is. Általában a tervező szemével figyelem a kolléganőimet, de a család sem kivétel, az édesanyám ruhatárát például rendszeresen átalakítom.

A szexis, a buja meg a naiva

Ami pedig a szépséget illeti: a színésznők azt vallják, hogy hátrány is lehet ezen a pályán, meg előny is, attól függően, hogy ki, hogyan tud vele élni. Bokor Noéminek például kifejezetten előny koromfekete haja, és hozzá buja, mély hangja. – A tanáraim azt mondták, hogy ezzel az orgánummal vagy tévéhez, vagy rádióhoz menjek dolgozni. Ki is próbáltam mindkettőt, de most a színészi pályára vetett a sors.

A hölgyek többsége egyébként félve rak fészket Szegeden, mert mindig csak egy évre szól a szerződésük, és sosem lehet tudni pontosan, hogy mit hoz a jövő, ha például új igazgató kerül a színházi bársonyszékbe. Papp Gabi ennek ellenére igyekezett meleg otthont varázsolni a színészházi kis lakásba. Ő a teátrum naivája, világosszőke hajával és XXS-es méretével. Azt meséli, hogy 6-tól 12 éves korig az összes szerep az övé, úgyhogy igazán nem kell tartania attól, hogy ezt bárki elirigyli.

Naivának lenni szerinte elég hálátlan feladat, másból sem áll, mint mosolygós, butuska lányokat alakítani, miközben Gabi belevaló, szókimondó háziasszonynak tartja magát, és a naivákra egyáltalán nem jellemző módon még főzni is tud. – Mindent megcsinálok a konyhában, egyedül a sütés nem megy még, mivel nincs sütőnk. Ha mondjuk húsleves kerül az asztalra, akkor általában a Janikéknál, vagy az Annamariéknál kötök ki vele, mert a párom nem szereti.

Korán kelés, karikákkal

És aki a legkorábban kel, és még délután sem pihen, ő a képen a szürke inges, hosszú, szőkésbarna hajú színésznő, Borovics Tamás színész felesége, Varga T. Zsuzsa. A nyolcak közül az egyetlen anya. Azt panaszolja, hogy ezt a szeme alatti karikák látványosan hirdetik is. – A színház és a kislányom, Anna közül az egyiket mindig fel kell kicsit adnom, de nagyon jó, hogy a többiek mindig segítenek, alkalmazkodnak hozzám, ha kell. Úgy tapasztaltam, hogy mindenki örült, amikor visszajöttem a gyesről, és nagy szeretettel fogadtak – mondja Zsuzsa, aki szerint a közhiedelemmel ellentétben a szeretet a legtöbb színházban a női osztag lételeme.

G. K. T.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késnek a költözések

Az ügyészséghez került már hónapokkal ezelőtt két patinás szegedi műemlék épület – azóta is… Tovább olvasom