Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

A 2007-es évet értékelte az APEH Szegeden

Szeged - A 2007-es év az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságánál a regionalizációval kapcsolatos átszervezés, továbbá a hatékony és eredményes feladatellátás jegyében telt.
A regionális szervezeti átalakítás önmagában is bonyolult feladat, amely során fő szempontot a párhuzamos tevékenységek kiszűrése melletti hatékonyságjavítás, továbbá a szakmai feladatellátás színvonalának javítása képviselte; mialatt cél volt az ügyfélközpontú adóztatási tevékenység megvalósítása is. Jelentős többletfeladatot jelentett valamennyi szakterületnek az Illetékhivatalok integrálódása.

A tavalyi év során 536,7 milliárd forint befizetést könyvelhetett el az adóalanyok folyószámláján a kiemelt adó- és járulék nemekben, mely több mint 14,5 százalékkal haladja meg a 2006. évi befizetéseket. A befizetések mellett 92,2 milliárd forint kiutalásáról intézkedtek az adózók javára, így a költségvetés nettó bevételéhez 444,5 milliárd forinttal járultak hozzá a régióban székhellyel rendelkező adófizetők.

A kiemelt adó- és járulék nemek nettó bevétele 14,1 százalékkal, több mint 55 milliárd forinttal haladja meg a bázisidőszak nettó bevételeit. Az illetékhivatalok integrációját követően az év során valamivel több, mint 15 milliárd forint illetékbevételt szedtek be, mely a 2006. évi bevételt 18,1 százalékkal haladja meg. Az elmúlt év során közel 144 ezer ügyben 15,5 milliárd forint illeték kiszabására került sor, mely átlagosan 108 ezer forintot jelent határozatonként.

A jövedelmekhez kapcsolódó adóknál, járulékoknál azon jogszabály-változásoknak a hatása érvényesült, amelyek az adózói kör kiszélesítésével a bevételek növekedését segítették elő. Ezek a hatások leginkább a társadalombiztosítási bevételeknél jelentek meg. A nettó bevétel növekedésének üteme a nyugdíjbiztosítási alapot illetően 21,3 százalékkal, az egészségbiztosítási alapot illetően pedig 6,7 százalékkal nőtt a múlt évhez képest.

A nettó áfa bevétel 20,6 százalékkal, - 11,0 milliárd forinttal - emelkedett a 2006. évi bevételhez képest, amellett, hogy a tárgy és bázisévben egyaránt 20 százalékos kulcs alkalmazását írta elő a jogszabály a 25 százalékos kulccsal szemben. Az áfa visszaigénylések összege 8,6 százalékos emelkedést mutat.

A társasági adóból származó bevételek csaknem 13 százalékkal, azaz 3,3 milliárd forinttal haladták meg a múlt évit.

Az adóalanyok száma 2007. év végén 155,2 ezer volt, több mint 16,1 százalékkal, közel 21,5 ezer fővel haladta meg az előző év végén nyilvántartott számot. Legmagasabb mértékben az önálló tevékenységet folytató magánszemélyek száma emelkedett az igazgatóság illetékességi területén, mivel számuk az év végére 77,2 százalékkal, - 21,4 ezer fővel - emelkedett előző évhez képest. A költségvetési rend szerint gazdálkodó szervezetek számában tapasztalható a legnagyobb mértékű csökkenés, - csaknem 12 százalékos, - mely változás hátterében a közigazgatás átszervezése húzódik meg.

Az elmúlt évben nagyságrendileg több adóbevallást és adatszolgáltatást dolgoztak fel, mint 2006-ban. A járulékfizetéssel összefüggésben beérkezett elektronikus bevallások száma csaknem eléri az 1 millió darabot. A bevallások, adatszolgáltatások növekvő száma részben az előírt kötelezettségből adódik, de az adózók jóval nagyobb hányada él az internetes, illetve elektronikus úton történő adóbevallás, illetve adatszolgáltatás továbbítási lehetőségével.

Az igazgatósághoz az előző évhez viszonyítva 119 ezer darabbal több személyi jövedelemadó bevallás érkezett, melynek közel 76,5 százalékát az adózók az internetes nyomtatványkitöltő és ellenőrző program segítségével készítették el. A beérkezett bevallások számának növekedését az okozta, hogy kevesebb munkáltató vállalta a munkavállalókkal való elszámolást, így több lett az önadózó. Növekedett az ADAM-ot választók száma is az előző évhez viszonyítva.

A január 1-jétől hatályos rendelkezések alapján több mint 170 ezer adatlapot nyújtottak be a kifizetők és munkáltatók az általuk foglalkoztatott magánszemélyekkel kapcsolatban, mely csaknem 534 ezer bejelentést tartalmazott. Az adatlapok 94 százaléka elektronikusan érkezett.

A Contact Center hálózat, mely az ügyfelek telefonos, írásos és elektronikusan továbbított kérdéseire specializálódott, 2007-ben csaknem 100 ezer telefonhívást fogadott sikeresen.

Az egy munkanapra eső átlagosan fogadott hívás 396 darab volt 2007-ben, de december hónapban ez az átlag például 749 darab. A hívások alakulását a kapacitásunkon kívül, nagymértékben befolyásolja, hogy éppen milyen adókötelezettség teljesítése esedékes az adott időszakban, illetve milyen jogszabályváltozások vannak napirenden.

Az ellenőrzések során megállapított nettó adókülönbözet, csaknem 26 milliárd forint, mely 18,5 százalékkal haladta meg a 2006. évben megállapított összeget. Az ellenőrzési munka hatékonyságát kifejező fajlagos mutatók is javultak, hiszen az egy megállapításra jutó nettó adókülönbözet 47 százalékkal emelkedett 2006-hoz képest, - 3 millió forint/megállapítás. A megállapításokhoz fűződő bírság szint 44,8 százalék, mely az országos bírság szinttel azonos mértékű.

A vagyonosodási vizsgálatok kapcsán 1097 darab befejezett ellenőrzés 64 százaléka zárult megállapítással. A feltárt adókülönbözet összege elérte az 5,5 milliárd forintot, az egy vizsgálatra jutó adókülönbözet összege 7,8 millió forint.

A társadalombiztosítási alapokat megillető járulék kötelezettségek, valamint magánnyugdíj pénztári tagdíj ellenőrzések témakörében több, mint 10 ezer darab ellenőrzést végeztek. A vizsgálatok során 10,5 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel.

Az adóminimalizálók körében 573 darab utólagos ellenőrzést végeztünk. A feltárt adókülönbözet összege 4,5 milliárd forint volt.
2007-ben több mint 52 milliárd forintra kezdeményeztek végrehajtási eljárást, melyből több mint 23 milliárd forint folyt be. Az illeték végrehajtási ügyekből pedig több mint 1,1 milliárd forintot szedtünk be.

A felszámolási és végelszámolási szakterületen a folyamatban lévő felszámolási eljárások száma megközelíti az 1.900 darabot. Az előző évhez viszonyítva 11,1 %-kal több felszámolási eljárás indítását kezdeményeztek. A folyamatban lévő végelszámolások az egyszerűsített végelszámolással együtt eléri a 900 db-ot, mely hasonlóan alakult az előző évhez képest.

Hatósági jogkörünkben eljárva 181 büntető feljelentést kezdeményeztünk az elmúlt évben. A feljelentések oka a legtöbb esetben a csalás, adócsalás gyanúja, mely 53,6 százalékot képvisel. Az összes jogcímen tett feljelentésünk elkövetési értéke megközelítette a 2,4 milliárd forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az óriás gázcsövek már Dorozsmán vannak

Szeged - A MOL Földgázszállító Zrt. nyolcvan kilométer óriásvezeték építéséhez lát hozzá februárban… Tovább olvasom