Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

A 3. számú körzet (Szeged) indulói

Az áprilisi országgyűlési választások közeledtével segítséget kívánunk nyújtani olvasóinknak abban, hogy az urnákhoz járulva könnyebben hozhassák meg döntésüket, bemutatjuk a hét Csongrád megyei körzetben induló képviselőjelölteket. Ma a Csongrád megyei 3. számú választókörzetben induló jelölteket mutatjuk be.

Akik megmérettetnek

Csongrád megye 3. számú választókerületének főbb határai: Szegeden a Tiszától a Vörösmarty utca páratlan oldala, a Széchenyi tér a Tisza Lajos körútig, a Kossuth Lajos sugárút páratlan oldala az Izabella hídig, a vasúti töltés és a közeli községek határa a Marosig, majd ismét a Tisza folyó a körtöltésig, a körtöltés a József Attila sugárútig, s e sugárút páros oldala a Tisza Lajos körútig, a Tiszáig; továbbá ide tartozik Algyő, Bordány, Üllés, Zsombó.
E választókerületben 1990-ben 12, 1994-ben hat, 1998-ban tíz, 2002-ben nyolc, 2006-ban három képviselőjelölt pályázott a parlamenti helyre.
A 2006. április 9-i választáson a szavazólapon szereplő három jelölt:
1. dr. Botka László (MSZP–SZDSZ),
2. Kalmár Ferenc (Fidesz–KDNP),
3. dr. Tímárné Horváth Magdolna Jolán (MDF).

Az áprilisi országgyűlési választások közeledtével segítséget kívánunk nyújtani olvasóinknak abban, hogy az urnákhoz járulva könnyebben hozhassák meg döntésüket, bemutatjuk a hét Csongrád megyei körzetben induló képviselőjelölteket. A jelölteknek pedig lehetőséget biztosítunk arra, hogy röviden ismertessék választási programjukat, annak legfontosabb elemeit. A Délmagyarország és a
Délvilág a pártatlan tájékoztatás jegyében – melynek elveit etikai kódexben is rögzítettünk, egyeztettük a pártokkal azokat – választókörzetenként mutatja be a jelölteket.

Azonos terjedelemben szólhatnak saját, és pártjuk elképzeléseiről, céljairól. Rövid névjegyet is mellékelünk minden jelölthöz, amelyben ismertetjük eddigi szakmai, politikai pályájukat. Természetesen csak azok kerülhetnek az összeállításokba, akik március 17-éig összegyűjtötték az induláshoz szükséges minimum 750 érvényes ajánlószelvényt, és akiket a választási bizottság nyilvántartásba vett egyéni képviselőjelöltként.

A két választási forduló, április 9. és 23. között a versenyben maradt képviselőjelöltek újra nyilvánosságot kapnak lapjaink hasábjain. Ma a Csongrád megyei 3. számú választókörzetben induló jelölteket mutatjuk be.

Botka László, MSZP–SZDSZ


„Az elmúlt négy évben – a választók bizalmából – polgármesterként és országgyűlési képviselőként is Szegedért dolgozhattam, és igyekeztem mindkét szerepben szolgálni a várost – mondja Botka László. – Polgármesterként a város gazdálkodásának kiegyensúlyozottá tételét, a korábban elhanyagolt infrastruktúra fejlesztését, az iskolák, utak és egészségügyi intézmények felújítását tartom a legjelentősebb teljesítménynek, országgyűlési képviselőként elsősorban a Szeged fejlődését magasabb fokozatba kapcsoló kormányzati források megszerzését, és a várost valódi régióközponttá emelő nagyberuházások megindulását sorolom az eredmények közé.

A szegediek értékelik, hogy végre építkezés kezdődött meg városunkban. Az autópálya megérkezése, a nemzetközi repülőtér fejlesztése, a logisztikai központ megépülése munkahelyeket teremtő beruházásokat vonz a térségbe.

Névjegy

Dr. Botka László 1973. február 21-én született. Nős, felesége orvos, két gyermekük született. 1997-ben szerzett jogászdiplomát a JATE-n, 2000-ben szakvizsgát tett. 1994-ben Csongrád megye 3. számú egyéni választókerületében szerzett országgyűlési képviselői mandátumot. Az 1994. június 28-án megalakult parlament legfiatalabb tagjaként az alakuló ülés korjegyzője volt. 1998-ig a külügyi bizottság tagjaként dolgozott. 1998 októberétől a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöki feladatát látta el. 1998-ban választották az MSZP szegedi, majd Csongrád megyei elnökének. 2002 tavaszától ismét Szeged országgyűlési képviselője lett, októberétől pedig polgármestere is.

Az Új Magyarország programmal pedig folytatódhatnak a beruházások: a kormányzat kiemelt szerepet szán a város versenyképességét megalapozó tudásalapú iparágaknak, a Szegeden már évek óta húzóágazatnak számító információs és biotechnológiai fejlesztésnek, s a biopolisz sikerének köszönhetően támogatja a két új híd, a várost tehermentesítő elkerülő út és az új, 2000 ágyas klinikai tömb megépülését. Ezzel együtt megindulhat a vasúti és a tömegközlekedés rekonstrukciója is Szegeden.

A munka azonban nem áll meg a látványos beruházásoknál. Az eddigieknél jóval komfortosabbá tette településünket közel nyolcvan oktatási intézmény megszépítése, folyamatban van 6000 panellakás korszerűsítése, utak, játszóterek épülnek és folytatódik a térrekonstrukciós program is. A cél, hogy mindenki számára élhető és megélhetést biztosító, XXI. századi, ugyanakkor meghitt és értékeit őrző várost teremtsünk az eddigieknél lényegesen kedvezőbb feltételek mellett, közösen. Ehhez a munkához kérem további bizalmukat."

Kalmár Ferenc, Fidesz–KDNP


– Velem az utcán is szót válthatnak. A biztonság oldalán állok. Szeretem a kiszámíthatóságot – mondja Szegeden és a környékén élőknek Kalmár Ferenc. – Sajnos mára már azt sem tudják a választók, hogy ki és valójában milyen személy, akire szavaznak. Én itt vagyok önök között. Engem nem kommunikációs szakemberek találtak ki.

Büszke a szegedi városatya, hogy munkája eredményeként Rókus – amely a 90-es évek elején a város egyik leginkább lepusztult területe volt – mára virágzó városrésszé vált, ahol gomba módra épülnek az új házak, a meglévő ingatlanok érteke pedig emelkedik. Ezt a képviselői tapasztalatot szeretné kamatoztatni honatyaként a választókerületben élők javára.

– A térség jelenlegi legnagyobb problémáját a helyi gazdaság gyengesége jelenti – rögzíti kiindulópontját. Megválasztott országgyűlési képviselőként azon leszek, hogy a kormány vezessen be olyan adókedvezményt, mely térségünkre vonja a hazai és külföldi beruházók figyelmét. Például az új Széchenyi-terv szerint minden kis- és középvállalkozás egymillió forint vissza nem térítendő támogatást kap minden létrehozott, új, bejelentett munkahely után. Az említett vállalkozások feltőkésítését is célba vette e terv.

Névjegy

Kalmár Ferenc ötvenéves okleveles fizikus, villamosmérnök, mérnök-közgazdász. Korábbi munkahelyein fejlesztőmérnöki és más vezetői munkaköröket töltött be. Beszél angolul, franciául és románul. Jelenleg a Dél-magyarországi Áramszolgáltató Rt. munkatársa. Nős, két gyermek édesapja. 1994 óta Szeged-Rókus önkormányzati képviselője. A Kereszténydemokrata Néppártnak 1991 óta tagja, 1994-től szegedi elnöke, 2003-ban a KDNP országos alelnökévé választották.

Szeged rehabilitációjához európai pénzforrásokra számít Kalmár Ferenc. Így korszerűsítené az ingatlanállományt (beleértve a panel lakónegyedeket is). A társadalom peremére szorult embertársain pedig az egyházi és világi karitatív szervezetek támogatásával, munkájuk összehangolásával segítene. Szerinte Szegeden új, az egész várost érintő közlekedésfejlesztési koncepció kidolgozása, illetve a teljes úthálózat felújítása szükséges.

– A csatornaépítési projekttel kiemelten foglalkoznék – ígéri. – Nem elfogadható, hogy a közpénzből finanszírozott projekt szerződéseit titokként kezelje a városháza és a kivitelező.

Kulturális hagyományai Szegedet főszerepre predesztinálják – vallja a jelölt. A sport és szabadidőélethez pedig nagyon hiányzik egy fedett uszoda.

Kiemelt feladatként kezelem, hogy Algyő, Bordány, Üllés és Zsombó fejlesztéseihez kormányzati támogatást szerezzünk.

Tímárné Horváth Magdolna, MDF


– Választási programom legfontosabb pontja a munkahelyteremtés, mert a munka az, ami előmozdítja az emberek életszínvonalának emelkedését, a családok anyagi biztonságát, a gyermekek fejlődését, a fiatalok otthonteremtését, a középkorúak nyugalmát és az idősek életvitelének biztosítását.
A város további fejlődése a hármas határ adta gazdasági lehetőségek, az innovatív kapacitás kihasználásával és nagyszabású uniós projektek megvalósításával lehetséges. Emellett, hogy az itt lakók is jól érezzék magukat, a városrészekben adódó feladatokat kell megoldani. Pihenőparkká kell alakítani a rókusi kiserdőt, parkosítani kell Franciahögyöt. Zöldfelületeket kell létesíteni a körutakon, a körtöltést fásítani parkosítani kell.

A hazai piac védelmében meg kell erősíteni a fogyasztóvédelem intézményrendszerét. Segíteni kell a kis- és középvállalkozások hitelhez jutását. Az MDF egykulcsos adóra vonatkozó javaslata a teljesítmény elismerésének elvét követi. Az élőmunka terheinek csökkentése révén csökkenne a feketén foglalkoztatottak száma. Teljesítményre épülő Magyarországot szeretnénk, ahol aki többet dolgozik, az többet is keres; ahol a költségvetés nem veszi el a pénzt azoktól, akik azt megteremtik.

Névjegy

Dr. Tímárné Horváth Magdolna 49 éves. Törökszentmiklóson középfokú növénytermesztő és állattenyésztő bizonyítványt szerzett, majd a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Főiskolai Karán nevelőtanári, gyermek és ifjúságvédelmi ismereteket tanult; ingatlanforgalmi és értékbecslő, szakvizsgát, ECDL számítógép-kezelői vizsgát és közigazgatási vizsgákat is tett. Volt takarmánykeverő és magtárvezető, szaporodás biológus, ingatlanforgalmi szakértő. Szeged közgyűlésében 1998-tól 2002-ig képviselte Tápé polgárait. Jelenleg a Sikk Ingatlanforgalmi és Szolgáltató Irodában dolgozik. Pártoló tagja a Tápéi Hagyományőrzők Egyesületének, alapító elnöke a tápéi polgárőr egyesületnek. Szeret olvasni, de örömmel kertészkedik és hódol a természetjárásnak is.

Szükségesnek tartom a család, a helyi közösségek, az egyházak, a civil szervezetek tekintélyének növelését. Az egészségügyi ellátás színvonalát, elérhetőségét javítani kell. Vidéken a többfunkciós családi gazdaságok biztosíthatják a megélhetést. Bio-kert Magyarországot! Elő kell segíteni a bio- és környezetbarát termékek piacra jutását. Az agrár-környezetvédelmi támogatásokat nem elvonni, hanem növelni kell.

Elsőbbséget kell adni a nemzeti különlegességeknek. Megerősítjük és bővítjük a falugazdász hálózatot. Kedvezményes nyugdíjat kell biztosítani a mezőgazdaságban dolgozóknak. Átfogó talajvédelmi programot indítunk, és fellépünk a természet károsítói ellen.

Óvakodom a csak szavazatszerzés céljából tett ígéretektől. Az MDF céljait következetes, felelősségteljes politizálással éri el, kérjük támogassa céljainkat, éljen választójogával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dúl a nagylaki finánc–csempész háború

Egyre több cigarettacsempészt fognak el a vámosok Nagylakon, a háborúnak azonban még nincs vége.… Tovább olvasom